Adrian Năstase: Lumea globalizată se bazează tot mai mult pe existenţa «guşterilor»

in Polemici, controverse

Lumea globalizată în care trăim se bazează tot mai mult pe existenţa «guşterilor» – indivizi care înghit pe nemestecate tot ce li se oferă ca informaţie.

„Aveau nevoie ruşii de încă un scandal cu «chimice»?“, întreabă, logic, Năstase. „Doar dacă sînt masochişti. Aveau nevoie trupele lui Assad de bombiţe chimice (au avut efect doar asupra a vreo 40 de persoane), în condiţiile în care cuceriseră deja localitatea respectivă? Doar dacă sînt idioţi. Poate că sînt. Sau dacă voiau să le creeze o problemă ruşilor“. Spectacolul, oricum, a fost jenant, consideră cel mai titrat diplomat român. „Au fost bombardate cîteva zone după ce li s-a spus ruşilor să nu fie prin preajmă“ – iar motivul real, în opinia lui Năstase, este acela că „preşedintele Trump avea nevoie, pentru raţiuni interne, să arate o încordare a muşchilor cu ruşii“. „Francezii ar vrea să revină într-o zonă care a fost colonia lor după primul război mondial“ – au anunţat că sînt gata să lanseze un nou proiect de pace în zonă, aduce aminte, ironic, fostul premier român.

Foarte intersantă este şi analiza privind intenţiile Regatului Unit în Orient, făcînd referire la istoria lungă şi tumultuoasă a prezenţei Imperiului britanic în Orient – dar şi a combinaţiilor statelor imperialiste. „Britanicii se luptă, în continuare, pentru «valorile şi principiile occidentale», în Orientul Mijlociu, pe baza «regretatului» Acord Sykes-Picot, din 1916, de împărţire a zonei, cu francezii“.

O lecţie de atitudine oferă renumitul om politic şi în legătură cu un subiect tabu: arogarea reprezentării „comunităţii internaţionale“ de cîteva state.

„Premierul britanic a subliniat: «comunitatea internaţională nu poate tolera utilizarea armelor chimice…» De acord. Dar ce înseamnă «comunitate internaţională»? SUA, Marea Britanie şi Franţa? O nouă «coaliţie a binelui»?“

Şi acum urmează cîteva întrebări-cheie, pe care orice diplomat ar trebui să le ia ca temă de meditaţie profesională – iar oamenii care gîndesc, nu „guşterii“, să le ia ca bază de discuţie. „O nouă «coaliţie a binelui»? România face parte din ea? A fost consultată de partenerul strategic? Există o bază de drept internaţional pentru un bombardament de genul celui asupra Belgradului din 1999? Este vorba de o intervenţie umanitară, pentru a declanşa un nou val de emigranţi sirieni spre Europa? A fost examinată această chestiune în cadrul Convenţiei pentru interzicerea armelor chimice?“

Despre lumea in care traim

 

Război pe Twitter

Păreri și opinii