Angela Merkel: Nu mai e cale de întors pentru Marea Britanie. Cameron, către liderii europeni: Am luptat ca ţara mea să rămînă în Uniunea Europeană şi am pierdut

in Lecturi la lumina ceaiului

Liderii europeni l-au avertizat pe Cameron că întîrzierea perioadei în care Marea Britanie activează în mod formal mecanismul de ieşire din UE va preveni startul negocierilor pentru orice relaţii viitoare. Premierul a repetat mesajul pe care l-a avut şi în Marea Britanie, că, în ciuda incertitudinilor pe care acest lucru le va crea, negocierea unui tratat va fi obligaţia succesorului său. În timpul unei discuţii, Cameron le-ar fi spus reprezentanţilor celor 27 state că refuzul lor de a-i oferi un acord prin care să reducă imigraţia către Marea Britanie l-a costat referendumul şi job-ul său. Întrebat dacă regretă că a ţinut referendumul, Cameron a spus că îi pare rău că a pierdut, dar că presiunea de a-l organiza a fost prea mare. „Am luptat pentru ceea ce am crezut. Nu am dat înapoi, m-am pus în prima linie, trup şi suflet, pentru a ţine Marea Britanie în UE şi nu am reuşit“. Liderii europeni au afirmat că Marea Britanie nu mai poate reveni la decizia ei, după ce premierul David Cameron a folosit ultimul summit UE pentru a-şi exprima dezamăgirea pentru eşecul de a cîştiga referendumul pe care l-a iniţiat pentru rămînerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.
„Începînd cu această seară, nu văd nici o cale pentru Marea Britanie să se întoarcă de la votul pro Brexit“, a spus Angela Merkel, la Bruxelles. „Nu mai este vremea pentru vise, ci, mai degrabă, pentru a vedea care este realitatea“, a adăugat cancelarul german.

Ştefan Stan

COMENTARII DE LA CITITORI