Întrebări… contra prostiei periculoase

in Editorial

Motto: ,,E de mirare tăria oamenilor proşti, care nu gîndesc. Şi cum ar putea fi altfel? Cel care gîndeşte ştie ce complicată e orice afirmaţie inteligentă şi adesea ce îndoielnică este”.

Lev Tolstoi

Am mărturisit în repetate rînduri admirația față de Dinu Săraru, poate cel mai profund observator al vremurilor acestora – și un om pentru care viața a fost o continuă căutare a întrebării perfecte; la Dinu Săraru am văzut această artă a întrebării, cea care te face să vezi dincolo de peisajul înșelător al aparenței. Iar dacă azi reușesc să nu fiu prins de unele realități ascunse, asta îi datorez în bună măsură acestui om drag, față de care am mai multă recunoștință decît pot arăta. Știu, ziua lui Dinu Săraru a fost acum aproape o lună, dar pentru mine e în fiecare zi în care scriu un articol bun.

Poate așa pot explica mai ușor de ce mă uit de multe ori cu groază la ce se întîmplă, acum, cu România. Țara mea care, ce să vezi, are o nouă pasiune – pe zi ce trece are mai mulți ,,dușmani”. De exemplu, hai să vedem care e marea miză a președinției române a Consiliului UE, evenimentul major în politica noastră externă și comunitară. E cumva ,,închiderea unor capitole” – adică acele manevre prin care UE impune reguli pe care ei nu le respectă, dar care folosesc pentru a face presiuni asupra altora? Nu, cu siguranță, nu! Marea miză a președinției asigurată de Guvernul PSD-ALDE o reprezintă obținerea acordului politic pentru acceptarea României în Schengen. Sigur, această acceptare are o importanță discutabilă asupra economiei, asupra problemelor reale ale țării – dar are o importanță URIAȘĂ electorală!

Mai precis, dacă pînă la prezidențiale România nu va fi acceptată sau nu va avea un acord ferm cu țările UE în acest sens, Iohannis îi va desființa pe cei din PSD!

Or, din păcate, PSD își diminuează șansele văzînd cu ochii – cel puțin după noile decla­  rații – pe cît de belicoase, pe atît de stupide despre marea putere a Europei, Germania.

Da, aparențele ne arată evident, prea evident, că partidele mari din Germania au făcut un joc în cazul Kövesi – dar motivul nu este cumva implicarea stupidă a României în războiul economic și de influență între SUA și Germania? Stînd strîmb și judecînd drept, să punem întrebarea aceea pămînteană: de fapt, ce a obținut guvernul PSD de la americani? Faptul că Guvernul a fost obligat să plătească cei 2% promiși de Băsescu și Iohannis? Sau pumnii în cap pe tema gazelor din Marea Neagră sau a investițiilor de la Centrala Cernavodă?… Bravo, la mai mare! Ah, da, am primit de la SUA garanții că vom fi apărați… Sigur că da, apărați, dar… nu de cei care trebuie! De exemplu, cine ne apără de interesele nemților, ale olandezilor sau ale francezilor? Cine ne va apăra cînd aceștia vor vota contra României, în cazul Schengen și în altele, chiar mai importante? Uită oare PSD că americanii au premiat-o și susținut-o pe Kövesi, ca și pe Băsescu, pe Maior, pe Coldea – iar oamenii CIA au fost alături de statul paralel cînd au luat decizii care au lovit… fix în PSD?! Spun asta și Sebi Ghiță, și col. Daniel Dragomir, și gl. Dumitru Iliescu! Păi la cîte palme după ceafă le-au dat PSD-ului Klemm și diverși Tonton Macoute de pe la Departamentul de Stat – păi nu ne-a dat Germania de la Adolf încoace! Kövesi, omul Germaniei?! Asta numai un nebun poate crede – și poate spune numai unul care a primit un contract de milioane de dolari de la Motorola – ca de exemplu, Bogdan Chirieac.

Cu alte cuvinte, acțiunea Germaniei pare cumva logică: dacă după toate palmele luate de la SUA, Guvernul PSD a acceptat să fie unealta americanilor în combinația (care nu ne privește!) numită Nord Stream 2, și-or fi zis nemții: ,,Băi băieți, sînteți Idioten, așa că hai să vă terminăm!”. Cum vor să facă nemții asta? Păi cu persoana de care se teme PSD, cu Kövesi… omul americanilor! Ea va face ce știe și ce urăște, dînd PSD-ului să simtă și să cadă, americanii o vor proteja, iar nemții vor lovi în cazul Schengen și… cine știe pe unde! Iar Coaliția va pierde alegerile – sau poate va cădea înainte! Vine la putere o gașcă în care PNL va avea puterea parlamentară – iar în ultima vreme Ludovic Orban a tot fost pe la ,,Mutti” Merkel în vizită. Și gata! PSD Kaput, poate și Rumaenien Kaput!

Ah, vă gîndiți că americanii vor bloca planul? Adică e cineva atît de stupid încît să creadă că americanii vor salva PSD? De cît timp se zice și se prezice că îl schimbă pe Klemm? Vrăjeală, uite-l că va fi aici la prezidențiale – și cu cine credeți că va juca? Cu Dragnea și Tăriceanu – care au avut
curaj să-i dea peste nas de 4 Iulie? Nu, cu Iohannis, care pronunță exact ca și Klemm – ,,Co-rap-șăn!”.

De fapt, SUA fac garagață prin circarul Pompeo, mai sperie pe fraierii cărora pot să le ia banii, în rest fac pe dracu’, mai iau un șut de la Kim, mai se scufundă în necazul lor cu China, care îi încalecă mai peste tot! Cu Germania (și Olanda)… nu prea le iese! Da, Liga Hanseatică e pe terenul său, unde nu mai vrea să piardă – iar cine se împotrivește primește o lecție.

De aceea spun că Laura Kövesi nu e omul ,,binomului Germania-Rusia”, ci e pedeapsa Germaniei pentru guvernul României, mai precis, pentru PSD!

De fapt, Rusia nu prea are treabă – că UE intră în grija Germaniei și Olandei, să rezolve problemele. Cine nu pricepe asta… nu are decît să-l ascute pe Radu Tudor – atîta merită! Și să dea și bani pentru ,,amenințări”, că dacă ești prost, plătești – fără supărare, dar așa e vorba din popor… Că și-o ia România, pentru Rusia, nu e prea bine, pentru că are multe legături aici, iar rușii joacă șah în meciuri lungi, cu multe mutări, nu se opresc dacă pierd vreun pion sau un nebun. 

Îmi aduc aminte de ceea ce spunea cineva apropo de ajutorul american – de atacurile Departamentului de Stat în ianuarie 2017, de menținerea lui George Maior la Washington, de Sörös, de N ori Klemm, de adjuncta acestuia, de consilierul politic care se trezește periodic să mai împroaște România cu scuipatul ,,anticorupției”. Ba chiar și de atacurile la Biserică, de afirmația lui Klemm, că Biserica Ortodoxă Română a sprijinit menținerea robiei romilor… Ce nu-și amintea respectivul și nu-mi amintesc nici eu – este cum ne-au ajutat americanii cînd ne-a lovit criza financiară, de exemplu?… Da, știu că ei ne-au trimis nouă și lumii întregi criza… ei, da, sigur, putem considera și asta un ajutor: ne-am călit, am învățat încă o lecție!

Nu, din păcate nu am învățat lecția! Nu am înțeles că unii sînt departe, și singura apropiere este de tipul ,,mușcă și fugi” – cu corecția ,,fugi cînd e greu”. Nu am învățat că dacă Dumnezeu ne-a așezat aici, atunci nu ne-a așezat în America! Noi sîntem în arealul de influență german și rus – și o vorbă din bătrîni spune să nu-ți faci vecinii dușmani!

Cred că episodul Laura Kövesi este o lecție din care avem de învățat două aspecte: primul – tot ce e partid pro-european și ,,de dreapta” este, de fapt, al străinătății;  al doilea – prostia și prostiile se plătesc, iar deștepții (Europei) îi pun pe proști la plată. Vrea PSD să fie în această situație? Se pare că da. Vom fi și noi, ceilalți, plătitori ai acestei note de plată? Cred că da.

Culmea e că în timp ce scriam acest editorial o auzeam pe Norica Nicolai, om politic respectabil, apropiat de marii oameni politici și patrioți Corneliu Vadim Tudor și Mihai Ungheanu. Norica spunea că în Parlamentul European se vorbește deschis că Angela Merkel va fi noul șef al Comisiei Europene, adică va conduce Guvernul Europei. Pe scurt, va fi cel mai puternic om al Europei – și cu siguranță nu se va comporta ca ,,obositul” de Juncker. Dacă e să ne gîndim că Germania va gestiona energia care vine din Rusia, că are o relație specială cu Rusia și resursele ei uriașe, că vrea să fie admisă ca membru permanent al Consiliului de Securitate, că este principalul vector al noii armate europene, că ea și asociata ei Olanda pun mîna cam pe toate băncile și afacerile mari care pleacă din Marea Britanie… Păi înșiruirea asta înseamnă că vorbim de o Germanie la fel de puternică precum era la începutul războiului mondial. Or, cu o asemenea Germanie și cu aliații săi ne punem noi, pentru vrabia vopsită de pe gard? Și care e motivul real?

Conchid, revenind la Dinu Săraru – poate că PSD ar trebui să-l consulte, să afle cum se pun întrebările potrivite.

DRAGOȘ DUMITRIU

Păreri și opinii