5 „joburi“ surprinzătoare la care au fost supuse animalele, de-a lungul timpului

in Lecturi la lumina ceaiului


De-a lungul Istoriei, oamenii au profitat de animale şi le-au folosit pentru o varietate de scopuri. Ele au ajutat omenirea să se dezvolte şi au îndeplinit sarcini care, fără ajutorul lor, nu ar fi fost niciodată duse la bun sfîrşit. Şi nu vorbim numai despre cîini şi despre cai, ci ne referim şi la alte vietăţi care au avut „joburi“ un pic ieşite din comun.

Iată la ce ne referim:

* Viermi strălucitori, pe post de lanterne – În timpul primului război mondial, militarii britanici s-au confruntat cu problema întunericului: „Cum să citim hărţi în bezna din cîmpul de luptă, fără ca duşmanii să ne repereze?“. Astfel, s-au gîndit să se folosească de lumina emanată de viermii strălucitori. Era gratuită, eficientă şi uşor de găsit! Viermii strălucitori au fost atît de eficienţi în război, încît există şi un centru memorial special creat pentru ei, în Londra.

* Dihorii, pe post de electricieni – Dihorii nu sînt cele mai iubite animale, dar se pot dovedi foarte utile, în special ca electricieni. Pentru că este destul de greu să ajungi cu firele şi cablurile în locurile strîmte şi, deci, inaccesibile, omul s-a gîndit la o soluţie: „Să folosim dihorii pentru a face asta pentru noi!“. Spre exemplu, în anii ’60, producătorul de avioane Boeing a apelat la ajutorul dihorilor pentru a trage cabluri prin avioanele respective, pe unde nu se descurcau electricienii. Dihorii au fost ademeniţi cu mîncare, iar treaba a fost rezolvată!

* Albinele, ca detectori de bombe – Oamenii de ştiinţă au observat că albinele pot fi dresate să detecteze mirosul de explozibil. Aceştia au pus substanţe chimice folosite în crearea explozibililor în mîncarea albinelor şi, după ce insectele au conştientizat că mirosul de explozibil poate fi asociat cu mîncarea, au fost folosite ca detectori de bombe: au fost duse în locurile susceptibile de explozibil şi, în porţiunile în care se adunau cele mai multe albine, puteau fi găsite minele. Albinele s-au descurcat în 97% din cazuri.

* Delfinii miliari – Delfinii au fost utilizaţi pentru prima dată în scopuri militare, în 1960, cînd marina americană a derulat programul prin care şi-a dorit să creeze torpile mai bune. Impresionaţi fiind de inteligenţa mamiferelor, militarii au hotărît să le antreneze pentru a le fi de folos în detectarea scafandrilor rătăciţi şi a scufundătorilor inamici. Ace hipodermice conţinînd dioxid de carbon compresat au fost puse în botul acestora, iar delfinii au fost dresaţi să le injecteze în cei aflaţi într-o zonă cu acces interzis. Odată injectat, dioxidul de carbon se dilată în oganismul respectivei persoane şi o omoară, iar corpul rămîne plutind la suprafaţă. Se pare că în timpul războiului din Vietman, 40 de scafandri vietnamezi şi doi americani au fost omorîţi de delfini.

pag 9 2

* Maimuţe culegătoare de cocos – Cocosul este destul de greu de adunat atît de om, cît şi de maşinării, aşa că s-a găsit o soluţie mai bună: să facă maimuţele toată treaba! Fiind animale foarte inteligente, au fost dresate destul de uşor şi se descurcă de cinci ori mai bine şi mai rapid decît un om. Pentru această treabă, maimuţele sînt recompensate cu mîncare.

www.zooland.ro

COMENTARII DE LA CITITORI