Avantajele fizioterapiei şi kinetoterapiei în afecţiunile articulare

in Sfatul medicului

 

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie şi traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică, leziuni sportive şi proteze personalizate. Medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

Mulţi dintre noi suferă de dureri articulare accentuate la efort şi de lipsa de putere în membre, mai ales cei care nu practică sport în mod frecvent, iar atunci cînd apare o problemă articulară, muşchii se atrofiază şi membrul devine mai slab. La indicarea medicului ortoped sau de recuperare, kinetoterapeutul ajută pacienţii să-şi recapete tonusul muscular şi raza de mişcare a articulaţiei afectate.

Oricît de mult am încerca singuri să facem exerciţii, nu putem să obţinem rezultatul scontat atunci cînd este vorba despre o problemă articulară care necesită kinetoterapie. Recuperarea medicală poate fi necesară pentru a recăpăta tonusul muscular şi mobilitatea normală după o intervenţie chirurgicală, sau pentru rezolvarea unei probleme articulare care nu necesită intervenţie chirurgicală.

Ce exerciţii sînt benefice pentru articulaţii?

Exerciţiile de streching articular ajută la o bună funcţionare a muşchilor, prin întărirea acestora şi îmbunătăţirea razei de mişcare în flexie şi extensie, mai ales post-operator, respectînd protocolul indicat de medicul ortoped sau de recuperare. Cele mai frecvente articulaţii care pot fi afectate şi necesită acest tip de exerciţii sînt ale genunchilor şi umerilor şi în special este recomandat persoanelor care suferă de redoare articulară.

Exerciţii de creştere a masei musculare şi a stabilităţii: articulaţia devine mai slabă şi mai puţin stabilă atunci cînd muşchii sînt mai slabi şi nu pot menţine articulaţia la diferite mişcări; anumite exerciţii sînt destinate să întărească masa musculară şi ajută la menţinerea stabilităţii articulare. Acest tip de exerciţii sînt recomandate persoanelor care au probleme de instabilitate articulară sau au artrofie musculară.

Cele mai frecvente proceduri de fizioterapie care sînt folosite post-operator sau în afecţiuni articulare acute, cît şi cronice, sînt:

Ultrasunetele: se definesc prin folosirea undelor de înaltă frecvenţă, care nu se pot auzi, dar acestea pot stimula ţesuturile în profunzime prin mişcarea de vibraţie pe care o transmite aparatul, care ajută la creşterea fluxului sangvin în zona respectivă, dar şi la reducerea edemului articular, cît şi a durerii.

Electrostimularea: această terapie se bazează pe transmiterea curentului electric care stimulează muşchiul şi îl contractă, crescînd fluxul sangvin în zona respectivă, dar şi creşte stimularea muşchiului; prin această stimulare, muşchiul este ajutat să îşi recapete funcţia, contribuind, în acelaşi timp, şi la reducerea durerilor locale.

Terapia la cald sau la rece: această terapie se bazează pe aplicări locale reci şi calde, care ajută la creştere fluxului sangvin local, dar şi la reducerea edemului. Este, însă, foarte important să ştim cînd aplicăm această terapie, deoarece, în anumite cazuri, poate cauza creşterea durerii şi a inflamaţiei locale.

Întotdeauna trebuie să consultăm un medic specialist înainte de a începe orice tip de terapie şi să fie indicată doar de persoanele autorizate şi pentru fiecare caz în parte. Mulţi dintre pacienţi încearcă să se trateze prin experienţa altor pacienţi, fără să apeleze la un medic specialist, însă acest lucru poate agrava simptomele.

www.artroscopiedegenunchi.ro

Păreri și opinii