Antetul unui trădător

in Polemici, controverse

Dacă în viaţa de zi cu zi eşti neloial unui prieten şi îi înşeli aşteptările şi încrederea, atunci actul pe care îl comiţi se numeşte trădare. În politică, astfel de curvism se numeşte maturitate. Indiferent de cine ce şi cum face, conform Dicţionarului Explicativ al limbii române, actul de trădare are următoarea definiţie: * A înşela în mod voit şi perfid încrederea cuiva, săvîrşind acte care îi sînt potrivnice, pactizînd cu duşmanul etc. ¦ A fi neloial fată de cineva sau de ceva. ¦ A se abate de la o linie de conduită, a dovedi inconsecvenţă faţă de o acţiune, de o idee etc. ¦ 3. Tranz. şi refl. A (se) da pe faţă; a (se) da de gol. – Din lat. „tradere“.

În politică, actele de trădare sînt privite cu indulgenţă şi tratate cu mărinimie. Trădarea face parte din actul politic, iar noi, consumatorii plătitori, nu putem decît să asistăm la scene în care moralitatea este ucisă cu bestialitate şi aruncată în cel mai întunecat canal. Bunul-simţ este electrocutat pe scaunele parlamentarilor şi silit să dispară din viaţa de zi cu zi a politicienilor. Nu e de mirare, astfel, că va dispărea treptat şi de pe băncile şcolii, şi din comportamentul străzii. Va migra, pentru că mediul nu îi mai prieşte şi se va îndrepta spre tărîmuri ceva mai blînde, cu climă socială ceva mai temperată. Pentru a ajunge la ciolan, politicianul român este dispus să trădeze. Pentru a rămîne la putere, unii politicienii se folosesc de o foaie de parcurs, astfel încît, la ieşirea din politică, să figureze pe plus la capitolul material şi pe un minus imens la capitolul verticalitate.

Noi, ca popor, trebuie să ne adaptăm la această situaţie şi să vedem cum ce am votat noi se duce de rîpă. De bun-simţ, însă, ar fi ca toţi cei care acum se vor aşeza în scaunul Puterii să facă în aşa fel încît să schimbe legea electorală, în aşa fel încît orice trădare individuală să fie tratată ca o demisie din Parlament, iar partidul care a pierdut omul să îl adauge automat pe următorul aflat pe lista electorală. Acest lucru să fie valabil şi pentru primar, şi pentru consilierii din primării. Nu este cazul să devenim un popor condus de trădători. Mi s-a luat să văd această lipsă de bun-simţ şi mesajul nefast pe care-l trimite în societate un astfel de politician.

Trădarea trebuie să fie aspru taxată de sistemul politic, de electorat, astfel încît în genele oricărui om care se trezeşte politician să fie trează conştiinţa şi faptul că trădarea te exclude automat din sistem.

Tano

Păreri și opinii