Acuzaţii grave la adresa şefilor de la Protecţia Martorilor: ameninţarea, şantajarea şi chiar divulgarea identăţii persoanelor pe care aveau datoria să le protejeze

in Război corupției

Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului şef al Oficiului National pentru Protecţia Martorilor, acuzat de săvîrşirea mai multor infracţiuni, printre care abuz în serviciu, deturnare de fonduri, fals intelectual.

În acelaşi dosar, au fost arestaţi alţi 5 poliţişti de la ONPM, respectiv Dan Cristian Puşcas, Ion Octavian Nanu, Aurel Lehăduş, Marcel Daniel Gomeajă şi Felicia Violeta Popa, toţi avînd gradul de comisar sef. De asemenea, a fost arestată şi Andreea Violeta Liţă, psiholog la ONPM. Decizia nu este definitivă, însa cei 7 au fost duşi în arestul Politiei Capitalei. Directorul instituţiei, chestorul Adrian Bărăscu, dar şi alţi 6 ofiţeri sînt acuzaţi că ar fi fraudat fondurile destinate martorilor protejati. Directorul adjunct şi un al nouălea ofiţer au fost plasaţi sub control judiciar. Procurorii DNA l-au reţinut pe Adrian Bărăscu pentru constituirea unui grup infracţional organizat, obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, fals şi uz de fals, dar şi de abuz în serviciu. Cea mai gravă acuzaţie se referă la posibila divulgare a identităţii martorilor protejati unor membri ai crimei organizate.

„În ultimii ani, mai multe persoane protejate s-au plans că nu li se asigură banii necesari. În aceste condiţii, chestorul Bărăscu ar fi decis să le închidă gura, susţin procurorii, şi i-ar fi şicanat şi ameninţat”, potrivit relatării unui corespondent ProTV.

Prima persoană reţinută în acest dosar a fost Felicia Popa, ofiţer specialist, apoi, psiholoaga oficiului, care ar fi ignorat cu bună ştiinţă problemele unui martor protejat, iar acesta a încercat să îşi pună capăt zilelor. Incident peste care chestorul Bărăscu a trecut cu uşurinţă.

Firul investigaţiilor a dus şi spre directorul adjunct al oficiului şi alţi 5 ofiteri superiori, bănuiţi de participare la această fraudă de proporţii. Unii sînt acuzaţi că şi-ar fi transportat porcii de Crăciun (?!) în contul unor misiuni de supraveghere, alţii, că şi-au dus familia la mare şi au decontat misiuni de protecţie.

COMENTARII DE LA CITITORI