Atentatul din Turcia a avut loc exact la doi ani de la crearea ISIS. Reacţiile liderilor lumii după carnagiul de pe aeroport

in Lecturi la lumina ceaiului

Atentatele sîngeroase dîn Turcia au avut loc în condiţiile în care miercuri, 29 iunie, s-au împlinit exact doi ani de cînd gruparea jihadistă Statul Islamic a anunţat crearea unui „califat“, cu propriile legi şi administraţie.
Francois Hollande: „Un act abominabil“
Preşedintele francez Francois Hollande a „condamnat cu fermitate acest act abominabil“, după atentatul terorist comis marţi, 28 iunie, la un terminal al aeroportului Atatürk din Istanbul, într-o declaraţie pe care a făcut-o la finalul primei zile a summitului european de la Bruxelles. „Vreau să condamn cu fermitate acest atac“, a declarat şeful statului francez, care se teme că „aceste acte teroriste (…) nu fac decît ca situaţia să fie şi mai dificilă în Turcia“.
Trebuie „să ne asigurăm că putem să-i cunoaştem exact pe autori, pentru ca, împreună, să putem face tot ceea ce este posibil împotriva terorismului, în special în această regiune“, a afirmat Francois Hollande, în contextul în care autorităţile turce au declarat că primele indicii conduc spre gruparea jihadistă Statul Islamic. „Trebuie să acţionăm – este ceea ce facem atît pentru Europa, cît şi pentru Franţa – să coordonăm şi mai mult Serviciile (secrete) şi să efectuăm, în măsura în care este posibil, acţiunile necesare împotriva terorismului“, a pledat el.
Prim-ministrul francez, Manuel Valls, a reacţionat de asemenea. „Sînt oripilat de atentatul barbar de pe aeroportul dîn Istanbul. Franţa este alături de Turcia împotriva terorismului”, a scris el într-o postare pe Twitter.
Angela Merkel: „Sîntem uniţi în lupta împotriva terorismului şi ne vom sprijini reciproc“
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a condamnat atacul terorist de pe aeroportul din Istanbul, prezentînd condoleanţe atît rudelor victimelor, cît şi autorităţilor turceşti, într-o declaraţie difuzată, pe 28 iunie, la sediul Naţiunilor Unite din New York. „Secretarul general speră ca cei responsabili de această crimă vor fi identifica şi aduşi în faţa Justiţiei. El susţine cu fermitate Turcia în lupta împotriva acestei ameninţări şi subliniază necesitatea de a consolida eforturile regionale şi internaţionale de combatere a terorismului şi a extremismului violent“, se mai spune în această
declaraţie.
Totodată, Uniunea Europeană şi-a exprimat sprijinul pentru Turcia după acest atentat, conform declaraţiei şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini.
Cancelarul german, Angela Merkel, s-a adresat poporului turc cu următoarele cuvinte: „Sîntem uniţi în lupta împotriva terorismului şi ne vom sprijini reciproc“.
În acelaşi timp, Canada a condamnat cu fermitate atacul terorist de pe aeroportul internaţional din Istanbul şi a exprimat condoleanţe familiilor victimelor acestui atac, se menţionează într-o declaraţie a ministrului de Externe al ţării, Stéphane Dion.
Klaus Iohannis: „Atacurile teroriste de la Istanbul – o atrocitate“
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanţe în urma atentatelor care au avut loc pe Aeroportul Internaţional Atatürk, din Istanbul, în care reiterează faptul că România va rămîne în continuare un partener angajat în lupta internaţională împotriva terorismului.
„Atacurile teroriste care au avut loc la Istanbul reprezintă o atrocitate. Zeci de oameni şi-au pierdut viaţa şi peste 140 au fost răniţi, în urma unui act de cruzime îndreptat asupra unor cetăţeni nevinovaţi. Doresc să îmi exprim cele mai sincere condoleanţe pentru familiile îndurerate şi sîntem alături de cei care se luptă, în acest moment, pentru viaţa lor. Astfel de atentate trebuie să fie prevenite, iar ţara noastră este şi va rămîne în continuare un partener angajat în lupta internaţională împotriva terorismului”.
Secretarul general al NATO condamnă ferm atentatul terorist de pe aeroportul Atatürk, din Istanbul
Jens Stoltenberg, secretarul general al blocului militar occidental, a condamnat ferm atacurile teroriste comise pe aeroportul internaţional Atatürk, din Istanbul, soldate cu moartea a cel puţin 36 de persoane şi rănirea altor 147, se arată într-un comunicat al NATO. De asemenea, secretarul general a transmis condoleanţe rudelor celor care şi-au pierdut viaţa în atentat, dar şi cetăţenilor turci. Jens Stoltenberg a precizat că nu există nici o justificare pentru terorism, iar statele aliate NATO sînt solidare cu Turcia şi unite în determinarea lor de a combate terorismul din lumea întreagă. „Rămînem devotaţi în sprijinul nostru pentru Turcia, aliatul nostru şi partenerul nostru în NATO, ca şi pentru toţi prietenii şi aliaţii noştri din lume, în timp ce înfruntăm, în continuare, ameninţarea terorismului“, a anunţat şi Casa Albă.

ProTv

COMENTARII DE LA CITITORI