in Război corupției

Valori ridicate de gaz radioactiv în 180 de şcoli, grădiniţe şi primării din România

Un studiu condus de profesorii de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a scos la iveală concluzii alarmante: 180 de şcoli, grădiniţe şi primării din România sînt expuse la valori ridicate de radon, gaz radioactiv care produce cancer pulmonar şi leucemie.
Anunţul a fost făcut în cadrul unei Conferinţe de Presă susţinute de Alexandra Cucoş Dinu, manager proiect la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca. Potrivit acesteia, descoperirea a fost făcută cu ocazia realizării primei hărţi de radon din România, care prezintă zonele de risc la nivel naţional. „Ţara noastră se află într-un top negativ al valorilor de radon din Europa. Pe baza a aproximativ 5.000 de măsurători de radon interior, media expunerii în România ar fi de 176 Bq (Becquerel)/mc, mai mult de 11% din rezultate fiind peste nivelul legiferat, de 300 Bq/mc. Asta înseamnă că ne situăm într-o zonă de risc ridicat, media europeană fiind de 98 Bq/mc”, a declarat Cucoş Dinu.
Valori crescute de radon s-au înregistrat în mai multe zone, iar cauza ar putea fi în strînsă legătură cu harta geologică a României.
„Am avut surprize ca, în instituţii publice, în 180 de şcoli, grădiniţe, primării monitorizate, să constatăm niveluri ridicate de radon, cum ar fi în judeţele Alba, Timiş sau Suceava. De asemenea, în peşteri, unde trebuie implementate protocoale pentru expunerea profesională. Este vorba de Peştera Urşilor, foarte vizitată, unde un ghid, în sezonul cald, ar trebui să îşi limiteze circuitele la 12 ore pe lună. În peşteri – Urşilor, Muierii, Polovragi, cele mai vizitate, cu un mare potenţial turistic, valorile sînt în intervalul 1.000 – 2.000 de Bq/mc. Sînt puncte pe traseul turistic unde valorile sînt mari şi unde ar trebui staţionarea limitată pe durata unui circuit turistic, poate chiar evitate anumite zone, iar ghizii şi personalul expus profesional ar trebui să fie informaţi şi să îşi limiteze expunerea. Aici este nevoie de o monitorizare riguroasă, anuală, de control anual al dozei. Iar profesorii şi elevii din şcolile respective ar trebui informaţi”, a spus Alexandra Cucoş Dinu.
Ce este radonul
Radonul, care se găseşte în sol, roci şi apă, este un element chimic radioactiv, care face parte din grupa gazelor rare. Povine dintr-o serie de dezintegrări naturale prin care trece uraniul. Creşterea concentraţiei de radon în atmosferă anunţă apropierea unui cutremur. Radonul este inodor, incolor, insipid, dar la temperaturi scăzute are o culoare fosforescentă strălucitoare. Oamenii de ştiinţă ştiu că este un gaz periculos, care cauzează moartea a sute de mii de oameni pe glob, provocînd cancerul la plămîni, radonul reprezentînd a doua cauză după tutun.
(libertatea.ro)

Păreri și opinii