Alimentaţia sănătoasă şi mişcarea, elemente importante pentru sănătatea articulaţiilor

in Sfatul medicului

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie şi traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică, leziuni sportive şi proteze personalizate. Medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei  Manchester United.

Oasele au nevoie de nutrienţi specifici pentru a fi sănătoase şi puternice. Conditia articulaţiilor afectează lichidul sinovial şi cartilajele, rezultînd inflamaţii. O abordare nutriţională adecvată este utilă pentru susţinerea producţiei acestor substanţe. Cele mai cunoscute elemente pentru a avea oase sănătoase sînt calciul şi vitamina D, dar şi magneziul, proteinele, acizii graşi omega-3 şi vitaminele A, C şi K sînt esenţiale.

4 alimente care nu trebuie să lipsească din alimentaţia ta pentru oase puternice:

  1. Mere. Mărul are un conţinut bogat de vitamine şi minerale, utile în întărirea rezistenţei oaselor. Consumă un măr după fiecare masă, acesta ajută la întărirea oaselor.
  2. Kiwi. Este o sursă bogată de vitamina C. Întăreşte sistemul imunitar, grăbeşte procesul de vindecare al organismului şi întăreşte oasele.
  3. Legume cu frunze verzi. Legumele cu frunze verzi, precum broccoli, conţin o doză considerabilă de calciu, care ajută la îmbunătăţirea sistemului osos.
  4. Suc de portocale. Portocalele conţin vitamine, minerale şi calciu, necesare în creşterea rezistenţei oaselor. Sucul de portocale este ideal pentru persoanele cu intoleranţă la lactoză, pentru că acoperă necesarul zilnic de calciu.

Atunci cînd nu putem obţine tot ceea ce avem nevoie doar din fructe, putem apela la suplimente alimentare pentru a ajuta articulaţiile să se menţină sănătoase, şi să nu uităm de lactatele bogate în calciu.

  1. Branză. Brînzeturile au o cantitate considerabilă de calciu. De exemplu, doar 50 g de Cheddar conţine 30% din doza zilnică necesară. Totuşi, brînzeturile sînt şi o sursă de grăsimi şi calorii, aşa că ai grijă în ce cantităţi le consumi, dacă nu vrei să îţi afecteze oasele şi prin greutatea crescută.
  2. Lapte. 225ml de lapte degresat, adică aproape un pahar plin, reprezintă 30% din doza de calciu de care ai nevoie într-o zi. Dacă laptele pe care îl consumi este fortificat şi cu vitamina D, atunci şansele să beneficiezi de tot calciul din el cresc. Poţi să bei un pahar cu lapte de la prima oră şi o treime din doza zilnică de calciu este asigurată.
  3. Iaurt. Ai înţeles deja că lactatele sînt ceea ce ai nevoie pentru oase sănătoase. Pe lista lor intră şi iaurtul. 250ml de iaurt sînt ceea ce ai nevoie pentru a-ţi asigura o bună parte din doza de calciu pentru o zi.

Un consult ortopedic este recomandat tuturor femeilor peste vîrsta de 50 de ani pentru a elimina riscul de apariţie a osteoporozei.

www.artroscopiedegenunchi.ro

 

Sfatul medicului: Fractura de calcaneu

Păreri și opinii