30 de ani de ,,democrație” – mai rămăsese de politizat Armata!

in Editorial

Motto: ,,Eu n-am fost un om politic, am fost omul Țării, pe care am considerat-o totdeauna şi deasupra monarhiei, şi deasupra partidelor politice”. Mareșal ION ANTONESCU

Este evident pentru oricine că ideea numirii generalului Nicolae Ciucă nu i-a aparținut lui Ludovic Orban, ci lui Klaus Iohannis. De fapt, Orban probabil că a avut foarte puține de spus în fața baronilor PNL și a prea puternicului președinte de facto al așa-zișilor liberali. Și, din nou ,,de fapt”, generalul Nicolae Ciucă nu e folosit prima dată de Iohannis într-un joc politic. Să ne amintim de meciul din instanțe și de la Curtea Constituțională pentru prelungirea mandatului din fruntea Statului Major General. De ce a dorit Klaus Iohannis să-l mențină pe generalul Ciucă? Doar propunerea guvernului PSD era generalul Dumitru Scarlat, cel care ne reprezintă la NATO și UE!

Dar, întrebarea mai dureroasă este: de ce a dorit generalul Nicolae Ciucă această prelungire, mai ales că mandatul său era nu doar la final, dar și unul din care ieșea cu lauri? Avea nevoie de scandalul cu implicații politico-financiare?…

Dacă ne uităm însă cu atenție, vedem cîteva controverse… pe bani mulți, pe ,,linia de front” reprezentată de Guvern (PSD) – pe de-o parte, Iohannis și Ciucă – de cealaltă parte! Cel puțin aparent… Este vorba de achiziția celebrelor corvete militare – dar și de un episod uitat. Celebra achiziție a rachetelor Patriot, cea mai mare cheltuială în scop militar. Astfel, pe 20 aprilie 2017, generalul Ciucă îi surprindea pe premierul de atunci, Sorin Grindeanu, dar și pe ministrul Apărării, cu un anunț ferm – Romania are în plan achiziţionarea de rachete Patriot. O achiziție directă, fără licitație – dar pentru care trebuiau negociate multe condiții și proceduri. Or, Ciucă anunța că, gata, România achiziționează! Era vorba de 4 miliarde – bani pentru care decidea doar Guvernul, ministrul Apărării Naționale – dar NU șeful SMG, oricît de medaliat era el… de către americani! Ceea ce a spus și Sorin Grindeanu a doua zi, chiar în ședința de Guvern: ,,Nu-mi doresc – şi am şi cerut să se facă o inventariere – ca altcineva decît cei care sînt titularii pe posturi să discute despre lucruri care ţin de alte ministere. Nu vreau să aflu despre investiţii la Ministerul Apărării decît din declaraţii ale ministrului Apărării. Sîntem clari?!”, a declarat Grindeanu, o aluzie clară la declarația lui Ciucă.

Și Liviu Dragnea a reacționat imediat – ,,Ce nu mi-a plăcut a fost declaraţia şefului Statului Major care a anunţat deja că va achiziţiona rachete Patriot”. ,,Păi, au finalizat procedurile? Nu e bine să aştepte derularea procedurilor, totuşi?”, a întrebat corect Liviu Dragnea. ,,E şeful Statului Major şi mă aştept la foarte multă rigoare. Poate şi ministrul Apărării se gîndeşte la asta tot timpul acolo, prin minister. Mai puţine declaraţii şi mai multă acţiune cred că este mai bine”.

Pe scurt, acesta a fost un caz grav, fără dubii –
doar era vorba de o achiziție strategică și de o sumă colosală! Cu toate astea, s-a trecut ușor cu vederea – ba mai mult, Iohannis a declanșat războiul prelungirii mandatului generalului Ciucă!

Întrebarea e firească – oare ce rezultă de aici? Răspunsul, din păcate, pare la fel de simplu: un militar de carieră precum generalul Nicolae Ciucă s-a implicat în combinațiile politice ale președintelui. Pentru că… Iohannis este primul președinte clar politic, nicidecum apolitic – încălcînd astfel grav Constituția, chiar dacă inconștiența, moliciunea și lașitatea clasei politice nu sancționează asta! Or, acestui președinte i s-a alăturat generalul Ciucă! Și, fapt pe cît de demonstrativ, pe cît de nefiresc, chiar de Ziua Armatei, cînd generalul este încă șeful Armatei… el este și pe o listă politică – a unui Guvern politic! O gafă pe care, din respect pentru Armată și pentru cariera generalului Ciucă, o voi atribui doar președintelui Iohannis. Tupeului nemăsurat al acestuia!

Una dintre primele reacții semnificative a avut-o Ion Cristoiu, care a comentat scurt la Antena 3 că astfel se dovedește că generalul făcea jocurile liberalilor. Mai mult, celebrul jurnalist publica pe blogul său o fotografie interesantă, cu o explicație pe măsură: ,,Doi pe aceeași cracă: Florian Coldea și Nicolae Ciucă (viitorul ministru PNL al Apărării)”. O fotografie de la o reuniune, în care cei doi generali se salutau discret și… amical. Nimic rău în asta, dacă opinia publică și presa nu ar fi marcate de antecedente cu implicări ,,secrete”!

Din alt punct de vedere, ,,această deci­zie reprezintă un pas înapoi în privința angaja­mentelor euro-atlantice asumate de România cu privire la controlul civil asupra forțelor armate – niciodată, de un sfert de secol încoace, la conducerea politică a armatei nu s-a mai numit un cadru activ”. E declarația lui Călin Popescu Tăriceanu. Și nu e singurul care a spus asta. ,,Rușine mai mare pentru Armata României decît palma dată ieri de Generalul Ciucă nu poate fi imaginată – Șeful Marelui Stat Major, comandantul militar al armatei, a abandonat Armata Română chiar de ziua ei, pentru o funcție politică în eventualul Cabinet Orban”, a declarat Eugen Teodorovici, care nu s-a oprit aici. Ministrul Finanțelor a continuat întrebînd direct: oare care sînt meritele acestui General? ,,Dacă ne-am fi găsit într-o situație de conflict armat, ar fi procedat la fel? Ar fi părăsit cîmpul de luptă pentru o funcție călduță, acasă, într-un birou?”, întreabă Teodorovici.

Cu alte cuvinte, clasa politică și mass-media sancționează propunerea generalului Ciucă drept o greșeală – și o pată pe ziua Armatei, 2019. Dar să vedeți cum a reacționat opinia publică! E suficient să dau exemplul unei postări a lui Radu Tudor, cel mai important propagandist NATO, care a încercat să-l pună la punct pe Teodorovici. ,,După repetate deplasări la Moscova, Orlando a lu’ Vîlcov atacă cel mai important general al Armatei Române”, scrie Radu Tudor, finalizînd cu ,,#culcat”. O mitocănie și o aberație – pentru că Teodorovici nu ,,s-a deplasat la Moscova”, ci avionul de linie spre Havana a făcut o escală pe un aeroport din capitala Rusiei… pentru că așa era programul! Nu era nici avion privat, nici cursă charter! În schimb, e fericit cu Geoană în fruntea NATO! Păi să-i amintim de un WikiLeaks din 2009: ,,Geoană s-a dus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vântu”, se menționa într-o telegramă clasificată secretă, transmisă de Ambasada SUA la București. Dar pentru Radu Tudor nu contează asta! Dacă e ordin… cu plăcere!

În schimb, reacția cititorilor lui Radu Tudor
a fost fulminantă: l-au făcut praf nu doar pe propagandistul NATO – ci și pe generalul Ciucă! ,,Domnul general trebuia să fie un exemplu pentru toți militarii din Armata Română. Prin această decizie luată la Cotroceni, s-a creat o anumită neîncredere și îndoială”. ,,N-am nimic cu Generalul, doar cu onoarea, în situația de față”. ,,Un general nu are a se amesteca în politică”. ,,Cum altfel poate fi caracterizat un militar de carieră care își calcă jurămîntul abandonînd haina militară pentru politica antiromânească?”. ,,Ăsta e general care dezertează din fruntea armatei pentru un post cald de ministru învîrtit cu cheia? Rușine!”. ,,Generalul tzutzer al lui joianis?!”. ,,Domnul general Ciucă a arătat că «răspunde la ordine». Trebuia să fie român”. Și alte zeci și zeci de mesaje de acest gen. Se vede treaba că românii încă nu sînt de acord cu formula inclusă în definirea NATO: ,,bloc militar-politic”. Amestecul militarilor cu politica… nu e de dorit, cu toate că pare a ni se impune.

Închei declarînd că nu am nimic împotriva prezenței unui militar de excepție – cum este generalul Nicolae Ciucă – în fruntea MApN. Dimpotrivă. Exemplul marilor puteri, SUA și Rusia, este bine de urmat. Dar modul în care se dorește a se face asta acum, la noi – cu acceptul eminentului militar! – înseamnă cu totul altceva: politizarea armatei! Pentru că asta dovedesc atît propunerea tupeistă, cît și acceptul generalului – armata a fost politizată! Știți cînd s-a mai întîmplat asta? Pe vremea politrucilor (ce coincidență cu autocaracterizarea lui Iohannis!), dar și în perioada interbelică. Atunci cînd, fără apariția patriotic apolitică a generalului Ion Antonescu, armata ar fi fost implicată în netrebniciile clasei politice, cu rezultatele cunoscute – pierderea teritoriilor românești fără a se riposta un glonț! Deci, fac un apel la generalul Nicolae Ciucă și la alți înalți ofițeri cu tendințe politice – respectați-vă statutul și numele, nu participați la macularea, prin jocuri politice, a acestei instituții fundamentale a națiunii! Mă refer la Armată, nu doar la Constituție.

,,Armata Română merită generali adevărați, dar nu și pe cei ce se dovedesc doar niște purtători de uniforme și grade. Armata Română merită respectul nostru și merită mult mai mult decît să fie instrumentul ambițiilor personale ale unora sau altora”, declara Eugen Teodorovici, un personaj pe care nu-l simpatizez în mod special – dar aici are dreptate. Din păcate.

,,Singura politică pe care trebuie să o facem este aceea a iubirii de neam şi a apărării drepturilor lui sfinte”, declara Mareșalul Ion Antonescu, cel damnat de ,,democrația” în care trăim de 30 de ani.

DRAGOȘ DUMITRIU

Păreri și opinii