Anchetă fără precedent la Inspecţia Judiciară, după eliberarea lui Piedone. Primarul a izbucnit în plîns la ieşirea din arest

in Război corupției

Eliberarea din arest a fostului primar de la Sectorul 4, Cristian Popescu Piedone, a dus la declanşarea unei anchete fără precedent la Inspecţia Judiciară.

Atît judecătorul care l-a lăsat pe Piedone acasă, cît şi procurorul de caz care l-a vrut după gratii trebuie să îşi motiveze temeinic deciziile contradictorii. La ieşirea din arest, Piedone a izbucnit în plîns, mai ales că admiratorii care îl aşteptau l-au aplaudat frenetic.

Decizia judecătorului Curţii de Apel, care i-a analizat cazul şi l-a exonerat de orice răspundere, a stîrnit însă controverse, iar Inspecţia Judiciară a declanşat o anchetă. Judecătorul de drepturi şi libertăţi va trebui să explice, oficial, de ce a anulat mandatul emis de Tribunal. Deja colegii lui susţin că dacă Piedone a fost arestat, ar trebui arestaţi toţi primarii din România care au dat autorizaţii fără să le verifice minuţios. Cu o precizare că în acest caz au murit, totuşi, zeci de oameni, iar alţii se luptă să rămînă în viaţă. În apărarea lui Piedone sare un alt fost primar cu grave probleme în Justiţie. Este vorba despre Marian Vanghelie. „Pînă unde merge responsabilitatea unui primar, ce îşi asumă prin semnătura de pe autorizaţie? Are responsabilitate, dar nu el poartă vina pentru ce s-a întîmplat acolo. Nu poţi să arunci vina pe el doar pentru că există morţi’“, spune Marian Vanghelie. Doar procesul care va urma poate să stabilească cine sînt responsabilii pentru tragedia din 30 octombrie. Vor mai trece cîteva zile bune pînă să vedem cum arată iadul pe dinăuntru. Procurorii Parchetului General au decis să menţină închis localul în faţa oricărei persoane neautorizate. Anchetatorii vor să conserve probele, pentru a nu fi contaminate. Aşa că primele imagini cu urmările dezastrului vor fi văzute după finalizarea expertizei în acest dosar. De concluziile la care vor ajunge criminaliştii depinde şi soarta pirotehniştilor care au montat artificiile în club. Unul dintre ei este rănit în spital, celălalt în arest. Acesta din urmă a cerut joi, fără succes, să fie lăsat acasă. În aceeaşi situaţie sînt şi patronii lor, care ar fi încercat să distrugă dovezi importante. Pe de altă parte, procurorii DNA au deschis o nouă anchetă, după ce au aflat că firmele pe care inspectorii de prevenire de la ISU le controlau sponsorizau pompierii.

COMENTARII DE LA CITITORI