Artroscopia de gleznă

in Sfatul medicului

Dr. Tarek Nazer este medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Sănătate la nivel european.

Artroscopia de gleznă reprezintă o intervenţie minim – invazivă, care are ca scop diagnosticul şi tratamentul leziunilor intraarticulare sau artrozelor gleznei. Artroscopia este o procedură chirurgicală, care se realizează folosind o cameră video foarte mică. Aceasta se introduce în articulaţia gleznei prin 2-3 incizii mici, prin care intră diferite instrumente ce permit rezolvarea problemei rapid şi recuperarea mult redusă faţă de intervenţiile clasice. Glezna este articulaţia care uneşte talusul cu capetele distale ale tibiei şi fibulei. Talusul funcţionează ca o balama în articulaţie, care permite piciorului să se mişte în sus (dorsoflexie) şi în jos (flexie plantară). Glenza este stabilizată pasiv de ligamente şi activ de muşchi şi tendoane.
Cele mai frecvente probleme ale gleznei care pot fi tratate artroscopic sînt:
* Impingementul anterior şi posterior de gleznă
* Artroză de gleznă
* Osteocondrită disecantă de talus
* Sinovită cronică
* Corpi liberi intraarticulari
* Rupturi de ligament – entorsă la gleznă de grad 3
* Sindrom de durere de etiologie necunoscută
Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic local însoţit de examene paraclinice imagistice precum radiografia, computerul tomograf (CT) sau rezonanţa magnetică (IRM) pentru a ajuta la susţinerea şi stabilirea diagnosticului şi a se decide tratamentul adecvat în funcţie de afecţiune. Artroscopia se efectuează sub anestezie, care este stabilită la controlul preanestezic, dar de obicei se foloseşte cea de tip rahidian, deoarece riscurile sînt minime. Durata intervenţiei este între 30 şi 90 de minute, în funcţie de specificul afecţiunii, pacienţii fiind ţinuţi sub observaţie 24 de ore, apoi externaţi. Recuperarea se produce diferit de la un pacient la altul, în funcţie de diagnostic, vîrstă şi de istoricul medical. Se recomandă fizioterapie şi kinetoterapie, cît şi infiltraţiile cu acid hialuronic, plasmă îmbogăţită cu trombocite (PRP) sau cu celule stem. Trebuie să vă adresaţi unui medic ortoped cu experienţă în chirurgia artroscopică şi să nu neglijaţi nici o durere a gleznei deoarece tratată în stadii incipiente are rezultate mult mai bune.

www.artroscopiedegenunchi.ro

COMENTARII DE LA CITITORI