Asasinat – sau operațiune secretă a SUA? Ce știe Hans Klemm despre subiect?

in Polemici, controverse

Duminică, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat de la Casa Albă o ,,eliminare”. Conducătorul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, ,,a fost ucis în timpul unui îndrăzneț raid nocturn” în nord-vestul Siriei. Președintele american a comentat că trupele americane implicate în eliminarea teroristului au ,,îndeplinit misiunea în stil mare”, iar liderul Statului Islamic și-a găsit sfîrșitul ,,plîngînd și țipînd înspăimîntat de puterea americanilor”.

,,A murit ca un cîine, ca un laș – acum lumea e un loc mult mai sigur”, a comentat în stilul său spectaculos Donald Trump. Operațiunea a fost complexă, elicoptere și drone au asigurat înaintarea trupelor speciale, care au atacat la sol ultima fortăreață importantă a liderului extremist, în provincia siriană Idlib. Dar, e de remarcat că afirmația lui Trump, conform căreia teroristul ar fi murit ,,țipînd înspăimîntat”, contravine descrierii ultimelor secvențe ale vieții lui Al Baghdadi.

O ,,eliminare”… cu mari semne de întrebare. Sau o ,,extragere”?

Conform presei, la apropierea trupelor speciale, Al-Baghdadi a scăpat printr-un tunel săpat sub locuința sa, luîndu-și și trei dintre copii. A fost urmărit cu un cîine și cînd a ajuns într-o fundătură și-a detonat vesta cu explozibili pe care o purta. ,,Liderul Statului Islamic și copii săi au murit pe loc”, a confirmat Trump, care a spus că ,,trupul i-a fost mutilat”, dar că testele permit identificarea sa. Deci, cum vine cu ,,a țipat și a plîns în fața puterii SUA”?  O… figură de stil? Raidul forțelor americane a durat 2 ore, nu au fost pierderi umane, doar cîinele folosit în urmărirea prin tunel a fost rănit. Au fost uciși mai mulți luptători și ,,parteneri” ai lui Al Baghdadi și au fost capturate materiale foarte importante care ,,vor scoate la iveală planurile de viitor ale Statului Islamic”, a mai spus Donald Trump.

Președintele american a mulțumit pentru ,,excelenta cooperare” cu Rusia în timpul operațiunii, Moscova permițînd accesul prin spațiul aerian sirian aflat sub controlul său, atunci cînd Washington-ul a cerut să trimită suportul aerian. Mulțumiri au primit și Turcia, Siria, Irak, dar și kurzii pentru că au ajutat operațiunea SUA de eliminare a lui Al-Baghdadi. De remarcat că, înainte cu cîteva ore ca Trump să anunțe uciderea liderului Statului Islamic, un comandant al forțelor kurzilor sirieni (SDF), Mazloum Abdi, a salutat ,,succesul istoric al operațiunii, ca rezultat al colaborării pe linie de Intelligence cu SUA”.

Mi se pare foarte ciudată operațiunea de eli­minare a liderului Statului Islamic, Al Baghdadi. Acea operațiune specială americană pare mai curînd una de capturare – sau de extragere a personajului – acoperită prin ,,sinuciderea” cu o centură explozivă, care a distrus în mare parte trupul respectivului. Chiar nici un american rănit în ,,ultima fortăreață a S.I.”? În fine…

Întrebarea e, însă, alta: de ce ar ucide Trump un personaj care nu doar că nu mai era așa de periculos – dar care știa enorm despre democrați – cu care președintele republican se află într-un război de o intensitate nemaivăzută în ultimii 50 de ani, de pe vremea lui Richard Nixon?

Argumente ale implicării democrate în demența din Orient

Pentru început, amintesc că SUA au fost zguduite de un scandal în care  Hillary Clinton, la acea dată (2012), primea un e-mail scos la iveală de o dezvăluire Wikileaks. În e-mail, fostul consilier și director al ,,Policy Planning” din cadrul Departamentului de Stat, (un nucleu strategic al diplomației americane), Jake Sullivan, îi scrie șefei sale, Hillary Clinton, Secretar de Stat, următoarele: ,,AQ (Al Qaeda) este de partea noastră în Siria. În rest, lucrurile s-au petrecut așa cum ne-am așteptat în Siria”.

E-mailul este datat 12 februarie 2012. Interesant este că exact în acea zi, Al-Qaeda a declarat că susţine rebeliunea anti Assad din Siria. La acea dată, succesorul lui Bin Laden, Ayman Al-Zawahri, a transmis o înregistrare prin care își exprima susţinerea faţă de revoltele din Siria. Aceasta înseamnă că democrații americani au luat în calcul colaborarea cu teroriștii Al Qaeda împotriva președintelui Assad!  La fel de interesant este că imediat după acest e-mail, un studiu al ,,Stratfor”, intitulat ,,Oportunități jihadiste în Siria”, descrie un raport care ,,citează oficiali fără nume din serviciile secrete americane” spunînd că ,,nodul irakian al rețelei jihadiste la nivel mondial a efectuat două atacuri împotriva unor facilități ale serviciilor secrete siriene, în timp ce Ministrul de Interne adjunct irakian, Adnan al-Assadi, a declarat că jihadiștii irakieni au deplasat luptători și arme în Siria vecină”. Deci, democrații americani știau clar că rebelii – pe care îi susțineau și îi antrenau OFICIAL – sînt constituiți din grupări jihadiste venite din Irak și susținuți de cea mai periculoasă grupare teroristă, Al Qaeda!

Dar, bomboana pe coliva democrată este că, între 2013 și 2014, imediat după acel scandal, Jake Sullivan, autorul e-mailului dat la iveală de Wikileaks, a fost consilier pe probleme de securitate al vicepreședintelui Joe Biden, avînd un rol important, după cum menționează presa americană, în modelarea politicii americane în Siria și Libia! Da, același Joe Biden, contracandidatul lui Trump. Deci, ce interes avea Trump să-l ucidă pe Al Baghdadi?!  Și nu e totul, pentru că povestea are și o altă parte, care ne vizează… cumva.

Coordonatorul ,,Statului de Drept” din focarul islamist al lumii

Așa cum am mai scris și am demonstrat, Hans Klemm mi se pare cel mai profesionist și, implicit, mai interesant ambasador trimis de SUA în Romînia. Ne place sau nu ce face, asta e, dar el are o misiune, pe care cei ce nu au date nu o pot înțelege. Dar, Hans Klemm are un trecut care se leagă de dubioasele operațiuni ale democraților americani (cărora le aparține) în Orientul Apropiat.

Concret, între 2010 și 2012 Klemm a fost ambasador (sau coordonator) pentru Statul de Drept şi Respectarea Legii în Afganistan. Ce fel de stat de drept au edificat americanii și distinsul lor ambasador, cred că știe toată lumea, mai ales militarii români trimiși acolo – un haos total, fundamentalism religios printre atentate, producere de droguri pentru țările europene (NATO) dar și furnizor de rebeli ai terorismului islamist. Și mai interesant este că, în perioada în care Hans Klemm ,,coordona” statul de drept din butoiul cu pulbere al islamismului mondial (am numit Afganistanul), apar marile mișcări teroriste și războaiele civile de care ne plîngem
azi – și ale căror urmări le suportă întreaga lume.

Chiar în perioada mandatului lui Klemm, în 2011, izbucnește războiul civil în Siria, apar grupările armate rebele (în mare parte finanțate de americani), izbucnește insurecția din Irak, pe cealaltă parte a Mediteranei izbucnește ,,Primăvara arabă”, care cuprinde și aruncă în flăcări Tunisia, Libia, Egipt, Algeria, Yemen, apoi se întinde în state africane… Dar, cel mai important, tot în 2011, Califatul sau Statul Islamic (ISIS, ISIL) capătă adevărata forță. Motivul – ridicarea în fruntea acestei mișcări teroriste islamiste (finanțate inițial de serviciile americane), la finele lui 2010, a celui ,,ucis” zilele trecute, Abu Bakr al-Baghdadi (pe numele adevărat – Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarrai).

Atenție la ciudățenie: respectivul fusese încar­cerat pînă atunci, timp de cinci ani, în închisorile SUA (CIA) din sudul Irakului… și brusc eliberat! Tot brusc, preia mișcarea teroristă, care imediat începe să aibă armament, bani dar și o schemă ,,de lucru”, mai exact o hartă a unor atacuri precise, ținte strategice, trasee economice, tunele în care s-au pregătit secvențe sofisticate ale unui plan de război – și așa începe nebunia din Orient. Oare închisorile CIA sînt un fel de sanatorii din care ieși plin de vigoare și avînt revoluționar, plin de bani, idei și planuri?! Ei bine, repet, în această perioadă, Klemm era ,,coordonatorul statului de drept” în focarul sunnit taliban; ca o paranteză explicativă, menționez că ISIS este o variantă radicală a sunni, wahabbit-salafită, suniți-salafiți fiind și rebeli sirieni Al Nusra, mișcarea anti-Assad finanțată de SUA și antrenată de CIA. În schimb Iranul, considerat de democrații americani ,,originea axei răului”, este șiit.

În acea perioadă, ambasadorul Klemm, ale cărui calități și dinamism ne uimesc și acum, era cu opt ani mai tînăr! Deci, dacă acum este atît de energic și de prezent, putem oare să ne închipuim că atunci Hans Klemm era un nepriceput apatic sau neatent, iar teroriștii arabi și traficul de droguri care finanțau terorismul jucau pe lîngă el, prin mijlocul ,,statului său de drept”, fără ca el, ambasadorul coordonator, să poată face nimic? Sau, poate, misiunea sa era una mult mai complexă, în concordanță cu politica democraților (vezi povestea cu Hillary, șefa de atunci a lui Klemm) și a serviciilor americane care finanțau – și poate organizau – grupări rebele și (cel puțin azi considerate) teroriste? Răspunsul – sau concluzia – apare chiar pe pagina Departamentului de Stat, unde se spune clar: ,,Din 2010 Klemm a condus TOATE programele civile și militare în materie de stat de drept în Afganistan”.

* * *

Deci, iată o legătură interesantă, despre care nu s-a vorbit – între istoria acestui terorist, chipurile ucis (sau ,,extras”?), și… ambasadorul Hans Klemm. Dar și mai multe probe că NIMIC din ceea ce declară o mare putere nu poate fi luat chiar ca atare. Mai ales cînd e vorba de operațiuni spectaculoase, subiect de producții cinematografice… de cele mai multe ori, vorba lui Mircea Badea, nutreț pentru proști.

Și apropo de Wikileaks despre afacerile demo­craților de tip… Orient: în iulie 2017, republicanul Peter W. Smith, care a demarat o investigație independentă în legătură cu cele 33 mii de scrisori eliminate de Hillary Clinton din propriul e-mail, s-a sinucis în camera unui hotel din statul Minnesota.

Dragoș Dumitriu

Păreri și opinii