De ce este America puternică?

in Polemici, controverse

Cred că nici o putere, nici măcar Imperiul Roman, nu a deţinut atîta putere cum deţin acum Statele Unite ale Americii. Nu există în istorie o forţă atît de mare, fie ea economică sau militară, care să egaleze America, de la acest început de mileniu încoace. Mulţi, majoritatea celor care privesc forţa SUA, se gîndesc la influenţa ei militară, proiectată oriunde în lume, la acele portavioane şi la grupurile lor de însoţire, la rachetele inteligente, la avioanele practic indestructibile, precum şi la puterea economică şi la capacitatea de a fi aplicată la nivel global. Cînd SUA încep să impună sancţiuni unei ţări, apare şi primul semnal că statul vizat va începe rapid să cunoască sărăcia, problemele economice, probleme sociale, militare etc. Şi de la acel moment, este doar o chestiune de timp pînă cînd va ceda, iar dacă nu o va face, se va gîndi mai bine atunci cînd în zona apelor ei teritoriale apare un portavion. America este puternică, dar este şi frumoasă. Filmele americane, şi ele răspîndite la nivel global, ne sensibilizează, unele ne fac mai buni, altele au rol de a crea o imagine perfectă a SUA în lume, iar altele ne atrag atenţia că însăşi America poate să devină un dictator. Ne place aşa cum este ea. Expansivă, bogată, agresivă, mincinoasă, dură, ipocrită nu de puţine ori, dar şi umană, atunci cînd împrejurările o cer.  Imaginea pe care America o proiectează în exterior, prin PR-ul ei, prin filmele ei, ajunge să placă tuturor, iar acel ,,vis american” foarte mediatizat în trecut dar ceva mai reţinut azi, a marcat generaţii întregi.

Totuşi, unde este de fapt puterea acestei ţări, pe ce se sprijină în realitate forţa acestei naţiuni, forţa acestui imperiu? Pe influenţa militară? Pe cea economică? Pe populaţia ei? NU! Acestea sînt  proiecţiile ei, doar ceea se vede din afară. America îşi extrage forţa din curajul de a-şi asuma riscuri. Şi cînd spun riscuri, mă refer atît la statul american, cît şi la corporaţiile care îl populează, şi acest element, riscul, coboară pînă la cel mai de jos nivel, pînă la americanul de rînd. Forţa Americii în asta a stat, în A RISCA! Însăşi naşterea Americii a fost un risc pentru cei care plecau din Europa doar cu ce puteau să ducă şi cu ceva bani, pentru cei care mergeau într-o lume total necunoscută şi care îşi asumau riscuri enorme traversînd un ocean pentru a-şi pune speranţele în ,,lumea nouă”. Totul se reduce la risc, la acest substantiv ale cărui valenţe sînt extrem de bine cunoscute şi cîntărite în SUA, dar care este foarte slab întrebuinţat în România. America şi-a asumat mereu riscuri. Unele calculate, altele nu. Dar cum se spune că ,,norocul îi ajută pe cei curajoşi”, aşa și poporul american poate să spună acum că a reușit să se impună la nivel mondial.

Cînd vorbesc de risc, nu mă refer la cele asumate, precum cel de a avea pe teritoriul ţării atentate sau, în general, cel de a fi atacată de diverse formațiuni de gherilă. Așa cum am spus, în acest caz se reflectă doar proiecția. Forța care ține imperiul american în picioare este modul prin care elementele componente, fie ele umane sau materiale (la nivel de corporaţii), acceptă să finanțeze ideile celor care au curajul de a și le expune. Așa cum era Franța la început de Secol XX, dar și alte state europene, deschise la orice idee și dornice să finanțeze, America face asta încă de la început și nu s-a oprit nici o secundă din această practică. Acapararea de ,,materie cenușie”, coroborată cu finanțarea proiectelor expuse de către cei inteligenți, constituie, de fapt, definiția SUA, temelia care a făcut și face ca acest stat să fie atît de puternic, atît de iubit dar și de hulit totodată.

Ce ar fi fost Tesla dacă rămînea în Croația? Ce s-ar fi întîmplat dacă nu se întîlnea cu Edison? Ce ar fi rămas de pe urma lui Igor Sikorski, cel care a inventat elicopterul, dacă nu ar fi mers în SUA? Ce ar fi fost Google, Facebook, Microsoft și cîte și mai cîte alte platforme, dacă nu exista mediul firesc și propice de finanțare? Cum am fi evoluat noi, ca omenire, dacă cineva, cei bogați în acest caz, nu ar fi finanțat ideile, unele poate nebunești, ale creierelor pe care acum le vedem în cărțile de istorie a științei și nu numai. Asta este America, aici este puterea ei: în capacitatea de a-și asuma riscul, acceptînd că este posibil să și piardă. În acest moment, dacă printr-un exercițiu de imaginație SUA vor trage linie și vor însuma riscurile finanțate în ultima sută de ani, sigur țara va ieși în cîștig. Pentru că a risca, merită. Și cei care au condus și conduc destinele acestei țări au înțeles că omul a cucerit lumea cu materia cenușie, cu creierul, nu doar cu o piatră.

De asta Europa a cam pierdut startul, iar noi, românii, am rămas la nivelul primitiv al celor care se laudă cu ce au făcut românii adevărați care au fost finanțați de alții ca să își realizeze proiectele. Că tot vorbeam de elicopter, în 1904 Paul Cornu s-a ridicat cu un astfel de aparat la 60 cm de pămînt, în Franța, evident. Dar fără finanțare, totul s-a oprit aici. Cei cu care ne mîndrim noi – Vlaicu, Vuia, Coandă, ca să enumăr doar trei – au găsit satisfacția muncii lor în străinătate, în Franța și în America, pentru că noi, românii, nu sîntem făcuți să riscăm. Noi ne conservăm sărăcia atît de bine, că nimic, nici măcar prosperitatea nu este lăsată să intre cu adevărat în țară.

Fără risc, fără asumarea unor pierderi potențiale, lumea asta nu ar putea să evolueze. Spațiul a fost cucerit cu sacrificii. Aerul a fost cucerit cu sacrificii, pămîntul de asemenea. Înălțimile au fost cucerite cu sacrificii. Nimic nu se poate realiza în totală siguranță, chiar dacă, în fapt, nimeni nu dorește pierderi colaterale. Dar se pare că asta este legea pămîntului, a pune puțin sînge pe fiecare treaptă pe care omenirea o urcă spre cer.

Omenirea datorează enorm celor care au riscat pentru ca noi să ajungem cît mai sus. Confortul nostru de azi îl datorăm lor, celor care au riscat, celor care au finanțat, celor care s-au sacrificat. Și aici putem spune fără nici o reținere că SUA ocupă un loc fruntaș în acest clasament.

Tano

Păreri și opinii