Autodenunţ cu licurici

in Lecturi la lumina ceaiului

 

Traian Băsescu a făcut, miercuri seara, 29 iulie, la un post TV, un adevărat autodenunţ despre faptul că menţinerea sa în funcţie s-a datorat americanilor şi Serviciilor Secrete.

„La prima suspendare a venit la mine acasă McCain. A sărit în avion şi a venit acasă împreună cu ambasadorul SUA să îmi spună că am tot suportul lor. Acelaşi tip de mesaj l-am primit şi în 2012. Mesajul a fost rotund pentru toate structurile statului. Pentru 2012. A fost vorba de suport moral, dar, în mod categoric, etichetarea de acţiune împotriva statului de drept a existat. Îi neliniştea ce se întîmplă de aici înainte, dacă această schimbare se produce“, a spus Băsescu. Senatorul republican John McCain este o personalitate foarte influentă în Administraţia SUA, fiind şi candidat la prezidenţialele din 2008. Declaraţia nu mai cere nici un comentariu! Iar invocarea, taman acum, a respectivei vizite şi a „mesajului rotund către structurile statului“ transmis cu acel prilej nu este deloc întîmplătoare. De fapt, la Băsescu nimic nu este întîmplător. Această informaţie el o face publică într-o perioadă în care i se adună tot mai multe piese la dosarele penale pe care le are, astfel că Băsescu vrea să dea un anume semnal „cheilor din Justiţie“ despre protecţia pe care o are. Pe de altă parte, tot din ceea ce declară acum, se deduce că Băsescu i-a minţit pe americani, spunîndu-le că suspendarea se datora faptului că… a scăzut în sondaje! „Ei nu înţeleg schimbarea unui preşedinte că nu mai e popular în sondaje. Ce-i aia? Este incorect, ai tot suportul nostru!“, pretinde Băsescu, acum, că i-ar fi spus americanii atunci.

Or, motivaţia suspendării a fost trecută într-un document oficial, fiind indicate acolo 9 motive clare de încălcare a Constituţiei. Printre ele nu se afla „motivul“ scăderii în sondaje. O altă minciună a spus Băsescu în acea perioadă, la telefon, şi Cancelarului Germaniei – şi anume că procedura suspendării nici nu există în Constituţia României.

În acelaşi interviu, Băsescu s-a autodenunţat şi în privinţa unei relaţii oculte cu şefii Serviciilor Secrete, avînd cu aceştia „un moment anume, care este numai al preşedintelui“. „Este momentul bilanţului anual al serviciului, cînd preşedintele se duce acolo, dar, înainte să intre la bilanţ, are o discuţie cu grupul de comandă al instituţiei. Acea discuţie este fundamentală pentru relaţia preşedintelui cu Serviciile şi pentru ce fac Serviciile“, a spus Băsescu, lămurindu-ne pe deplin, dacă mai era nevoie, despre cine l-a ţinut în braţe atîţia amar de ani şi cum se punea la cale instaurarea statului neo-securist în România.

Octavian Ştireanu („Azi“)

COMENTARII DE LA CITITORI