Ancheta unui personaj greu, lobbyst al lui Kövesi, cutremură ,,Sistemul”

in Război corupției

Săptămîna trecută a avut loc un eveniment pe care multă lume a încercat să-l treacă sub tăcere. Nici nu a fost foarte greu, pentru că opinia publică era atentă la scandalul de la Caracal. Evenimentul a constat în punerea sub acuzare și punerea sub control judiciar a unui personaj greu. Greu cu adevărat! Se numește Sorin Mîndruțescu și este director general al marii companii americane ,,Oracle”, era (pînă la incident!) președinte al Consiliului Reprezentanților de la Fondul Proprietatea (alături de ex-ambasadorul SUA, Mark Gitenstein) și fost președinte al Camerei de comerț cu SUA, AmCham.Dar nu e numai atît – ci implicarea lui în jocurile puterii din România este amplă. Hai să urmărim traseul acestui ,,eveniment” – și să încercăm să înțelegem de unde provine ,,vitejia” procurorilor DNA de a se lua de acest individ – mai ales că între el și Laura Kövesi există o interesantă legătură.

,,COLDEA, ȘANTAJ ÎN NUMELE SUA?” – titra LuJu.ro în 2017. ,,Domne, ce să vezi, mare tupeu pe Savaliuc și ai lui” – m-am gîndit citind acest articol al ziaristului George Tărâță. Apreciatul jurnalist de la LuJu.ro se referea la o dezvăluire a lui Ghiță Sebastian, fost furnizor de soft și altele pentru SRI și, cam în același timp, secretar al Comisiei Parlamentare care controla SRI. Se poate așa ceva? Da, în România se poate. ,,Ponta a fost șantajat pentru a o numi pe Kövesi… Coldea i-a spus că dacă NU o va numi, atunci vizita pe care o avea programată în America va fi anulată”, declarase sus-numitul Sebi Ghiță. Pe lîngă asta, o față bisericească și azi europarlamentară, preotul Chris Terheș, dădea în vileag ,,cîteva lucruri despre contextul numirii Laurei Codruța Kövesi la DNA în 2013”, precizînd că unele sînt informații publice, dar… ,,altele le cunosc direct”. Și ce spune Terheș – că în anul de grație 2013, luna ianuarie, cînd USL distrusese toți adversarii politici, în frunte cu oamenii lui Băsescu, ,,s-a început o campanie de lobby pe extern pentru promovarea Laurei Codruța Kövesi, care era la Bruxelles, ca fiind cea mai bună opțiune pentru conducerea DNA”. Și, atenție ce scria Terheș: ,,Astfel, pe data de 26 februarie 2013 a avut loc o întîlnire în Congresul SUA la care a participat o delegație din România”. Iată și lista, conform sfinției sale: Cătălin Predoiu (ex-ministru al Justiției și apărător al unor firme din SUA), Sorin Mîndruțescu (CEO, Oracle România și președinte AmCham și al CR Fondului Proprietatea), Alexandra Gătej (Presidential Economic Advisor; Exxon Advisor), Răsvan Radu (CEO, Unicredit Bank), Marcelus Suciu (Founder, Marty Caffe). Acesta din urmă, mare milionar din Cluj, apropiat de PDL (așa cum tatăl lui a fost deputat… PSD), dar și de americanul Don Lothrop, unul dintre cei veniți să dezvolte societatea civilă din România… și prezentat (de ,,Pagina de Media”) ca finanțator al agenției PressOne, cea care tot descoperă plagiatori printre generalii români.

Rețineți acest nume: Sorin Mîndruțescu – șef al CEO Oracle România și președinte AmCham și al CR Fondului Proprietatea. Și mai rețineți că tot ce înseamnă programe de baze de date în România este furnizat de Oracle, un adevărat ,,oracol” în domeniu.

Revenim: la scurt timp după manevra de la Washington, Mona Pivniceru, ministrul de Justiție care i-a făcut cele mai grele zile lui Băsescu demisionează, iar pe data de 9 aprilie 2013, adică la o lună după întîlnirea de la Congresul american, Victor Ponta a numit-o pe Laura Codruța Kövesi la DNA. ,,Fără nici o procedură transparentă”, comentează prea pretențiosul părinte Terheș, uitînd că, așa cum biserica are tainele ei, așa și Congresul și Justiția au… (și Ponta are!). Dar, în primăvara anului trecut, la scurt timp după ce Tudorel Toader a cerut oficial revocarea Laurei Kövesi, ce să vezi?… Procurorii DNA au fost cuprinși de dorința de a resuscita un dosar din 2014 care viza modul în care Compania Națională de Autrostrăzi a gestionat sistemul informatic de emitere al rovinietei. Să notăm și faptul că reluarea anchetei a devenit publică în iunie 2018, la o săptămînă după ce CCR a decis că Iohannis trebuie să emită decretul de revocare din funcție a Laurei Kövesi – dar, desigur, presa nu a tratat-o cu interes. Pe scurt, ancheta se referă la ,,Afacerea Rovinieta”. Vizate – două private: Oracle România și Novensys Corporation, firmă a unor șmecheri români ,,din sistem”. De fapt, DNA a decis ,,printr-o Ordonanță din 26 aprilie să ceară companiei Oracle România să pună la dispoziția anchetatorilor toate contractele pentru furnizare de echipamente/software încheiate în perioada 2010 – 2013 între Oracle România și Novensys Corporation, precum și facturile aferente acestora”, scria ,,Sursa zilei”.

Ajungem în prezent; procurorii au mărit miza. ,,În calitatea menţionată anterior (de director al Oracle, n.n.), inculpatul Mîndruţescu Sorin Mihai a pretins şi ulterior a primit suma totală de 869.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanţii unor firme din domeniul IT (parteneri acreditaţi ai companiei multinaţionale)”, se arată în comunicatul DNA. Era o ciordeală a bogatului director general? Era o plată ,,în rețea”, cu cifre mult mai mari, mascate în contracte? Vom urmări, așa cum spuneam. Săptămîna trecută, procurorii DNA au făcut percheziții la sediul societății Oracle România din Pipera, dar și la domiciliul directorului Sorin Mîndruțescu. Desigur, Mîndruțescu a transmis, prin avocat – și desigur, prin G4Media.ro – că în acest moment nu știe ce acuzații formulează procurorii. ,,Nu am cum să comentăm, nu ştiu (care sînt acuzaţiile – n.r.), acum aflăm. Consider că este o neînţelegere”, a declarat Sorin Mîndruţescu presei, la intrarea în sediul DNA. Desigur. Așa că și noi vom mai aștepta pentru a continua ancheta jurnalistică. Între timp, Mîndruțescu a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile. De asemenea, procurorii au stabilit pentru Sorin Mîndruţescu o cauţiune uriașă, de 500.000 de euro.

Pînă atunci să recunoaștem încă o dată că România este o țară minunată, în care un tînăr din provincie, cu familie persecutată de comuniști, poate avea o carieră strălucită. Adică Sorin Mîndruțescu. Și abia termină bobocul ASE în 1993 – după o facultate pe care a făcut-o și prin discoteci, festivaluri de film și alte chestii legate de profesie  –  și e angajat imediat de Bancorex. Adică la cel mai mare conglomerat securistic bancar – și cel mare faliment din istoria noastră bancară! Apoi, tînărul sare la Banca Turco Română – altă menajerie (de lei și vulturi americani și turcești), închisă după cele mai mari tranzacții cu bani la negru la greu și alte combinații dubioase rău – evident, ,,case closed”! Apoi sare la Bank Austria Creditanstaldt, actuala UniCredit – și apoi la gigantul Oracle, pe care îl conduce din 2008. Totul, desigur, prin concurs, selecție – ce servicii secrete?! Niciodată, niciodată! Așa cum spuneam, acest om frumos este cel care dă bazele de date tuturora, în România! Și, așa cum am văzut, făcea și lobby pentru Laura Kövesi, în Congresul american. Ceea ce e de asemenea foarte frumos, fiindcă, nu-i așa, ținea cu justiția. Chiar cu ,,zeița” ei! Deci nu s-ar fi supărat nimeni dacă titram: ,,Unul din lobbyștii lui Kövesi, luat la întrebări de DNA”.

Oricum, vom urmări cazul fiindcă, vorba lui Ion Cristoiu, ,,apuci de un fir și se destramă tot puloverul statului român”. Și nu numai statul român. De exemplu, ce a vrut Sebi Ghiță să spună cu asta: ,,De aici s-au luat spăgile pe care le vedem astăzi la televizor. Microsoft ne-au vîndut o hîrtie pe 400 de milioane de euro – Oracle a vrut de curînd să facă același lucru, ne-a vîndut softuri de sute de milioane de euro. Să ne fure și Oracle o tură! Am reușit să evităm asta!”? Așa grăit Ghiță, acest Zarathustra al luptei contra ,,Statului paralel”. Ce a vrut să zică Ghiță? Nu știm decît că a spus aceste ,,cestiuni” în februarie 2015 – adică exact în luna în care a început acțiunea contra lui Ponta, cumnatului Herțanu și… a lui personal, Sebi Ghiță! Coincidență, domne! Adică întîmplător, problemele au explodat după ce Ghiță anunța: ,,Am reușit să evităm asta, să ne fure și Oracle o tură!”, adică o șmecherie de sute de milioane de euro – și vorbea deschis de implicarea șefilor de la Microsoft (SUA) în ,,spăgile pe care le vedem astăzi la televizor”. Cine știe cine o fi suspinat și o fi strîns șuruburile la cătușe după cele ,,sute de milioane de euro” pe care ,,am reușit să le salvăm”. Și cine știe ce mînecă de la puloverul american începea să se destrame odată cu implicarea șefilor (din SUA) Oracle și Microsoft? Poate una democrată? Cum zic cei din Piață, civicii care le plac americanilor? ,,Sîntem cu ochii pe voi!”.

Dragoș Dumitriu

Păreri și opinii