5 argumente ale crizei BNR

in Război corupției

Banca Naţională se confruntă cu cea mai gravă criză de imagine din ultimul deceniu. Voi aduce cinci argumente scurte şi la obiect care explică cauzele acestei crize:
1. Stabilitatea monedei naţionale şi stabilitatea financiară sînt bunuri publice.
2. Indiferent cui încredinţează statul atribuţia asigurării acestei stabilităţi – structuri publice sau private – se exercită o funcţie publică.
3. Transparenţa, responsabilitatea, eficienţa şi eficacitatea sînt fundamentele exercitării funcţiei publice şi gestionării bunurilor publice.
4. Aceste fundamente nu exclud salariile şi veniturile personalului BNR. Din contră. Ipocrizia transparenţei cu chiu cu vai a salariului lunar al guvernatorului şi nu a veniturilor anuale a revoltat opinia publică. Nu sînt puţini cei care ştiu adevărul primelor care completează salariile lunare şi care trebuie transparentizate, oricare ar fi nivelul lor. Modelul transparenţei Băncii Centrale Europene este bun de urmat din acest punct de vedere. Opacitatea nu mai poate fi acceptabilă.
5. Mandatele guvernatorilor băncilor centrale sînt limitate la două în majoritatea ţărilor dezvoltate. Polonia, Ungaria sau Cehia nu fac excepţie. Chiar şi Banca Centrală Europeană limitează la opt ani mandatul guvernatorului central. România este singura ţară din lume care are acelaşi guvernator de mai bine de un sfert de veac. Costurile publice ale inerţiei mandatelor guvernatorului BNR şi ale acestui record comunistoid se plătesc. Modificarea legii de funcţionare a BNR este obligatorie. A existat un astfel de proiect de lege bine fundamentat şi nepopulist, pe care l-am depus în Parlament şi pe care nu l-am jucat la ruleta mediatică a populismului sau a politicianismului – pentru limitarea numărului mandatelor guvernatorului la două, garantarea condiţiilor clare de expertiză în domeniul supravegherii bancare pentru membrii numiţi în Consiliul de Administraţie şi întărirea independenţei politicii monetare aşa cum recomandă rapoartele de convergenţă din anii 2012, 2014 şi 2016 – proiect la care BNR s-a opus vehement fără să aducă vreun argument tehnic suport.
Cred că reprezentanţii şi comunicatorii BNR vor înţelege repede aceste argumente, vor corecta cauzele reale ale crizei de imagine ale BNR şi nu se vor rezuma la a gestiona temporar şi superficial efectele sale. Se impune schimbarea rapidă a atitudinii BNR în favoarea transparenţei şi a eticii profesionale, dar şi a legii de funcţionare a BNR. Sîntem în faţa unei societăţi civile, profesionale şi electorale tot mai active. BNR are de ales între schimbare pentru reclădirea încrederii sau stagnare şi adîncirea neîncrederii.

Andreea Paul

COMENTARII DE LA CITITORI