150.000 de pinguini au murit după ce un iceberg gigant i-a lăsat izolaţi pe uscat

in Lecturi la lumina ceaiului

150.000 de pinguini Adélie care trăiau în Antarctica au murit după ce un iceberg de dimensiunile Romei a rămas blocat în apropierea coloniei lor, obligîndu-i să meargă zeci de kilometri pînă să ajungă la mare, pentru a reuşi să se hrănească.
Pinguinii trăiau în zona Capului Denison, în Golful Commonwealth, pe o suprafaţă întinsă de gheaţă, cu ieşire largă la mare. În 2010, însă, un bloc de gheaţă imens, cu o suprafaţă de 2.900 km pătraţi a rămas blocat în Golf, astfel că pinguinii au fost, pur şi simplu, izolaţi pe uscat, scrie publicaţia ,,The Guardian”, citată de gândul.info.
Se pare că icebergul a plutit în apropierea coastei timp de 20 de ani, înainte să se izbească de calota glaciară şi să rămînă înţepenit. Astfel, pentru a se hrăni, pinguinii trebuie acum să parcurgă pe jos o distanţă de aproximativ 60 de kilometri de-a lungul coastei. În timp, această călătorie anevoioasă a avut, însă, efecte devastatoare asupra coloniei.Cercetările conduse de oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare pentru Schimbările Climatice, de la Universitatea New South Wales, din Australia, au arătat că, din 2011 şi pînă în prezent, colonia care însuma pe atunci 160.000 de pinguini s-a redus la doar 10.000 de exemplare. Aceiaşi experţi estimează că întreaga colonie va dispărea în cel mult 20 de ani, dacă gheaţa care acoperă marea nu se va sparge, sau dacă icebergul gigant, numit de cercetători ,,B09B”, nu este dislocat.
Existenţa pinguinilor Adélie în zonă este cunoscută de mai bine de 100 de ani, dar, în situaţia actuală, perspectiva privind supravieţuirea exemplarelor din această specie, rămase la Capul Denison, este una extrem de îngrijorătoare. „Oprirea icebergului B09B în Golful Commonwealth, în estul Antarcticii, şi creşterea ulterioară rapidă a suprafeţei de gheaţă care se află şi acum în continuă expansiune au determinat mărirea distanţei pe care pinguinii Adélie stabiliţi în zona Capului Denison trebuie să o parcurgă pentru a găsi hrana necesară supravieţuirii. Acest eveniment a provocat un experiment natural care ne permite să investigăm impactul pe care îl are evenimentul eşuării icebergurilor, dar şi efectul extinderii gheţii de-a lungul coastei de est a Antarcticii”, au scris cercetătorii, într-un articol publicat în ,,Antarctic Science”.

COMENTARII DE LA CITITORI