Amintiri de ici, de colo

in Lecturi la lumina ceaiului

Motto: „J’ai gâché ma vie” (,,Mi-am stricat viaţa”)

Louis Aragon, în 1968, după invazia Cehoslovaciei, la care noi, românii, nu am fost poftiţi! Ştiaţi?

 

Nu mă mai ocup de prezent, pentru că nu am bodyguarzi. Să precizez că nu eu mi-am stricat viaţa, ci ocupaţia bolşevică, din 1944 (aveam 14 ani), şi ocupaţia comunistă, de după 1958, cînd s-au retras sovieticii „eliberatori”. În această perioadă, eram la Zarca, Gherla. Cine nu a auzit de Gherla?! Un român de suflet a scris: „Rămas-au goi copacii, a amuţit şi mierla, mai moare un sfînt în iadul de la Aiud, sau Gherla”, în amîndouă aşezămintele aflîndu-mă şi eu, în regim de înfometare năpraznică, bătaie şi frig – iarna, iar vara – senzaţie de sufocare, deoarece nu se deschideau geamurile, pentru ca nu cumva să evadăm. Regimul era unul de exterminare, însă eu, care la acea vreme eram mai tînăr, m-am încăpăţînat să prind şi anul 2014! Dacă vă uitaţi în arhive, o să vedeţi că, în 1959, a fost o epidemie de gripă foarte gravă. 9 zile am stat întins pe jos, fără mîncare. Făceam parte din aşa-zisa „elită” a închisorilor, unul dintre vecini fiind chiar prof. dr. Radu Ciuceanu – cel mai chinuit dintre noi -, care mai tîrziu a devenit persoană publică. Am fost şi eu bătut, dar mai rar. Odată, la vîrsta de 47 de ani, fiind chiar cetăţean „liber”, am fost bătut de către colonelul Răducă Gheorghe (1929-2001), din com. Bărbăteşti, jud. Vîlcea. Aşa de bine l-a ascuns Securitatea Română, încît eu am intrat în posesia identităţii sale. Era adjunctul generalului Gianni Bucurescu, intrat la puşcărie în urma loviturii de stat, după care a devenit om de afaceri. Dacă ar fi să-i enumăr pe toţi, de la preşedintele de cooperativă, care împărţea cerealele, pînă sus de tot, ar însemna că sîntem o ţară de puşcăriaşi. Şi dacă toţi ar vrea WC-uri englezeşti – cele turceşti fiind incomode -, ar trebui să muncească românii pentru ei.

Noi sîntem un popor creştin, nu vrem distrugerea celor care ne-au făcut rău. Vrem îndreptarea lor. Dar nu prea sînt semne în acest sens, de 25 de ani tot în comunism persistăm, vorba unei fătuce de la TV: „Iliescu e istorie”, deşi îl vede, adesea, în prim-plan la pupitru, unde se hotărăşte soarta ţării. Mulţi s-au înscris în PCR nu din „vocaţie”, ci din cauza situaţiei samavolnice.

Cît a fost el preşedinte, nu mi-a stîrnit un disconfort, pentru că l-a ales poporul. De exemplu, în judeţul Galaţi, unde m-am născut, 96% dintre alegători au votat în mai 1990, după Revoluţie primind, şi noi, aşa-zise compensaţii, cum ar fi medicamentele gratuite. Am cerut toţi tanakan. Tov. Adrian Năstase, prim-ministru între anii 2001 şi 2004, ne-a tăiat mai întîi tanakanul, după care ne-a dat bilobil, un produs care stimulează memoria. În 2012, a venit tov. prof. dr. Vasile Cepoi şi ne-a tăiat şi bilobilul. Acum, îl cumpărăm fără reţetă – 40 lei/lună. Ministrul Nicolăescu ne-a luat, la rîndul său, dreptul să ne putem reface dantura, la distrugerea căreia au contribuit şi gardienii de care vă vorbeam mai sus. Personal, am primit un pumn în dinţi de la un universitar, deşi îmi spusese, la telefon, că nu mă bate: „Nu mai sîntem ciobanii din anii ’49-’50, pe care îi ştiţi dvs. În prezent avem cîte o diplomă universitară, unii chiar două”. La fel cum spunea şi Grigore Moisil, ilustrul matematician, am avut unele îndoieli. Astfel, în data de 14 aprilie 1977, am plecat pregătit. Cîteva zile am mîncat doar un ou, rămas de la Paşti, şi un măr. Mă învăţase un coleg din închisoare, care s-a scăpat pe el, în noiembrie 1958, la Gherla. L-a bătut derbedeul de Istrate, care acum apare la televizor. După 1989, am întrebat de el, că mă bătuse şi pe mine la Gherla. De la prima lovitură am avut sentimentul că m-a rupt în două. Era ditamai plăvanul, pleznea de sănătate şi forţă.

ION BAURCEANU

P.S.: 1) Ce fel de intelectuali are România, dacă susţine un sistem diabolic, instaurat de Iosif Vissarionovici Stalin, la data de 6 martie 1945, inclusiv alungarea monarhiei? Aveam, la acea dată, mai puţin de 1.000 de comunişti. Fiţi cinstiţi!

P.S.: 2) În 12 octombrie 2014, la Digi 24 a participat, la o emisiune, Ion Iliescu, cel care a adus minerii în Bucureşti, în 14-15 iunie 1990.

P.S.: 3) Un general apare la televizor şi ne spune că şeful statului nu are voie să cunoască detalii despre securiştii care conduc România şi vor să o ducă pe „drumul luminos”. Mai vine şi to’aşa care e în politică de pe vremea lui Radu Vasile (1998-1999), că vrea încă 10 ani pentru comunişti la Cotroceni. Că PSD se trage din PDSR, acesta din FSN, adică din PCR.

Poate faceţi lumină…

COMENTARII DE LA CITITORI