Alegeți între: bandiți, caraghioși și multe suspiciuni prezidențiabile

in Editorial

Motto: ,,Unii produc fericire oriunde se duc; alţii, oricînd se duc”. Oscar Wilde

Chiar cînd începeam să scriu acest articol, un canal de știri a transmis un fragment din primul interviu acordat de Sorin Oprescu după nu știu cîți ani. Cu vocea lui mieroasă, de șarlatan sadea, personajul se plîngea că a fost distrus fără probe și că procurorii s-ar fi luat după un articol publicat de… Vadim! Am uitat de toate, închipuindu-mi că sînt în fața lui și-i spun de la obraz: chiar nu-ți e rușine, om fără caracter ce ești?! Dacă nu ar ști atîta lume de jaful din Primăria Capitalei, de toată golănia de acolo – ca și din restul primăriilor! – te-aș mai crede. Acum, în loc să-i mulțumești (era să zic lui Dumnezeu…) știu eu cui te-o fi ajutat, tu te găsești să insulți un om care, pe lîngă tine, a fost un sfînt?! Nu am dat în oamenii căzuți, ba chiar am încercat să-i ajut, fiindcă în epoca asta perversă nu e greu să ajungă în necaz oameni care nu merită; dar cînd văd că unul ca Oprescu, care cum simte că a scăpat nițel să poată ridica iar capul, să scuipe și să înșele, zău că îmi vine să zic ,,uite că ți-ai meritat soarta, nemernicule!”.

Există o onoare a bandiților, ceea nu e valabil și pentru nemernici! În fine, să-l lăsăm pe Oprescu în nemernicia lui (actuală), aveam de-a face cu alții mai periculoși acum. Să nu uit – zicea că meseria lui de bază e chirurgia… Poate asta a fost meseria… de parvenire – fiindcă vreo 20 de ani s-a chinuit să ajungă în politică, în fruntea primăriei. Ce are chirurgia cu primăria?! Nimic! Primăria are ce are cu nevoia de bani și de putere. Cu nevoia de parvenire. Sînt medici mari, chirurgi, pentru care sînt trimise avioane private să-i ducă la operații în toată lumea – aceia pot spune că au ,,meseria de bază” chirurgia. Oprescu a avut-o pe cea de director de spitale (nu unul, ci două!) și pe cea de politician profitor. Senatorul Oprescu – un chiulangiu! Primarul Oprescu… mai bine mă ,,oprescu”… în amintirea prieteniei pe care Vadim i-a purtat-o.

Cît spațiu am pierdut… și aveam de combătut netrebnici și caraghioși mult mai mari – care vor să fie președinți! Unul dintre ei, despre care lumea nu știe, este Mugur Isărescu. Pe care PSD l-a ținut drept candidat surpriză, s-a lucrat luni de zile la imaginea lui, la variante de campanie… dar a căzut formula. Vă mirați de unde pînă unde susținerea bruscă a PSD pentru mahărul Băncii Naționale? Vă mirați cum de a fost uitată bătălia pentru aur, pentru ,,ROBOR”, pentru comisioane – respect senatorului Daniel Zamfir, luptător adevărat! – și multe alte teme din perioada Dragnea?… Ei, aflați acum: PSD îl pregătea în taină pe Isărescu – iar Tăriceanu și alți cîțiva de pe acolo nu erau în necunoștință de cauză.

,,Banditul bandiților!”, veți exclama, refe­rindu-vă la Isărescu. Oare se putea contra Klaus cu el? Să fim serioși, profesorașul arogant, a cărui singură realizare este obținerea ilegală a unor venituri și proprietăți imobiliare, acest personaj minor ca pregătire, intelect și caracter este zero față de Mugur Isărescu! Repet, indiferent că îl considerăm sau nu un mare bandit pe Isărescu, insul e o forță! Problema e alta – cine sînt cei care îl susțin? Cu siguranță nu sînt cei din aripa național-suveranistă din PSD! Nu, sînt cei care răspund la comenzile unei oculte mondiale – al cărei vechi reprezentant este Isărescu! Ce vrea ,,oculta”? Puterea, ,,next level” – și raportat nu la insignifianta (din păcate!) România – ci la rolul pe care aceasta îl are în combinațiile americanilor, israelienilor, chinezilor… Un personaj al ocultei financiare plasat în fruntea unui stat dintr-un ,,epicentru” regional poate fi un atu – dar și un experiment. Dacă ține, se va prelua modelul și în alte zone! Amintiți-vă că, imediat după instalarea lui Trump, ,,oculta” de la Davos, în frunte cu George Sörös, i-a declarat – pe față! – război președintelui SUA, pe tema globalismului și globalizării! Și asta în fața invitatului de onoare al Forumului, președintele Xi Jin Ping! A fost, indirect, și o demonstrație de forță în fața Marelui Mogul? Poate – cert e că ,,oculta” reglează multe, indiferent de rachetele și portavioanele SUA și Chinei. Poate de asta ar avea nevoie de un Isărescu. Dar, cum spuneam, combinația nu s-a mai finalizat. Și încă un aspect: a fost o ,,operațiune specială” asupra căreia s-a păstrat un secret deplin – ceea ce nu se întîmplă de obicei în politică, semn că au lucrat numai specialiști – cu ajutor din afară. Poate vom mai reveni asupra subiectului.

Am fost primul care a demonstrat – prin cîteva analize argumentate – că Mircea Diaconu este o soluție excelentă pentru prezidențiale – dar ca reprezentant al PSD! Nu independent! Nu pentru că nu îi stă bine în această postură – marele actor chiar vrea să fie un independent! – dar suportul pe care îl are în mediul rural NU poate fi valorificat decît printr-o rețea politică bine pusă la punct în acea zonă – ceea ce are în primul rînd PSD! Pe de altă parte, PSD are de recîștigat zona rurală – ori Mircea Diaconu era ideal pentru așa ceva!

Acum, atu-ul, ,,arma”, se întoarce împotriva PSD! Mai precis, un vector interesant pe zona rurală va cîștiga electorat – scopul fiind?… Care?! Diaconu, susținut de fantomele politice patronate de Ponta și Tăriceanu, nu are nici o șansă să strîngă voturi pentru a ajunge în ,,finală”! Pe de altă parte, Ponta și Tăriceanu, doi bandiți ai politicii, nu fac nimic fără un scop precis, fără un beneficiu pe care îl urmăresc. Care ar putea fi acesta? Simplu: scăderea, prăbușirea PSD! Atît ca un beneficiu direct – cazul Ponta –, cît și ca parte a unei înțelegeri cu Iohannis sau alt reprezentant înalt al puterii. Este deci Mircea Diaconu folosit ,,în orb”? Poate da… poate nu! Marele actor este muscelean, adică face parte din acea categorie de români care nu pot fi fraieriți. Acolo se spune că s-a inventat zicala ,,Își fură singur căciula” – dar nu i-o fură altul! (zice-se că brăneanul sau rucăreanul, dacă nu fură ceva într-o zi, se duce seara la cîrciumă, se așază la o masă, își lasă căciula pe alta, consumă, plătește, iar la ieșire, cînd trece pe lîngă propria-i căciulă o apucă iute, ca și cum ar fura-o).

Zona național-conservatoare pare a fi repre­zentată de Liviu Pleșoianu – incert membru PSD. Spun ,,pare”, pentru că distinsul deputat, pe care îl apreciez, nu dă decît semnale în presă și în zona virtuală, dar nu concretizează încă o acțiune politică decisivă, în sensul asumării reprezentării zonei naționale și mai ales al unui demers clar de încercare de coagulare a acestei zone. Deocamdată, Pleșoianu pare a fi decis să lovească în toate acțiunile Vioricăi Dăncilă –
inclusiv în ultima, aceea a propunerii Danei Gârbovan în fruntea Justiției. A greșit, sau a trădat Dăncilă prin această propunere? Nici gînd! Dacă Iohannis acceptă, e un mare cîștig, dacă nu, e oricum o resuscitare a PSD, după propuneri de tip Ciolacu, Fifor, Birchall și alte ștersături. În schimb, Iohannis, fie că o numește, fie că o respinge, pierde oricum! Fie în fața propriului electorat, dacă o numește pe ,,susținătoarea SIIJ” și a modificărilor Codului Penal, fie în fața electoratului neutru, obiectiv – pentru că judecătoarea Gârbovan este o profesionistă respectată, cu un comportament impecabil! Și atunci, cu ce a greșit Dăncilă de sare Pleșoianu la gîtul ei? Plus că, să nu uite Pleșoianu, și nici alții – Dana Gârbovan a acceptat „manevra”! Întrebarea este: nu are Liviu Pleșoianu alte ținte decît Dăncilă și, implicit actualmente, PSD?! Sau putem să-l trecem și pe el în categoria celor care trebuie – conștient sau ,,în orb” – să scadă PSD? Timp mai este, poate mă înșel, iar Pleșoianu îmi va dovedi că poate duce verbul ,,a fi” în zona demersului politic real.

Pe Viorica Dăncilă nu o voi analiza acum, cred că este un candidat în curs de definire. Atuurile ei – bunul-simț, feminitatea și compasiunea maternă, eleganța comportamentului și a prezenței – sînt cuplate la marele mecanism al PSD, dar… nu știu cît de potrivite sînt cu respectivul angrenaj, sau totul va fi un mare… scurt circuit. De ce spun asta – cei de care se înconjoară Dăncilă și cu care o văd ieșind în public nu sînt din categoria cea mai populară – și nici mobilizatoare. Nu au vorbele la ei! Nu au atitudinea potrivită! Fifor e un mort viu, celălalt, Teodorovici, e genul de manechin pe care îl vezi la trecerea în viteză prin fața vitrinei, apoi l-ai uitat. Nici unul, nici celălalt, nu rămîn în secvența mobilizării la vot! Da, Viorica Dăncilă a arătat că știe să fie și dură, ceea ce e bine, dar toată circoteca primarilor nemulțumiți de bani are efect puternic – și cu siguranță au bătut cîmpii și prin propriile ,,parohii”.

Nu știu dacă Viorica Dăncilă l-a ,,trădat” pe Dragnea sau a fost (și este) o înțelegere între cei doi. Revin la ce o acuza recent Liviu Pleșoianu: ,,În ziua cînd Dragnea era vîrît la închisoare ca miză electorală și trofeu electoral, (Dăncilă) spunea că «nu comentează deciziile justiției» și că nu știe nimic despre statul paralel pentru că «a fost plecată nouă ani din țară»”. Da, urît! Dar hai să repetăm împreună: ,,Dragnea era vîrît la închisoare”, dar și că ,,adevărata putere în PSD” o au oprișenii, stăneștii, pandelii și alții care… ce-or fi zis cînd l-au făcut pe șeful haitei trofeu pe peretele… în fine, puterii din umbră? Oare ce ar fi dorit aceste figuri de bandiți să facă Dăncilă? Să se lanseze în looping-uri politico-idealiste? Nici nu poate asta – că dacă putea, nu o punea Dragnea acolo! – dar în nici un caz nu ar fi lăsat-o ,,baronii”! Între ,,dacă nu facem așa, ne bagă ăștia pe toți” și ,,fie să fim”, oare ce alege ,,puterea reală” din PSD? Nu, Dăncilă nu este o naivă! Sper să nu fie nici Pleșoianu.

Dan Barna… nu știu de ce, dar am impresia că aici se mai poate schimba ceva pe ultima sută de metri. Sînt o grupare de genul acesta. USR, PLUS, ,,Smuls-împins” sau cum s-or mai numi ei, nu au nimic real – din păcate, nu sînt singurii! –, deci ideea consecvenței, a predictibilității pare incompatibilă. De aceea, văzînd atacurile la personajul Barna venite chiar din abulica lor grupare, mă gîndesc foarte serios la un candidat-bombă, pe ultima sută! Ce s-ar petrece dacă, de exemplu, Tudor Chirilă ar fi desemnat candidat!? Ar fi o explozie de susținere din partea unui #REZIST domolit de recentele scandaluri și dezvăluiri despre Barna. În plus, Chirilă are discursul care trebuie, ca să-i facă și pe morții #REZIST să vină la vot. Și, concret, într-o confruntare cu Iohannis – l-ar face bucăți pe actualul președinte! Vreți un exemplu concret? Ucraina, țară aflată tot sub dominație americană: președintele ,,emulație” a Maidanului a fost zdrobit de un… actor! Un actor cu reprezentații comic-virulente! Ce mai contează că Maidanul a fost condus (și) de organizații naziste – iar actorașul este 100% evreu, susținut de un oligarh la fel de etnic – iar premierul e de asemenea… Păi Tudor Chirilă o fi mai rău pentru competiția electorală decît actorașul de la Kiev?… Eu zic că nu!

Da, mai sînt și alte personaje – dar nu mai am spațiu acum. Și nici în viitor. Pentru că ele nici nu contează. Așa că, aceia despre care am scris, chiar dacă i-am mai criticat, să o ia ca un semn de prețuire. Ei contează. Unii… din păcate. 

P.S. – Despre Klaus Iohannis puteți citi în alt articol din acest număr – iar despre candidatura lui (era să scriu ,,candidoza” lui) – în ediția următoare.

DRAGOȘ DUMITRIU

Păreri și opinii