Adrian Paunescu

in Lecturi la lumina ceaiului

Adrian Păunescu (n. 20 iulie 1943, Copăceni, jud. Bălţi, România, astăzi în Republica Moldova – d. 5 noiembrie 2010, Bucureşti) a fost un autor, critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător şi om politic român.
Adrian Păunescu este cunoscut mai ales ca poet – debutînd în 1960 şi fiind unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani – şi ca organizator al Cenaclului Flacăra, întrunire muzical-culturală desfăşurată periodic în anii 1973–1985, de regulă în oraşele mari ale României, unde artiştii promovaţi de poet prezentau lucrări muzicale şi literare în faţa unui public numeros. În cadrul cenaclului, Păunescu a încurajat cultura de masă îndrăgită de publicul tînăr, în ciuda numeroaselor sancţionări aduse acesteia de către puterea comunistă; el a inventat sintagmele „generaţia în blugi” şi „muzică tînără” pentru a-şi desemna tinerii spectatori amatori ai unui stil vestimentar nonconformist, respectiv sonorităţile iubite de aceştia, ale genurilor folk şi rock.
Păunescu şi-a început activitatea publicistică în 1973, an cînd intră la conducerea revistei „Flacăra“. Devenit incomod, este destituit în iulie 1985. Pretextul imediat a fost scandalul busculadei iscate la concertul Cenaclului Flacăra din Ploieşti din iunie 1985, însă Păunescu devenise cunoscut şi pentru criticile la adresa puterii (vezi, de exemplu, poemul „Analfabeţii”, publicat în 1980 în „Flacăra“). După căderea comunismului nu i s-a permis reîntoarcerea la conducerea revistei „Flacăra“, astfel că, în toamna anului 1990 fondează revista „Totuşi iubirea“. În calitate de publicist a mai condus pentru o scurtă perioadă, în 1999, ziarul „Sportul românesc“, şi a realizat emisiuni de fotbal la postul de televiziune Antena 1. A murit la 5 noiembrie, la Bucureşti.

COMENTARII DE LA CITITORI