Armata siriană a traversat Eufratul

in Polemici, controverse

Pe 18 septembrie a.c., orele 09.18, două batalioane din Brigada ”Vînătorii de ISIS” a Corpului 5 de asalt al armatei siriene au forțat fluviul Eufrat, la sud de Deir ez Zor. Pregătirea misiunii a început în seara zilei precedente și a durat întreaga noapte. În acest scop, aviatia rusă a lovit toate bărcile, mijloacele de traversare și pontoanele fixe de pe malurile ocupate de ISIS, pînă la o distanță de 60 km de Deir ez Zor.  Cîteva plutoane mixte de cercetare și geniu ale armatei siriene au trecut fluviul cu bărci pneumatice și au securizat zona de  debarcare, de pe malul de est al Eufratului, executînd totodată acțiuni de deminare. Traversarea propriu zisă a fost extrem de dificilă, datorită vitezei mari de curgere și a indundării malurilor Eufratului. De aceea, nu s-a construit un pod de potoane ci tehnica de luptă ( blindate, camionete cu mitraliere, artilerie, carburanți și muniții ) a fost urcată pe circa 50 de pontoane care au fost tractate cu șalupe BMK-130 pe malul estic al Eufratului. Pe timpul traversării, cîteva drone de mici dimensiuni ( aparate de zbor fără pilot ) ale ISIS au lansat bombe artizanale asupra pontoanelor, fără a cauza pierderi.

Odată cu venirea rușilor în Siria, cea mai vizibilă caracteristică a războiului a devenit lupta pentru influență dintre Rusia și SUA. Cum războiul se poartă prin așa-ziși ”proxi”, SUA se opune Rusiei prin înarmarea tuturor teroriștilor și kurzilor care deși declară că luptă contra ISIS, în realitate se opun armatei siriene. În timp ce Rusia șicanează SUA, eliminînd teroriștii prin lovituri aeriene sau prin intermediul armatei siriene.

Generalul maior Igor Konashenkov, purtătorul de cuvînt al ministerului Apărării rus, a acuzat gruparea kurdă autointiulată Forțele Democrate Siriene (SDF), controlată, înarmată și sprijinită de Forțele pentru operațiuni speciale ale SUA că a procedat în mod deliberat la golirea lacului de acumulare a hidrocentralei Tabqa (la sud de Raqqa), aflat în amonte de  Deir ez Zor pentru a împiedica traversarea fluviului de către militarii sirieni. În perioada iunie-septembrie 2017, Pentagonul a livrat SDF peste 1.600 de camioane cu arme, muniții, blindate Oshkosh L-ATV și camionete pe care sunt montate mitraliere. Nu mai e niciun secret că SDF care a început asaltul orașului Raqqa (capitala ISIS) de peste un an, nu a mai făcut niciun progres în ultimele luni, cu toate armele primite de la americani. Pentru că probabil, SDF a primit alte misiuni de la Pentagon.  De exemplu, peste 200 din aceste camioane americane venite din Kurdistanul irakian, au ajuns în guvernoratul Hasakah, pe timpul forțării Eufratului de către armata siriană, de unde au fost redirijate spre Deir ez Zor.

Capul de pod creat pe malul estic al Eufratului, de armata siriană, a avut adîncimea de 2 km și a constituit baza de plecare la ofensivă pentru eliberarea satelor Marrat, Sbahah și Mazlum. Ulterior a fost eliberată și insula Sakr, făcînd imposibilă traversarea fluviului, de către grupurile ISIS încercuite în Deir ez Zor, pe singurul pod rămas funcțional,  Al Anafat. În cele din urmă orașul Deir ez Zor a fost eliberat de armata siriană.

Simultan cu pregătiriile de traversare ale fluviului ale armatei siriene, SDF a beneficiat de cercetarea din satelit și cu avioane fără pilot ale coaliției anti-ISIS condusă de americani și profitat de retragerea grupurilor ISIS și masarea lor în calea ofensivei siriene. Așa a înaintat SDF, cu sprijin logistic american, fără luptă, aproximativ 100 km spre sud, în decurs 24 de ore, ocolind grupurile răslețe ale ISIS. SDF ajungînd în apropiera zonei industriale a orașului Deir ez Zor de pe malul estic al Eufratului.

Ca o coincidență, ”Vînătorii de ISIS” ai armatei siriene au întîmpinat o rezistență puternică a ISIS, abia pe 19 septembrie, cînd au ajuns la 2 km de pozițiile SDF. Ei fiind supuși contra-atacurilor ISIS, venite exact din zona ocupată de SDF. De altfel, pe 19 septembrie, într-o conferință de presă a SDF, comandantul grupării din nordul Deir ez Zor a afirmat fără nicio probă că aviația rusă ar fi bombardat SDF și că din acest motiv, în loc să atace ISIS, va lupta cu armata rusă și cea siriană. Rusia a reclamat la rîndul ei faptul că în două reprize, artileria americană care sprijină SDF ar fi lovit pozițiile Vînătorilor de ISIS de pe malul estic al Eufratului. Totodată Rusia a informat oficial SUA, prin canalele speciale de comunicare că avioanele rusești vor lovi SDF dacă această grupare va mai ataca militarii sirieni sau ruși care operează în provincia Deir ez Zor.

Între armata siriană, cea irakiană și forțele paramilitare șiite din Irak (Unitățile de Mobilizare Populară -PMU) există o strînsă coordonare, realizată prin intermediul Rusiei și Iranului. Astfel că pe 20 septembrie, armata irakiană și PMU au declanșat o nouă operație fulger împotriva ISIS, eliberînd orașul Anah, aflat la 85 km de granița irakiano-siriană. Scopul final al acestei operații fiind acela de a ajunge la granița cu Siria, din guvernoratul  Deir ez Zor și a face joncțiunea cu armata siriană. Dacă armata siriană va reuși să facă joncțiunea cu armata irakiană, atunci Siria ar deschide prima rută comercială terestră externă de după 2011, fapt ce ar permite refacerea economică a țării.

Scopul urmărit de SUA prin utilizarea SDF în provincia Deir ez Zor a fost acela de a ocupa exploatările de gaze naturale Tabiyeh și al-Isba din nord-estul orașului și totodadă de a se interpune între armata siriană și cea irakiană în zona de graniță a Siriei cu Irakul.

Pe 19 septembrie, gruparea Hayat Tahrir al Sham -HTS (fostă Jabhat al-Nusra, al-Qaeda, ramura siriană) și-a dislocat importante forțe din provincia Idlib din nord-vestul Siriei, cu precădere rachete antitanc BGM-71/Tow-2 livrate de SUA rebelilor ”moderați”. Rusia reclamă faptul că HTS a beneficiat de consilierea ofițerilor de informații americani pentru a declanșa o puternică ofensivă împotriva armatei siriene, la nord-est de Hama. Adică în una din zonele de dezescaladare, stabilite în comun de Rusia, SUA, Turcia și Iran. Potrivit generalului colonel Serghei Rudtskoi, șeful Direcției Operații din Statul Major al Forțelor Armate ruse, scopul acesteia ar fi fost oprirea înaintării trupelor guvernamentale la est de Deir ez-Zor și dislocarea de forțe, de acolo, în provincia Hama.

Se pare că rușii s-au așteptat la această manevră și i-au măcelărit pe teroriștii HTS. Contra-atacul siriano-rus a fost planificat de generalul maior Sergei Surovikin, comandantul forțelor ruse din Siria și a implicat pe lîngă trupe de uscat siriene, Spetsnaz (forțe pentru operațiuni speciale rusești) aeronave de luptă rusești și lovituri cu rachete de croazieră Kalibr, lansate de pe submarinul rusesc Veliky Novgorod. Au fost lovite 187 de ținte, peste 850 de teroriști fiind uciși. În plus, Hayat Tahrir al-Sham a mai pierdut 11 tancuri, 4 blindate ușoare, 46 de camionete înarmate cu mitraliere, 4 mortiere, etc. Ministerul Apărării rus a emis un comunicat prin care afirma că începînd cu data de 30 septembrie 2015 și pînă în prezent, aviația rusă a executat 30.000 de zboruri de luptă, lovind 96.000 de ținte și omorînd 53.707 de terorști în Siria. Ceea ce a permis ca armata siriană să elibereze 85 % din teritoriul ocupat de ISIS în Siria.Pentru comparație, în aceași perioadă de timp, coaliția anti-ISIS condusă de SUA a executat 6.000 de misiuni de luptă, în Siria și Irak.

Rusia a dat undă verde Turciei să desfășoare 5.000 de militari, 86 blindate, piese de artilerie, buldozere militare blindate, prin punctul de trecere a frontierei cu Siria, de la Bab al-Haw, din provincia Idlib.  Ca parte a înțelegerii dintre Rusia, SUA, Iran și Turcia de realizare a unei noi zone de dezescaladare în provincia Idlib. Punctul de trecere a frontierei de la Bab al-Haw este deținut de gruparea Ahrar al-Sham, rivala lui Hayat Tahrir al-Sham în provincia Idlib și totodată aliata Turciei. Rebelii acestei grupări au participat alături de armata turcă în cadrul operației Scutul Eufratului, dusă împotriva ISIS și kurzilor din SDF soldată cu ocuparea orașului Al Bab din nordul Siriei. Nu este prea clar dacă Turcia nu va introduce mai mulți militari în Siria și nici dacă sub acest pretext armata turcă nu urmărește să-i alunge pe kurzi SDF din teritoriile de la graniță. Mai ales că la ordinul SUA, 95 % din trupele SDF se găsesc în Raqqa și Deir ez Zor.

D.V.

 

Există o înțelegere între ISIS și SUA ?

Păreri și opinii