Atentat sîngeros la Ankara: 37 de morţi şi peste 130 de răniţi

in Lecturi la lumina ceaiului

O explozie puternică a avut loc duminică, 13 martie, în capitala Turciei, lîngă o staţie de autobuz, nu departe de zona în care sînt situate Ministerele Justiţiei şi de Interne, un tribunal central şi fostul birou al primului-ministru turc.
Potrivit datelor preliminare, o maşină-capcană a fost propulsată într-un autobuz municipal, într-un cartier extrem de frecventat, Kizilay, unde se află numeroase magazine şi un important nod al transportului în comun din capitala turcă. Atacul nu a fost încă revendicat, dar modul de operare este similar celui folosit în atentatul de la 17 februarie, avînd drept ţintă un autobuz ce transporta personal militar, soldat cu 29 de morţi. Atunci, atacul a fost revendicat de Şoimii libertăţii din Kurdistan (TAK), o facţiune disidentă a rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care figurează pe lista organizaţiilor teroriste întocmită de SUA şi UE. De altfel, potrivit Reuters, cu doar 2 zile înainte de producerea recentei tragedii, Ambasada SUA în capitala turcă a avertizat asupra unui ,,potenţial complot terorist pentru a ataca clădiri guvernamentale şi locuinţe situate în zona Bahcelievler din Ankara”. Zona respectivă se află la circa 3 km distanţă de locul exploziei din 13 martie.
Presa turcă a acuzat, luni, 14 martie, PKK drept responsabil de atacul de duminică, în timp ce, în sud-estul Turciei, locuit majoritar de etnici kurzi, se duc lupte intense între mişcarea kurdă armată şi forţele de securitate turce.

COMENTARII DE LA CITITORI