Aşa s-au realizat două bijuterii cinematografice: „Un surîs în plină vară“ şi „Dragoste la zero grade“ (6)

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

23 februarie ‘64

Multă lume în… Poiană! Mulţi străini. Locuri puţine la cazarea „Sportului”. Sînt destui, însă, cei care merg şi la diverse cabane, dar şi la particulari, sau chiar în Braşov. Cei dotaţi financiar fac naveta Bucureşti-Braşov şi invers. Călătoresc cu vagonul-restaurant: beau, mănîncă, leagă prietenii; cunoscuţi cartofori joacă în tren… şeptic, iar dame bine şi bărbaţi aleşi îşi fixează întîlniri dacă nu la „Aro”, unde găsesc bar, antren, cu program şi tombolă, atunci la „Cerbul Carpatin”, unde – după cum se ştie – „se bea cel mai bun vin”. La „Cerb…”, tronează, ca, de altfel, în toată Poiana Braşov, preferatul familiei Dej, jovialul director Şerbănică. Trăgînd o linie, cei mai înainte pomeniţi, pe care-i întîlnim zilnic, par a fi într-o nesfîrşită vacanţă, iar noi, oamenii de cinema, umblători pe coclauri, sîntem sincer preocupaţi de munca noastră, dar şi de… ars amandi, cea care aureolează arta filmului.

…Fără nici o jenă, drăguţul, simpaticul şi înzestratul cu cele bune de la Dumnezeu – Iurie Darie o tachinează, sau chiar o tatonează permanent pe Florentina, bineînţeles, în scopuri… paradisiace. Florentina înţelege, dar îi scapă printre degete craidonului, spre amuzamentul tuturor, povestindu-ne tuturor cîte un moment umoristic din viaţa studenţească, pe care o trăieşte ea, ca… asistentă universitară. Florentina este dăscăliţă-asistentă la matematici. Într-o zi, ducîndu-se la ore îmbrăcată cu o fustă exagerat de scurtă şi scriind, concentrată, nişte calcule pe tablă, nu observă că n-avea suficient spaţiu să termine formula în josul tablei şi că era nevoie să o continue şi în partea de sus.

– Mai sus, domnişoară, mai sus – strigau studenţii – că nu vedem în fund.

17 martie ‘64

În „România liberă”, se consemnează că la Cinematograful „Republica”, din Capitală, a avut loc, luni seara, premiera noului film românesc ,,Un surîs în plină vară”, producţie a Studioului Cinematografic Bucureşti. Scenariul este semnat de Dumitru Radu Popescu, regia – Geo Saizescu, muzica – Radu Şerban. Rolurile principale sînt interpretate de Sebastian Papaiani, Florina Luican, Silvia Fulda, Dem Rădulescu, Matei Alexandru, George Constantin, Ninetta Gusti, Draga Olteanu, Catiţa Ispas.

Cu acest prilej, artistul Iurie Darie i-a prezentat publicului pe principalii realizatori ai filmului. Au participat: D. Popescu şi I. Moraru, vicepreşedinţi ai Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă, Mihnea Gheorghiu, preşedintele Consiliului Cinematografiei, oameni de cultură şi artă, un numeros public.

… Atmosferă de mare bucurie în rîndul realizatorilor ,,Surîsului…” şi al tuturor celor care lucrează în D.R.C.D.F. ,,Surîsul…”, de la „Scala”, ca succes de public şi de presă, domină Cinematograful „Patria”, chiar dacă acolo se proiectează ,,Şeherezada”.

Probabil că au fost de bun augur şi paporniţele cu sticle de ţuică, aduse, din Piteşti, de Papaiani-tatăl, în cinstea ,,glorificatului” său fiu… Papaiani. Paporniţele, ţinute între genunchi de bătrînul Papaiani, aflat în loja oficială, au contat, se pare, la… atmosfera generală.

(va urma)

GEO SAIZESCU

COMENTARII DE LA CITITORI