Artroscopia de umăr

in Sfatul medicului

Dr. Tarek Nazer este medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Sănătate la nivel european.

Artroscopia umărului este o procedură minim invazivă, ce permite diagnosticul şi tratamentul diferitelor leziuni ale umărului sau bolilor degenerative. Se efectuează prin 3-4 mici incizii prin care se introduce o cameră şi diferite instrumente ce permit rezolvarea problemei rapid şi recuperarea mai redusă faţă de intervenţiile clasice.
Umărul reprezintă o articulaţie complexă, fiind alcătuit din două articulaţii distincte: articulaţia glenohumerală (dintre humerus şi omoplat) şi articulaţia acromio-claviculară (dintre acromion şi claviculă). Articulaţia este acoperită cu un grup de muschi şi tendoane numit coafa rotatorilor; aceasta ajută la mişcarea umărului în diferite direcţii.
Artroscopia poate fi recomandată pentru următoarele afecţiuni:
* instabilitate şi luxaţie recidivantă de umăr;
* leziune de labrum;
* impingment acromio-clavicular;
* leziune de coafă rotatorie;
* leziune de cartilaj şi artroză;
* îndepartare de osteofit/ corp liber intra-articular;
* capsulită retractilă;
* leziune de ligamente.
Această procedură se efectuează sub anestezie generală, se stabileşte poziţia pacientului pe masa de operaţie (beach chair sau decubit lateral) şi se vor aplica o soluţie antiseptică pe umăr pentru a dezinfecta pielea şi cîmpuri sterile. Intervenţia durează între 30 şi 120 de minute, în funcţie de patologie. Se foloseşte un flux de lichid introdus intra-articular pentru mărirea articulaţiei ce permite vizualizarea mai bună a componentelor intra-articulare.
De asemenea, şi recuperarea variază foarte mult în funcţie de diagnostic şi vîrsta pacientului, însă, cu siguranţă, timpul de recuperare va fi mai rapid, pacientul putînd relua mişcările imediat postoperator.
Trebuie să vă adresaţi unui medic cu experienţă în chirurgia artroscopică şi să nu neglijaţi nici o durere a umărului, deoarece tratată în stadiile incipiente are rezultate mult mai bune.

www.artroscopiedegenunchi.ro

COMENTARII DE LA CITITORI