5.000 de oieri au luat cu asalt Parlamentul

in Lecturi la lumina ceaiului

Băieţii deştepţi din România au o miză uriaşă în acest scandal: aproape 10 miliarde de euro pe care ar putea să pună mîna dacă ar distruge oieritul românesc. Un proces de distrugere care s-a făcut cu paşi mărunţi, ca să nu tulbure brusc apele…

Ideea este că ciobanii s-au prins de aceste manevre viclene şi au acţionat în forţă. Astfel, 5.000 de oieri au luat cu asalt Parlamentul în care, de 25 de ani, s-a pus la cale distrugerea României prin legi care au adus ţara pe butuci, transformînd-o într-o piaţă de desfacere. În aparenţă, motivul conflictului din aceste zile este unul minor – o lege a vînătorii, votată deja, obligă reducerea la minimum a cîinilor de la stînă (cine nu respectă legea plăteşte o amendă de 15.000 de lei). Ce mare scofală dacă în loc de 7 cîini ciobăneşti zdraveni ciobanul o să mai rămînă cu 3 maidanezi, s-ar întreba unii? Mai exact, o stînă de munte are dreptul la trei cîini, una de deal, doi cîini, iar una de cîmpie, un singur cîine. Peste toate, vînătorii pot să împuşte cîinii ciobanilor, dacă sînt în plus, fără să fie sancţionaţi. Vă puteţi imagina o asemenea aberaţie? Nu numai că nu există vreun precedent în Europa, dar legea este una de psihiatrie! De ce o astfel de lege este una care va omorî oieritul la munte? Păi să vedem: În munţii României trăieşte cea mai mare populaţie de urşi şi lupi din Europa. Ca să te poţi proteja de ei, la stînă, ai nevoie de măcar 5 cîini ciobăneşti solizi. Dacă nu îi ai, trebuie să abandonezi muntele, pentru că îţi rişti viaţa rămînînd acolo sus, printre fiarele pădurii. De ce este o miză de peste 2 miliarde de euro?

* Subvenţiile pentru pajiştile montane, aproximativ 3 milioane de hectare, sînt de 1,2 miliarde de euro/an. La un proiect de subvenţionare de 7 ani, ajungem la 8,4 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, specia ciobanilor politici care s-ar crea rapid, odată ce ciobanii adevăraţi ar fi nevoiţi să plece din zona montană, ar deveni beneficiara uriaşei sume puse la bătaie.

Şi nu este vorba numai de subvenţii. Vorbim de multe alte resurse pe care Băieţii deştepţi şi fără caracter vor să le administreze, fără să poată observa manevrele cele două milioane de ochi ale oamenilor care îşi trăiesc viaţa acum în munţii noştri. Aşadar, vorbim de zone uriaşe destinate defrişărilor, industriei eoliene, care se poate dezvolta acolo sus, micilor hidrocentrale şi posibilităţii de a pune mîna total pe izvoarele de apă dulce ale României, privatizarea unor zone care reprezintă interes strategic pentru Armata ţării. Peste toate, terenurile ar putea fi reconcesionate pentru exploatarea resurselor solului (metale rare sau gaze de şist). Într-un cuvînt, zeci şi zeci de miliarde de euro care ar ajunge în buzunarele băieţilor deştepţi şi ale firmelor (desigur, străine) pe care aceştia le-ar simpatiza. Problema e că îi încurcă oierii şi ceilalţi munteni, care se încăpăţînează să stea de strajă pe vîrful Carpaţilor. Şi ca să îi facă pe oieri să plece din munte şi, eventual, să se lase de oierit, s-au dat legi prin care se interzice accesul oilor şi al vacilor în pădure (vezi Legea silviculturii, fără precedent în Europa – cînd e caniculă, a fi obligat să ţii animalele în soare este o crimă!), prin care ciobanii ar trebui să îşi omoare cîinii de pază şi să nu îşi mai poată proteja animalele (vezi Legea vînătorii) şi altele… Mai exact, prin aceste legi, oamenilor li se limitează drepturile pînă în punctul în care ar fi nevoiţi să abandoneze oieritul şi viaţa de la stîni, munţii noştri devenind, astfel, un nou loc de „joacă“ pentru mafioţii români şi străini. Despre asta este vorba – despre un nou atac îndreptat împotriva românilor şi a tradiţiilor lor! De data aceasta, însă, oamenii au reacţionat şi au luat Parlamentul Penal cu asalt! Cum se va sfîrşi acest episod, vom vedea.

Daniel Roxin

COMENTARII DE LA CITITORI