AU ÎNCEPUT JOCURILE OLIMPICE

in Lecturi la lumina ceaiului

Olimpiada la brazilieni
Desfăşurarea Jocurilor Olimpice găsesc, astăzi, Brazilia într-o stare diferită faţă de atunci cînd şi-a anunţat candidatura pentru organizarea acestor Jocuri sau cînd a fost stabilită ca organizatoare a actualei ediţii. Astăzi, Brazilia este într-o profundă criză politică şi economică. Preşedinta ţării, Dilma Roussel, din partea „stîngii“, a fost destituită, în prezent fiind preşedinte ad-interim Michel Temer, care, prin discursurile sale, speră ca Jocurile să fie un prilej de conciliere, de unire, a forţelor pentru reuşita competiţiei. Această destituire provocă largi proteste şi greve care se pare că au afectat şi pregătirile pentru Olimpiadă. Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, deşi a fost informat despre toate întîrzierile din satul olimpic şi mai ales despre gravele deficienţe ale instalaţiilor sanitare şi despre finisările neterminate, lucruri care au dus la multe nemulţumiri, fiind delegaţii, cum este cea a Australiei, care a preferat să stea la hotel, a rămas optimist.
Cunoscutul cotidian francez „LE MONDE”, în numărul din 5 august, ziua festivităţilor de deschidere a Jocurilor Olimpice, consacră acestui eveniment două articole, în care se arată că ţara se află în pragul haosului. Sînt publicate rezultatele unor sondaje care arată că 50 % dintre brazilieni sînt împotriva Jocurilor Olimpice; că 63 % dintre aceştia nu aşteaptă nimic de la această grandioasă competiţie sau că pe 51 % dintre brazilieni nu-i interesează deloc aceste Jocuri. Situaţie diferită cînd, în 2014, s-a organizat în Brazilia Campionatul Mondial de Fotbal care a trezit mult mai mult interesul masselor. De asemenea, cercurile economice afirmă că suma de 9 miliarde de dolari investiţii este prea mică pentru a influenţa pozitiv economia ţării.
Se speră că entuziasmul oamenilor de sport, eforturile miilor de voluntari la reuşita ceremoniei de deschidere şi a organizatorilor pentru buna desfăşurare a competiţiilor, la care participă peste 10.500 de sportivi, vor reuşi să ducă întrecerile la bun sfîrşit. La festivitatea de deschidere ne-a impresionat, prin imagini deosebit de sugestive, grija, prezentă ca un laitmotiv, pentru viitorul omenirii: combaterea poluării, a fenomenului de încălzire, cu efecte dezastruoase pentru Planetă, protejarea naturii prin cultivarea de arbori…
Aşteptăm minunea!
Aşteptăm minunea, deoarece deziluziile deja au apărut. Din cîte ne amintim, la fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice la care am participat, am avut fericitul prilej să avem cîte o surpriză plăcută, obţinînd cîte un titlu olimpic neaşteptat. La ultim ediţie, de la Londra, surpriza plăcută a fost titlul, cîştigat de Alin Moldoveanu, la puşcă 10 m. aer comprimat. La ediţia de la Tokio, din 1964, marea surpriză a fost Mihaela Peneş, la aruncarea suliţei, care, la 17 ani, junioară fiind, fusese luată în echipă ca încurajare, şi s-a întors… campioană olimpică. Jocurile sînt de abia la început, dar deziluziile au şi venit. Ne referim, în primul rînd, la echipa noastră feminină de handbal, care a pierdut, neaşteptat, în faţa angolezelor. De asemenea, unele speranţe de medalii la judo feminin
s-au spulberat. Sîntem, însă, la început pentru a trage concluzii. Putem spune doar că, deocamdată, unele previziuni pesimiste asupra rezultatelor noastre la Jocurile Olimpice se confirmă. Dar în situaţia precară în care se găsesc, astăzi, majoritatea sporturilor noastre, de multe ori şi o calificare în finale, mai ales dacă aceasta poate fi şi o promisiune pentru viitor, este meritorie. Aşadar: succes la medalii şi calificări în finale !

SILVIU DUMITRESCU

COMENTARII DE LA CITITORI