15 ani de NATO

in Polemici, controverse

S-au împlinit 15 ani de cînd România a fost admisă în NATO. Pentru că așa este istoria, o alianță care ne era inamică în urmă cu 3 decenii, de 15 ani ne este nu doar prietenă, dar sîntem chiar parte integrantă din ea. Faptul că această alianță nu s-a divizat imediat după dizolvarea Pactului de la Varșovia nu are nici un fel de motivație de natură militară, așa cum ne-am aștepta. Dacă ne amintim bine, în anii ’90 Rusia nu reprezenta nici un fel de amenințare pentru nimeni. Nici măcar pentru un stat mic și umil, precum România. Iar la nivel mondial, din superputere Rusia devenise un stat debusolat, speriat de propria lui istorie. Era un moment bun să se dizolve așadar NATO, această alianță nemaivînd nici un fel de rațiune militară de a exista.

De ce, totuși, nu s-a întîmplat așa? Pentru că cei care sînt la conducerea politică a acestei organizații au înțeles ce mină de aur poate să devină această alianță pe timp de pace pentru industria militară occidentală, mai ales cînd cu o mînă arăți pisica membrilor integranți, în timp ce cu cealaltă le iei  bani. Chiar dacă nu se spune public, faptele și declarațiile celor care reprezintă NATO nu fac altceva decît să valideze cele afirmate mai sus. Pentru a crește și a prospera, este nevoie de două lucruri:

a. Să existe o sperietoare, și se pare că terorismul nu a fost suficient pentru asta, așa că au revenit la fostul spațiu sovietic, Rusia în primul rînd;

b. Alianța să se extindă cît mai mult, să dezvolte piața de desfacere, astfel încît o taxă de 2% – 4% din PIB să nu fie imposibil de colectat anual, sumă care să meargă în bunăstarea militarilor dar și în industria producătoare de tehnică militară. Daca mai punem aici si piata de desfacere asigurata pentru companiile producatore din tarile membre NATO, ajungem la un adevarat rai economic pentru fostii nostrii inimici din perioada Razboiului Rece.

Cele două puncte expuse se întrepătrund armonios și sînt promovate insistent de ade­vărați agenți de vînzări, deghizați, este ade­vărat, fie în analiști militari sau generali în retragere, fie în politicieni corupți, care nu fac altceva decît să amplifice ,,zgomotul” de război promovat de primii. Mecanismul este simplu, este eficient, și se joacă la un nivel atît de înalt, încît stai și te gîndești cît de proști sînt cei care îl acceptă, popoarele adică. Pînă la urmă, ele plătesc, la propriu, prin taxe, acest teatru la care, de ani de zile, asistăm impasibili și neputincioși. Dar, din spirit de conservare, acceptăm acest circ, plătim pentru el și ne rugăm ca aceia care acum sînt în postura de sperietoare să nu ia acest joc în serios, și chiar să facă ceea ce ,,analiștii militari” ne spun aproape în fiecare seară.

Să lăsăm, așadar, ca NATO să rămînă doar un instrument eficient de marketing, un fel de jucărie a celor mari, iar noi, cei mici, să încercăm să trăim cît mai fericiți la adăpostul acestei umbrele, fie că este doar o fumigenă mediatică servită în serial, sau doar iluzia că avem un scut la Deveselu care ne poate apăra de cei care ne vor răul.

Tano

Păreri și opinii