Alegeri pe Lumea Cealaltă (2)

in Lecturi la lumina ceaiului

– Stai fără grijă – mi-a spus. I-am ales cu reprezentativitate din toate nivelurile Iadului. O să ai ce prelucra statistic.
Mulţumindu-i pentru amabilitatea cu care m-a ajutat în cercetarea mea sociologică, am părăsit Regatul drăcesc şi m-am îndreptat spre Împărăţia Raiului. La poartă, Sfîntul Petru era destul de necăjit.
– Atotputernicul e foarte supărat pe tine că te-ai dus să aplici sondaje mai întîi în Iad, la duşmanii lui. Aşa ai învăţat acasă: să-i cinsteşti mai întîi pe draci?
– Iartă-mă Sfinte, m-am luat cu anturajul. Ştii şi tu că-i mai uşor s-ajungi în Iad, decît în Rai. Acum, dacă tot am ajuns aici, lasă-mă să fac interviuri sfinţilor.
– Hai, intră, dar vezi să nu-i deranjezi prea mult, că sînt tare ocupaţi.
Am intrat într-o fugă pe aleile Raiului şi m-am trezit pe o pajişte plină cu floricele: toporaşi şi ghiocei, lăcrămioare şi panseluţe. Pe băncuţe stăteau nişte sfinţişori şi o ascultau pe Sfînta Parascheva cum trebuie să acţioneze la alegeri: uşoare bătăi din aripi, un sărut discret pe obraz, puparea zgomotoasă pe gură a unui duşman al lui Dumnezeu, prezentarea scuzelor, acordarea iertărilor, dragostea frăţească totală, ajutorarea grabnică a celor aflaţi în nevoi.
– Toţi au nevoi şi toţi apelează la noi. Nu fiţi leneşi şi acordaţi-le ceea ce vă cer, că altfel încep să nu mai creadă în Preabunul nostru Părinte.
Am întrerupt-o întrebînd-o cu cine va vota, şi ea, cu o voce blîndă, dar fermă, mi-a spus că oameni buni sînt în toate partidele, atît în cele mici, cît şi în cele mari, dar că ea va vota cu cei care apără cel mai ferm legile lăsate de Dumnezeu.
I-am pus pe sfinţişori să completeze nişte chestionare, timp în care eu m-am dus în grădina Raiului într-un colţ unde Arhanghelul Mihail îşi ascuţea sabia de foc. Sfîntul Ilie îi dădea o mînă de ajutor, iar Elisei repara osia la carul cu care maestrul lui s-a înălţat la Cer.
– Sfinţilor, cum putem să-i facem pe păcătoşi să nu mai voteze? i-am întrebat. Duc ţara în jos de la un ciclu electoral la altul şi nu ştiu cum dă boala în ei, dar sînt fericiţi de dezastrul pe care-l fac.
– Tu întreabă-te cum ne faci pe noi să votăm? Avem pe cine vota? Este vreunul în stare să promoveze virtuţile pe care Atotvăzătorul ne-a spus să le păzim? Eu nu mă duc la vot – mi-a spus Sfîntul Ilie, aruncîndu-mi o privire plină de dispreţ pentru întrebările neghioabe pe care i le-am pus.
M-am dus mai departe în grădinile Paradisului, unde un Sfînt cu o cărămidă în mînă îmi făcea semn că e dispus să stea de vorbă cu mine. L-am recunoscut pe bătrînul Spiridon din Cipru, des chemat în rugăciunile credincioşilor.
– Sfinte, spune-mi cum o să votaţi voi, cei din Rai, la alegerile din ţara mea? Pe cine o să sprijiniţi?
– Dragul moşului, nu o să stau deoparte, deşi nu-mi place politica voastră, dar îţi spun că absenteismul nostru o să fie ridicat. Eu le spun fraţilor mei de aici că nu trebuie să-i lăsăm pe cei de jos să pună copita pe voi, dar nu vor să mă asculte. Uite, îl vezi pe sfîntul ăla burtos şi cu freza aiurea? E Toma din Aquino cu care mult m-am mai certat încercînd să-l conving să se aplece asupra voastră, dar degeaba – pe el îl interesează doar alegerile din ţările occidentale. Va fi un absenteism mare printre ai noştri – mai mare va fi prezenţa la vot printre îngeri. Aşa că, du-te şi le cere lor interviuri.
Am făcut cum mi-a spus şi m-am dus spre cetele îngereşti, unde Arhanghelul Mihail m-a ajutat să fac toate chestionarele. L-am rugat să mă ajute să-i fac şi lui Dumnezeu un interviu, dar era peste puterile lui să iasă din cuvîntul Domnului, aşa că am hoinărit o vreme prin grădina Raiului, aşteptînd să-l văd pe Cel de Sus, sau măcar pe Maica Domnului. În sfîrşit, a sosit ziua alegerilor. La colegiul arhanghelo-drăcesc situat între Rai şi Iad, unde fiecare învăţa cum e în tabăra adversă, s-a organizat secţia de votare. Draci şi drăcoaice, sfinţi şi sfinte şi-au ocupat locurile în Biroul Electoral. Eu eram pregătit să fac primul exit-poll de pe Lumea Cealaltă, căci auzisem că nici un sociolog nu mai făcuse altă măsurătoare de acest gen pe acolo. Obişnuit cu alegerile de pe Pămînt, mi-a fost greu să înţeleg iureşul care s-a dezlănţuit imediat după începerea votării. Dracii au dat năvală din primele clipe pe uşă, îngrămădindu-se în jurul urnelor. Îi vedeam pe unii cum băgau cîte 2-3 buletine de vot în acelaşi timp. Tehnicile de fraudare pe care le ştiam de pe Pămînt erau puse în aplicare la un nivel supradimensionat. Autocarele cu draci soseau continuu şi pancartele cu îndemnuri mobilizatoare se dădeau din mînă-n mînă (sau, mai corect, din copită în copită). Am reuşit să descifrez ce scria pe cîteva: „Noi aicea am ajuns / să-l dăm jos pe Ăl de Sus“. Sau: „Sînteţi draci adevăraţi / Pe comunişti de-i votaţi“. Drăcoaicele se dezlănţuiseră ca nişte fiare sălbatice, înjurîndu-i ca la uşa cortului pe îngerii din Biroul Electoral care păzeau cu străşnicie urnele şi tabelele cu listele electorale. Speriaţi de Talpa Iadului, dracii se călcau în picioare care să voteze primii, care să-şi bage în faţă susţinătorii. Un drac încerca s-o mituiască pe o îngeriţă cu nişte bani. Altul îl momea pe un sfînt să bea dintr-o cafea în care vărsase laxativ, ca sfîntul să stea pe WC pînă la sfîrşitul votului. În secunda a 5 a votului, un diavol a încercat să-i ardă aripile unui înger cu bricheta. Îngerul a plîns şi a scos un ţipăt sfîşietor. Atunci, a intrat în secţia de vot Arhanghelul Rafail cu o ceată de îngeri războinici şi a declanşat măcelul. Dracii erau călcaţi în picioare, le erau rupte cozile, coarnele le erau smulse sau tăiate cu săbii de foc. Urechea unui drac a aterizat chiar pe mapa mea cu chestionare. Arhanghelul Rafail striga cu satisfacţie: „Zdrobiţi-i, îngerii mei!”. În 4 secunde, toţi dracii se zvîrcoleau pe jos cu coastele rupte, cozile tăiate, potcoavele căzute, ochii scoşi din orbite. Să te ţii ce chicoteli şi pupături între îngeri au urmat. În curtea colegiului, Michiduţă îl întreba îngrijorat pe Satana ce să facă, dacă e cazul să aducă întăriri.
– Votaţi civilizat, nu-i mai provocaţi! – le-a şoptit şeful Gheenei.
Aşa că dracii, ascultători, s-au îndreptat unul cîte unul spre cabina de votare, fără să mai încerce să fure, bucuroşi că prezenţa la vot a îngerilor şi sfinţilor era, totuşi, scăzută. Un observator din partea Iadului făcea o numărătoare paralelă a votului şi se uita cu coada ochiului pe centralizatorul meu, să vadă dacă cifrele noastre coincid. Pe telefoanele lor mobile, dracii primeau mesaje cu procente falsificate: „Avem 55%“, „Trendul este pozitiv pentru noi“. Eu ştiam că sînt false, căci aşa făceau comuniştii pe Pămînt la toate alegerile, dar n-aveam cum să-i conving să prezinte adevărul.

(va urma)
Bruno Ştefan

COMENTARII DE LA CITITORI