in Sfatul medicului

Artroza este o formă de reumatism degenerativ care determină deteriorarea progresivă şi ireversibilă a cartilajului.
Principalul simptom al artrozei este durerea, care variază în funcţie de articulaţia afectată. Durerea specifică artrozei are cîteva particularităţi:
* este declanşată şi amplificată de mişcare;
* încetează sau se diminuează în repaus;
* este de intensitate mică dimineaţa, dar intensitatea ei creşte pe parcursul zilei şi se accentuează seara;
* pe parcursul nopţii, poate fi atît de puternică, încît pacientul se trezeşte;
* reapare de fiecare dată cînd articulaţia este supusă unui efort, spre exemplu, mersul provoacă dureri puternice în cazul pacienţilor cu coxartroză, urcatul scărilor determină apariţia durerii în cazul celor afectaţi de gonartroză, iar ridicarea braţului este dureroasă atunci cînd pacientul suferă de artroză la nivelul umărului.
Într-un stadiu mai avansat al artrozei, se dezvoltă excrescenţe osoase (osteofite), în principal la nivelul degetelor de la mîini şi al degetelor mari de la picioare. Pe termen lung, osteofitele determină deformarea articulaţiei, care, cu timpul, devine rigidă.
Tratamentul artrozei se desfăşoară pe mai multe direcţii:
Purtarea ortezelor permite diminuarea durerii prin susţinerea articulaţiei şi împiedică mărirea gradului de deformare. Ortezele se folosesc, cu precădere, în cazul artrozei localizate la nivelul degetelor.
Kinetoterapia este indispensabilă, întrucît previne anchilozarea articulaţiei. În plus, kinetoterapia favorizează mobilitatea articulaţiei şi tonifiază muşchii din vecinătate.
Intervenţia chirurgicală preventivă permite restabilirea condiţiilor mecanice corecte în caz de anomalie a articulaţiei: luxaţie congenitală de şold, genu varum, scolioză etc. Chirurgia conservatoare este, uneori, utilă la nivelul şoldului şi genunchiului.

www.artroscopiedegenunchi.ro

Păreri și opinii