4 iulie – Ziua naţională a Statelor Unite

in Lecturi la lumina ceaiului

 

Ca în fiecare an, la 4 iulie, poporul american sărbătoreşte Ziua Independenţei, prilej, pentru cei circa 240 de milioane de cetăţeni americani, să celebreze, în familie sau în cadrul comunităţilor, adoptarea Declaraţiei de independenţă.

Cel mai celebru document din istoria Statelor Unite, cunoscut sub numele de Declaraţia de independenţă, a fost semnat de Congresul american la 4 iulie 1776, după o dezbatere aprinsă asupra viitorului coloniilor: trebuiau ele să-şi declare independenţa faţă de Marea Britanie, sau să găsească un compromis cu englezii? Thomas Paine, unul dintre intelectualii radicalişti şi participant la Revoluţia americană, a apărat independenţa faţă de Regatul Marii Britanii în pamfletul său deosebit de puternic şi larg răspîndit, intitulat ,,Common Sense” (,,Bun-simţ”), în care îl ataca pe George III, numindu-l ,,brută regală”.

Declaraţia a fost aprobată de Congres la Philadelphia, însă numai după ce a fost eliminat pasajul care denunţa sclavia, şi asta, nu doar pentru a linişti coloniile din Sud, ci şi pentru că acesta era departe de a stîrni entuziasmul unui mare număr de reprezentanţi ai Nordului. Documentul a fost redactat, în principal, de 4 iulie – Ziua naţională a Statelor Unite, iar cuvintele lui mai răsună şi astăzi: ,,Dumnezeu care ne-a dat viaţă ne-a dat, în acelaşi timp, şi libertatea”. Declaraţia proclama aceste ,,adevăruri evidente”: ,,Toţi oamenii se nasc egali; ei sînt dotaţi de Creator cu anumite drepturi inalienabile; printre aceste drepturi se numără: viaţa, libertatea şi căutarea fericirii”. Toate relele din colonii îi erau imputate lui George III, fără a se face vreo menţiune despre Parlamentul britanic.

Documentul declara că toate coloniile erau ,,eliberate de orice supunere faţă de Coroană”. Deşi aplicarea principiilor Declaraţiei a fost dificilă, întîmpinînd numeroase greutăţi, ea are şi astăzi un profund impact asupra idealurilor americane.

COMENTARII DE LA CITITORI