Anecdote cu artişti şi scriitori celebri

in Lecturi la lumina ceaiului

Artiştii sînt consideraţi printre cei mai spirituali oameni. Au rămas celebre replicile savuroase ale lui Chaplin, Bernard Shaw sau Rossini.

Charlie Chaplin era recunoscut pentru faptul că nu-i plăcea să fie în centrul atenţiei la activităţi mondene. Fiind invitat la un dineu, gazda a încercat să-i intre sub piele, sperînd, astfel, să-şi amuze oaspeţii.
-Domnule Chaplin, după experienţa dvs. de viaţă, ce părere aveţi, care sînt femeile cele mai fidele: cele blonde, cele roşcate sau cele brunete?
Fără să clipească, Chaplin, raspunde sec:
– Cele cărunte!

Un tînăr actor lipsit de talent îi cere dramaturgului Bernard Shaw să-i dea o recomandare pentru un teatru. Acesta a scris următorul bilet: „Vi-l recomand pe actorul X. Joacă Hamlet, Caesar, fotbal şi biliard. Cel mai bine joacă biliard”.

Horaţiu Mălăele (actor, regizor, caricaturist şi scriitor român) nu a fost recunoscut de un „admirator“. Se spune că artistul ar fi ajuns în ultimul moment la premiera piesei de teatru „Sinucigaşul“, de dramaturgul rus Nikolai Erdman, în care avea rolul principal. Cînd a ajuns în faţa Teatrului „Nottara“, a constatat că îi va fi foarte greu să pătrundă pe scenă pentru că uşa era blocată de zeci de persoane care aşteptau să intre în sală. A încercat să-şi facă loc firesc, fără să capteze atenţia, dar, în îmbulzeală, l-a călcat, din greşeală, pe un spectator pe picior. Acesta a răbufnit imediat:
– De ce nu te uiţi, dom’le, pe unde mergi? Sîntem în faţa unui teatru, comportă-te civilizat!
Replica actorului a stîrnit aplauzele celor care l-au recunoscut:
– Din acelaşi motiv pentru care tu nu mergi pe unde te uiţi!

Dramaturgul şi superba doamnă „inocentă“. Aflîndu-se, într-o zi, la teatru, lui George Bernard Shaw îi atrage privirea o doamnă superbă, aflată în public.
– Frumuseţea dumneavoastră, doamnă, mă copleşeşte!
– Nu vă cunosc domnule!, îi spune duduia înţepată.
– Ah, mă scuzaţi, v-am confundat cu alta!

Nişte admiratori l-au invitat pe celebrul actor Peter Ustinov la o cină cu pretenţii. Gazdele au profitat de ocazie pentru a-şi lăuda fiica şi au insistat ca ea să cînte mai multe arii din opere. Cerîndu-i părerea, actorul a spus:
– Am un prieten la Paris care, dacă ar auzi-o, ar da un milion de dolari…
– O, nu, nici chiar aşa, ne simţim flataţi!, au spus părinţii tinerei netalentate
-… pentru că, a explicat Ustinov, e surd din naştere.

Într-o notă anonimă din arhivele Securităţii, un informator zelos dezvăluia, în 1982, că, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, Bibanu (Dem Rădulescu) şi Gheorghe Dinică vorbesc vulgar, denaturînd textul piesei „Ploşnita“, de Vladimir Maiakovski. Turnătorul a observat că cei doi mari actori luau în rîs orînduirea socialistă şi a consemnat în nota informativă: „Piesa Ploşniţa conţine replici sau cuvinte ce contravin sensurilor piesei scrise de autor, ce frizează vulgarul, avînd chiar gesturi obscene, unele din ele adăugate, pe parcursul repetiţiilor, peste textul adaptat şi aprobat. Excelează sub acest aspect actorii Dem Rădulescu şi Gheorghe Dinică“.

Pagannini şi birjarul şiret
– Cît mă costă?, întrebă compozitorul Niccolo Paganini pe vizitiul care-l dusese pînă la concertul din seara respectivă.
– Douăzeci de franci!
– Cum, s-au scumpit trăsurile?
-Nu, dar cînd cîştigaţi 4.000 de franci cîntînd numai pe o singură coardă, puteţi plăti şi 20 de franci unui birjar prompt.
– Uite ce-i! Ia deocamdată 2 franci, iar ceilalţi îi vei primi cînd vei reuşi să mă duci pe o singură roată, îl atenţionă celebrul violonist.

Rossini (compozitor italian) şi invidioşii
– Ce norocos e Gioachino Rossini! Deşi fără talent, are succese nemaipomenite, zise un muzician de mîna a patra, plin de invidie.
Auzind cele spuse de acesta, Rossini replică:
– Ce ghinionist şi domnul X! E plin de talent şi n-are niciodată succes!

Sabina Ghiorghe

COMENTARII DE LA CITITORI