A pune cătuşele unui chirurg e ca şi cum a-i lovi cu ciocanul mîinile unui pianist

in Război corupției

Cazul doctorului Dan Straja
Nu mai vorbim de atîţia criminali şi hoţi scăpaţi şi care ne fac ţara de rîs pe unde sînt. Nu mai vorbim că vistieria e goală şi de prejudiciile nerecuperate, ci vorbim de spectacolul pe care ni-l poate oferi defilarea cu cătuşe a unor specialişti, a unor doctori care au redat atîtea vieţi familiilor şi societăţii, care nu au plecat din ţară, care nu au greşit prin malpraxis, sau prin neacordarea de ajutor imediat în caz de urgenţă sau de condiţionarea actului medical de acordarea de favoruri. Vorbim însă despre omul modest pînă la ascetism, despre talentatul chirurg, despre conferenţiarul doctor Dan Straja, de la Spitalul Fundeni.
Dacă acest doctor a greşit, a făcut-o atunci cînd a acceptat să devină manager al Institutului de Oncologie Fundeni. Să-ţi asumi această responsabilitatea într-o ţară în care există 850 de dosare judiciare legate de achiziţiile de medicamente şi aparatură medicală, în care ziarele afirmă că fostul preşedinte Băsescu a închiriat sediul HEXI PHARMA de 3 ori mai ieftin decît preţul pieţei este de neînţeles. O ţară în care firma sus-menţionată îşi cere, cu dezinvoltură, scuze publice persoanelor şi medicilor care au fost afectaţi de produsele retrase abia acum de pe piaţă. O firmă care se declară, brusc, falimentară şi e legată de un caz controversat de moarte neelucidată. În această ţară trăieşte doctorul Dan Straja. De ce o fi făcut-o tocmai el, fiu de doctor şi crescut de o mamă văduvă, farmacistă de spital, doamna Rodica Radin, şi de nişte mătuşi iubitoare din partea tatălui? El, studentul eminent, cel despre care bolnavii scriu numai de bine şi îi mulţumesc . Pe cine să crezi?…. Pe cei care-l acuză şi care, pînă una-alta, îl poartă cu cătuşe; sau pe cei care, în 2015, îl lăudau? Iată cîteva comentarii pe care le-am preluat de pe Internet:
Titel din Bucureşti: „Dr. Dan Straja e foarte aproape de pacienţi“.
Ioana Diaconescu din Tîrgovişte: „Profesionalism la cel mai înalt nivel. Acum 11 ani, mi-a salvat mama de la moarte, cînd nici un doctor nu-i mai acorda vreo şansă“
Domnul Iacobescu din Bucureşti, spune că se înclină în faţa doctorului Straja cu mult respect.
Denigrarea şi înjosirea unui doctor, a unui chirurg care salvează vieţi, prin punerea cătuşelor e ca şi cum ai lovi cu ciocanul mîna unui pianist. A tăia şi apoi a număra victimele e foarte grav şi, în cazul de faţă, e ruşinos şi nu serveşte pacienţilor, ci, poate, doar colegilor invidioşi. De ce a fost doctorul Dan Straja propus director la Institutul de Oncologie din Bucureşti, unde totul trebuie să fie exemplar? Nu oare şi pentru că a reuşit, cu ani în urmă, să contribuie la stîrpirea mafiei care se ocupa de bugetul alocat pentru hrana pacienţilor internaţi în Spitalul Caritas? Oare acest prim succes în domeniul economico-social nu l-a recomandat, şi de data asta, pe acest talentat chirurg şi respectat cadru universitar să se implice, din nou, în rezolvarea unor probleme care erau colaterale meseriei lui, dar care împiedicau buna desfăşurare a actului medical?
Prindeţi hoţii de drumul mare, dar judecaţi doctorii la fel de corect cum doriţi să fiţi trataţi în spitale!

Mihaela Ionescu

COMENTARII DE LA CITITORI