Alte sfaturi pentru sănătatea noastră (2)

in Lecturi la lumina ceaiului

Cap. VI: Ce mîncăm la bătrîneţe

Un regim alimentar potrivit poate menţine organismul la potenţialul maxim, chiar şi la vîrste înaintate, ajutîndu-vă să vă menţineţi capacitatea mentală şi mobilitatea şi să vă feriţi de boli, încetinînd, astfel, procesul de îmbătrînire. Iată cîteva sugestii care nu vă pot face rău: * Dacă dispuneţi de mai mulţi bani, consumaţi curry, care sporeşte abilitatea mentală. În plus, curcuma din componenţa sa (o mirodenie mai rară) reduce colesterolul şi ţine la distanţă cancerul. * Nu-i nici o ruşine dacă, înaintînd în vîrstă, deveniţi mai durduliu. Dimpotrivă, sînteţi mai arătoşi. * Deveniţi flexitarieni. Unii pretind că trăiesc mai mult dacă aleg varianta pentru vegetarieni. Se pare că nu-i adevărat, fiindcă organismul are nevoie şi de proteine de origine animală. De aceea, numai devenind flexitarieni puteţi trăi mai mult, adică mîncînd, foarte rar, carne de vită, sau de porc. Se recomandă, în schimb, carnea de pasăre şi peştele, la care adăugăm nuci, leguminoase, lactate degresate şi cereale integrale. O dată pe săptămînă consumaţi şi vegetale. * Mîncaţi, zilnic, mere şi rămîneţi tineri, deoarece aceste fructe conţin polifenoli şi antioxidanţi. * Alte recomandări: ridicaţi greutăţi zilnic şi alergaţi, ţineţi post o zi, nu refuzaţi un pahar cu vin roşu la fiecare masă.

Cap. VII: Alte secrete

ale sănătăţii mentale

După cum se ştie, creierul este centrul de control al tuturor funcţiilor corporale şi mentale, dar şi cel mai misterios organ din corpul nostru. Însă, datorită progreselor ştiinţei, înţelegem tot mai multe lucruri despre mesagerii chimici, care transmit informaţiile dintre celulele cerebrale şi restul corpului. În consecinţă, învăţăm tot mai multe despre cum să ne păstrăm sănătatea corpului. Alimentarea constantă cu substanţe nutritive şi oxigen este determinantă pentru sănătatea creierului, dar mai sînt şi alte măsuri ajutătoare, cum ar fi:

* Renunţaţi să mai staţi, ore în şir, în faţa televizorului, sau a calculatorului. * Dacă v-aţi pus în gînd să aveţi mai mulţi copii, lăsaţi să treacă măcar 2 ani între naşteri. Astfel, se creează timp suficient pentru creşterea micuţului şi supravegherea celui mai mare, pe care îl puteţi ajuta la teme. * Învăţaţi să jonglaţi. Chiar dacă nu ajungeţi la perfecţiunea circarilor, jonglatul stimulează dezvoltarea materiei cenuşii, implicată în gîndire.

* Indiferent de vîrstă, alergaţi cît mai mult în natură. Se ştie că, în general, creierul absoarbe 20% din oxigenul din organism, însă, dacă primeşte mai mult, beneficiile neurologice pentru copii şi bătrîni sînt binefăcătoare.

* Alimentaţi-vă cu legume şi fructe din abundenţă. Glucidele componente apără creierul de nedorita „ceaţă”, care se traduce prin neputinţa de a gîndi clar.

* Pentru bătrîni, jocurile de-a războiul sînt stimulante. Dacă le-aţi uitat, rugaţi-i pe nepoţi să vi le amintească. (Iată că datul în mintea copiilor nu e o legendă.) Nu e vorba de dispute fizice, ci mai ales de acelea care dezvoltă activitatea cognitivă şi îndeletnicirile sociale. Bolnavii de Alzheimer şi Parkinson trebuie să recurgă la aceste jocuri. * Hrăniţi-vă cu cît mai mult peşte, care conţine fosfor, la fel şi cu seminţe crude de dovleac. Evitaţi prăjelile şi carnea grasă. De asemenea, consumaţi cît mai multe lichide. * Apelaţi la puterea muzicii, combinată cu un somn odihnitor după-amiaza. * În cazul în care aveţi dureri de cap şi migrene, e semn că vi s-au dilatat vasele sangvine, sau aveţi tensiunea mare în jurul gîtului. În astfel de situaţii, apelaţi la următoarele remedii: băi calde la picioare, care ajută la dilatarea vaselor sangvine şi slăbesc presiunea asupra gîtului; beţi o cafea tare; faceţi presopunctură, tratament cu oxigen; daţi cîteva kilograme jos (aveţi încredere în ceaiul de ghimbir).

Cap. VIII: Cum se obţine buna dispoziţie

Numai cine nu vrea nu poate ajunge la starea de mulţumire sufletească. Metodele pe care le aveţi la îndemînă, destul de uşoare, sînt: amorul dimineaţa, orice activitate sportivă, muzica, terapia de a nu spune niciodată nu, îngrijirea unui animal de casă, zîmbiţi tot timpul şi nu lăsaţi să vă copleşească necazurile, îmbrăţişaţi-i pe cei din jur, apelaţi la masajele liniştitoare, faceţi curăţenie în casă şi scăpaţi de vechituri, fiţi amabili şi curtenitori cu doamnele. În sfîrşit, dar nu în cele din urmă, de sărbătorile creştine înlocuiţi porcul şi mielul cu un curcan, neapărat crescut în ogradă.

Sfîrşit

PAUL SUDITU

COMENTARII DE LA CITITORI