Armageddon pe cer

in Lecturi la lumina ceaiului

Pe parcursul unei singure zile a anului 1646, tot în timpul Războiului Civil, deasupra oraşelor Cambridge şi Norfolk s-a făcut şi auzită, şi văzută, o serie de apariţii ciudate pe cer: „O flotă de vapoare navigînd. O minge de foc învîrtindu-se necontenit pe cer. Oameni luptînd între ei, unul purtînd o sabie în mîini… Bătăi de tobă fabuloase pe cer, şi o coloană de nori înălţîndu-se de pe Pămînt, ca o turlă în spirală, căreia i se opune cu o suliţă, sau cu o lance coborînd“. Cea mai vestită nălucă de pe cer, din vremurile moderne, a apărut lîngă satul portughez Fatima, în 1917. Copiii credeau că au văzut „o zeiţă a Cerurilor“, printre nori. Deşi năluca inspira pace, ea i-a avertizat pe copii că omenirea era în pericol de autodistrugere. Zeci de ani mai tîrziu, aceasta a părut a fi o înştiinţare cu privire la vremea armelor nucleare. Poate că, odată cu sfîrşitul Războiului Rece, acest pericol a fost, în cele din urmă, evitat.

Armageddon printre Stele

De cele mai multe ori, în vremuri de criză politică, sau religioasă, pe cer apar năluci violente. În perioada de maximă dezvoltare a Reformei, în Europa Secolului al XVI-lea, scriitorul german Grünbeck a descris o astfel de apariţie: „Cerurile s-au deschis, şi o mare armată de războinici călare, cu caii blindaţi pentru bătălie, s-a îndreptat, în salturi mari, către Soare“.

Tot în Secolul al XVI-lea, Ambroise Paré, marele medic francez şi prieten al lui Nostradamus, a descris o altă nălucă pe cer, care era „…atît de cumplită, încît oamenii obişnuiţi au murit pe străzi, de frică. Era o cometă acoperită de sînge, şi am văzut un braţ îndoit, purtînd o sabie imensă, gata să lovească. La capătul sabiei se aflau 3 stele, iar pe laterale se vedeau topoare, cuţite şi săbii“.

Ultima bătălie a lui George Custer

Dacă generalul Custer ar fi remarcat apariţia unei năluci misterioase pe cer, regimentul său putea fi salvat. Potrivit scriitorului Fairfax Downey, în timp ce Custer pornea, în fruntea Cavaleriei a 7-a, un atac împotriva indienilor Sioux, în mai 1876, o nălucă ivită pe cer părea să anticipeze soarta militarilor americani. Localnicii care asistau la plecarea lor din Fortul Abraham Lincoln au văzut cum jumătate din regiment se ridică spre cer şi dispare. O lună mai tîrziu, la 25 iunie, a avut loc bătălia de la Big Horn. În această vestită confruntare, în care indienii au fost conduşi de Sitting Bull, aproape jumătate din efectivul de 600 de soldaţi ai regimentului lui Custer a fost masacrat.

Îngeri în tranşee

În 1914, în timpul primului război mondial, se crede că o armată de fantome a salvat trupele britanice, la Mons. Iată mărturia unuia dintre soldaţi: „Da, am văzut năluca. Dar nu era Sf. Gheorghe cu arcaşii săi, cum au scris ziarele. Armata aceea nu era cîtuşi de puţin una obişnuită; totul arăta ca un film proiectat pe cer şi inundat de lumină. Poate că aceia erau nişte îngeri, nu ştiu. Nu erau oameni obişnuiţi. Purtau săbii, nu puşti. Îmi amintesc că, în acele clipe, mă gîndeam: ce pot face acele biete săbii împotriva îngrozitoarelor mitraliere? Cînd a apărut năluca, germanii se îndreptau spre noi, cu baionetele la armă, şi eram siguri că vom muri. Dar, într-un anume fel (fără a se fi rostit vreun cuvînt), năluca ne-a încurajat. Am prins forţe noi şi am ripostat. Totuşi, nu cred că germanii s-au retras din faţa noastră, ci din calea acelei năluci de pe cer, împotriva căreia mitralierele n-au fost în stare să facă nimic“.

(va urma)

JOHN şi ANNE SPENCER

COMENTARII DE LA CITITORI