Acestea sînt cele mai ciudate legi din Europa: citeşti şi te cruceşti

in Lecturi la lumina ceaiului

Trăim într-o lume nebună, iar legile demonstrează cel mai bine acest lucru. Cînd vine vorba de norme ciudate, America este, în adevăratul sens al cuvîntului, ţara tuturor posibilităţilor. Aici poţi face puşcărie dacă îmbeţi un peşte sau pui pisica într-un cuptor cu microunde. Ei bine, nici europenii nu rămîn în urmă cu legile trăsnite, iar noi le-am selectat pe cele mai ciudate dintre ele. Rîdem acum, dar trebuie să fim cu mare băgare de seamă, pentru că s-ar putea să ne apuce plînsul cînd ajungem în unele ţări de pe Bătrînul Continent şi nu cunoaştem legile, cît de ciudate ar fi ele pentru noi.
Dacă aţi ajuns în Marea Britanie, să vă ferească Dumnezeu să muriţi în clădirea Parlamentului, pentru că este interzis prin lege. Nu de alta, dar, după toate formalităţile (cu poliţia şi legiştii), riscaţi să fiţi dus, întins în sicriu, după gratii… glumim, evident). În schimb, avem o veste bună pentru femeile gravide: ele îşi pot face nevoile pe unde vor, inclusiv în cascheta unui poliţist – şi asta e trecut, negru pe alb, în lege.
Poposim în Franţa. Dacă doriţi cu tot dinadinsul să cumpăraţi un porc din Paris, nu aveţi decît, dar să nu îndrăzniţi să-l numiţi „Napoleon“, cel puţin pînă nu aţi trecut frontiera. Dacă vă aude un om al legii că aţi numit rîtanul după marele împărat, nu vă salvează de amendă nici dacă intonaţi toată „Marsilieza“ sau dacă strigaţi în gura mare: „Vive la France!“
În Islanda, riscul de a răci e destul de mare, dacă ţinem cont de climatul rece. E Ok, puteţi să strănutaţi oriunde, dar evitaţi să o faceţi pe stîlpii de iluminat! Da, aţi citit bine, e interzis prin lege strănutul pe un pilon de electricitate.
Iar în Elveţia, neutralitatea istorică nu se aplică şi în cazul celor trag apa la toaletă după ora 22:00… Dacă aţi ajuns în Ţara Cantoanelor şi v-au apucat nevoile după ora 10 seara, nu vă atingeţi de butonul care declanşează jetul de apă. Riscaţi să va audă un vecin şi să vă reclame la poliţie.
Bine aţi venit în Germania, motorul economic al Europei şi cel mai mare producător de maşini de pe Continent. Însă, trebuie să ştiţi o regulă importantă. Indiferent că aţi pornit de acasă cu maşina personală sau aţi închiriat una, dacă rămîneţi fără benzină pe autostradă primiţi, garantat, o amendă.
Apropo, să nu îndrăzniţi să vă dezbrăcaţi goi puşcă dacă aţi păşit pe Acropole, în Atena. Da, interdicţia e întărită prin lege, de parcă în alte locuri poţi renunţa la lenjerie! Şi tot în Capitala Greciei, poliţia îi poate aresta pe oamenii care nu sînt îmbrăcaţi decent sau sînt murdari.
Iar dacă mergeţi la shopping la Milano, nu uitaţi să zîmbiţi mereu în locurile publice, pentru că sînteţi obligaţi prin lege. Bine, excepţie fac înmormîntările şi vizitele la spital.

Cristi Teodorescu

COMENTARII DE LA CITITORI