ATLETISM ŞI FOTBAL PE PLOAIE PORTOCALIE

in Lecturi la lumina ceaiului

La sfîrşitul săptămînii trecute, au avut loc două evenimente sportive importante: Campionatele de Atletism ale seniorilor şi Supercupa României la fotbal, disputată de echipele Astra Giurgiu şi C.F.R. Cluj. Ambele competiţii s-au desfăşurat pe o ploaie torenţială, anunţată, în prealabil, de un cod portocaliu.
Pentru atleţi, ploaia a fost o continuare a perioadei de umbră prin care trece, în ultimul timp, atletismul nostru. Campionatele Balcanice desfăşurate la Piteşti, la sfîrşitul lunii trecute, cînd se aşteptau rezultate deosebite de la atleţii noştri – acestea au întîrziat să apară, mai ales din cauza caniculei prezente la concurs. Ca şi canicula de la Snagov, unde s-au pregătit atleţii noştri pentru Campionatele Europene, a fost, credem noi, cauza principală pentru care aceştia au mers, în mare majoritate, slab şi la aceste Campionate. Aşa că singura speranţă care rămăsese atleţilor noştri pentru a obţine performanţe mai bune o reprezentau aceste Campionate Naţionale. Performanţele s-au izbit însă de acest cod portocaliu de vînt şi ploi torenţiale. Campionatele s-au ţinut la Cluj, deoarece acolo este singurul stadion din ţară care poate găzdui un concurs atletic în bune condiţii, după cum Bucureştiul a rămas singura Capitală europeană care nu are un stadion pe care să se poată organiza un concurs atletic. De aceea, în cursul săptămînii trecute, s-au organizat aici şi Campionatele cadeţilor şi Juniorilor III. Dar să revenim la Campionate. Ne-a plăcut cursa de 1500 m, în care Florina Pierdevară a condus, pe ploaie şi vînt, toată cursa. În spatele ei s-a lipit, tot timpul, Mihaela Nunu, sperînd la un final avantajos, dar a sosit cu o secundă întîrziere faţă de învingătoare. Mihaela este o atletă pentru care dragostea este mai presus decît raţiunea. Cu vreo doi ani în urmă, s-a îndrăgostit de maseurul care lucra la lotul naţional de atletism şi, la îndemnul acestuia, a plecat de la antrenoarea Margareta Ghile Barbu, unde era în progres, trecînd la antrenorul Micu Nourescu, cel care a pregătit o atletă din Tunis ca să cîştige, la 3000 m obstacole, medalii de aur la Campionatele Mondiale şi la ultimele Jocuri Olimpice de la Londra. După nici un an, a plecat şi de la Micu, anunţînd Federaţia că ea îl iubeşte pe maseur şi că renunţă la condiţiile oferite de Federaţie, dîndu-şi demisia şi de la Clubul Steaua, unde de abia fusese angajată. Momentan, se pare că s-au aciuat pe la Craiova, dar romanul lor de dragoste este în plină desfăşurare.
În ziua a doua a Campionatelor, cînd ploaia s-a mai potolit, ne-am bucurat de noul record naţional valoros de la aruncarea greutăţii, de 21,06 m, realizat de Andrei Gag, performanţă cu care atletul nostru se poate evidenţia la apropiatele Jocuri Olimpice. Am mai remarcat, credem noi, o nouă speranţă, la proba de 800 m. Se numeşte Cătălin Voicu şi, de la început, a trecut în fruntea plutonului de alergători şi a condus, pînă la sfîrşit, în stil de mare campion, cu tot vîntul potrivnic, învingînd pe toţi consacraţii probei. El este antrenat tot de antrenoarea Margareta Ghile Barbu, de care am pomenit mai sus. În rest, foarte puţine bucurii.
La fotbal, Supercupa României a fost cîştigată de echipa Astra Giurgiu în ultimile două minute ale întîlnirii. Jucătorii – se pare că au fost mai buni…înotători. La un moment dat, din cauza apei de pe teren, mingea, de cele mai multe ori, refuza să mai sară, plonjînd în apă. Iar portarul Grigoraş, cel care l-a înlocuit pe reprezentatul celei de a treia generaţii de portari, Silviu Lung, accidentat în timpul meciului, îşi storcea de apă mănuşile de portar. Dar să-i fi văzut pe oficialii Federaţiei la sfîrşitul meciului, obligaţi să facă premierea. Îmbrăcaţi toţi „la ţol festiv“, au terminat mai uzi decît oricine ar fi stat 20 de minute sub un duş abundent. Parcă ar fi fost răzbunarea celor mulţi, nemulţumiţi de cum este condus astăzi fotbalul românesc. De remarcat drenajul excelent al stadionului. Sîntem siguri că orice stadion din ţară ar fi fost complet acoperit de apa acestor ploi, în timp ce, la Cluj, s-au putut desfăşura, este drept, cu mare dificultate, atît atletismul pe pistă cît şi fotbalul.
Şi o ultimă năzdrăvănie, care numai în sportul nostru se poate întîmpla: COSR a hotărît ca, la atletism, participanţii la J.O. să facă pregătirea la Baza Sportivă de la Snagov, pe caniculă, cu toate că, pentru unii atleţi, nu este deloc propice, pentru ca valoroşii croitori să nu se deranjeze să meargă la mai multe baze sportive pentru a face proba pentru costumele pe care le vor purta sportivii la Olimpiadă. De necrezut, dar adevărat!

Silviu Dumitrescu

COMENTARII DE LA CITITORI