Arhiva SIPA, îngropată a treia oară

in Război corupției

După zece ani de congelare, pusă la păstrare sub o cheie la mai mulţi purtători, celebra arhivă a Serviciului Independent de Protecţie şi Anticorupţie desfiinţat de Monica Macovei este răscolită de buna ei prietenă, Prună. Ajunsă şi domnia sa la borcanul cu secrete al Justiţiei, are în plan să termine ,,opera” mentorului, care doar a apucat să răscolească prin mizeriile sistemului. Macovei a desfiinţat SIPA, devenită DGPA , îngropată în 2006, a cărei avere erau dosarele personale, turnătoriile, filajele din închisori, dar şi documente compromiţătoare despre magistraţi. La preluarea arhivei, o comisie formată din doi aleşi – Cristi Danileţ şi Bogdan Licu – a citit şi băgat la cap ce trebuia. După 90 de zile de lectură, la 30 iunie 2006, arhiva este depusă sub pază la Direcţia Penitenciarelor. Dănileţ şi Licu au ciripit la ambasada care trebuie ce au ţinut ei minte, iar consilierii politici transmiteau informaţii despre mersul secretelor din Justiţia dirijată de reformatorii refugiaţi în SAR. Prin hîrtiile puse sub pază mai aveau acces şi oamenii lui Chiuariu.
Îngropate de două ori, în 2004 şi 2006, secretelor periculoase le vine acum iar rîndul să fie duse spre veşnicie. Ca la fiecare rundă, va fi iar o comisie care să le citească, sorteze, secretizeze sau, cele neinteresante, trimise la istorici sau la groapa de gunoi. Un nou Berevoieşti? Proiectul de Hotărîre de Guvern, pus în dezbatere publică, ne asigură că-i treabă beton. Comisia dedicată, formată din mulţi membri -12 de la Justiţie, 12 de la DNP, alţii de la CSM etc. -, siliţi să-şi ţină gura, vor lucra 6 luni şi încă 6 dacă va fi nevoie, să lichideze ce
n-au putut să facă şobolanii. Noua lucrare a ministrului Prună, avizată şi de internistul Tobă, poate fi citită şi chiar dezbătută. Magistraţii filaţi de minister şi-au făcut de un deceniu treaba şi pot fi dezlegaţi de sarcini.

Dan Constantin

COMENTARII DE LA CITITORI