Adrian Mititelu, judecat pentru evaziune fiscală şi înşelăciune

in Război corupției

Adrian Mititelu şi Gigel Preoteasa, fostul administrator şi fostul director general unic al SC Fotbal Club U Craiova SA, respectiv fostul secretar al aceluiaşi club, au fost trimişi în judecată, de procurorii DNA, fiind acuzaţi de evaziune fiscală, în forma substituirii, degradării sau înstrăinării de către debitor a bunurilor sechestrate şi înşelăciune.
Procurorii DNA arată că totul începe pe 31 ianuarie 2011, cînd, ca urmare a unor debite foarte mari pe care SC Fotbal Club U Craiova SA le avea către bugetul consolidat al statului, în cadrul procesului de executare silită, declanşat împotriva societăţii în vederea recuperării creanţelor fiscale în sumă de 9.906.095 lei, Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a întocmit un proces-verbal de sechestru pentru bunuri mobile, prin care au fost indisponibilizate drepturile federative de joc ale celor 39 de jucători de fotbal, care activau în baza unor contracte de muncă/convenţii civile în echipa Universitatea Craiova.
Au fost achitate salariile fotbaliştilor
Anchetatorii precizează că jucătorul nu a putut fi legitimat în evidenţele clubului cesionar, iar transferul nu a putut fi înregistrat în Liga Profesionistă de Fotbal, „întrucît reprezentanţii legali ai acestui organism au comunicat cumpărătorului că jucătorul nu putea face obiectul transferului, deoarece Agenţia Naţională de Administrare Fiscală instituise sechestru asupra drepturilor federative de joc ale acestuia. Această împrejurare nu a fost cunoscută la data de 23 martie 2011 de către semnatarii acordului de transfer din partea clubului cesionar, care, dacă ar fi cunoscut-o, nu ar fi încheiat acordul de transfer şi nu ar fi achitat integral suma prevăzută în acest act”. Din suma de bani încasată în condiţiile de mai sus, ar fi fost achitate drepturi salariale ale angajaţilor clubului, iar o sumă importantă a fost transferată în contul unei societăţi comerciale controlată prin interpuşi de Mititelu. „Suma rămasă a fost executată de bancă, banii fiind transferaţi în contul pus la dispoziţie de organul fiscală”, se arată în rechizitoriu. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova s-a constituit parte civilă cu suma de 4.032.764 lei, iar clubul cesionar cu suma de 5.627.864 lei. În cauză, procurorii anticorupţie au instituit măsura asigurătorie a sechestrului mai multor imobile ce aparţin lui Mititelu Adrian Marin şi lui Preoteasa Gigel. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj, cu propunere de a se menţine asigurătorii dispuse în cauză.

(„Adevărul“)

COMENTARII DE LA CITITORI