Averea familiei Victor Ponta – Daciana Sîrbu e nejustificat de mare

in Lecturi la lumina ceaiului

Gabriela Firea încearcă să convingă opinia publică că Declaraţiile de Avere ale lui Victor Ponta şi Dacianei Sîrbu sînt corecte. Firea inventează prevederi ale legii ca să-şi susţină demonstraţia. Cine o dă de gol pe purtătoarea de cuvînt a candidatului PSD?

Gabriela Firea

sare în apărarea

lui Victor Ponta

Campania electorală pentru prezidenţiale a început să capete aspecte penibile şi chiar de-a dreptul groteşti. O mostră, în acest sens, este şi reacţia senatoarei Gabriela Firea Pandele, purtătoarea de cuvînt a campaniei candidatului PSD la Preşedinţie, la gestul vicepreşedintelui PNL, Ludovic Orban, de a sesiza ANI privind falsul în Declaraţiile de Avere ale lui Victor Ponta şi Dacianei Sîrbu. Gabriela Firea Pandele a dat presei o declaraţie uluitoare: „Declaraţiile de Avere ale preşedintelui PSD, Victor Ponta, şi ale soţiei sale, Daciana Sîrbu, au fost verificate, în mai multe rînduri, de către ANI, fără a fi identificate în aceste ocazii încălcări ale prevederilor legale. Deci, ambele seturi de Declaraţii de Avere şi Interese au fost verificate de către ANI. Principalele bunuri care apar în Declaraţiile de Avere au fost dobîndite de Victor Ponta şi Daciana Sîrbu înainte de căsătorie, deci ele reprezintă proprietăţi individuale, nu comune, apărînd, de aceea, doar în declaraţia deţinătorului“. Tot purtătoarea de cuvînt a campaniei candidatului PSD la Preşedinţie mai spune: „Victor Ponta şi Daciana Sîrbu şi-au făcut publice Declaraţiile de Avere şi de interese, conform legii, într-o deplină transparenţă”. Este normal ca un purtător de cuvînt de campanie să apere interesele candidatului pe care îl reprezintă. Numai că, prin declaraţia pe care a dat-o, Gabriela Firea, pur şi simplu, dovedeşte o neruşinare dusă la extrem şi încearcă să-i prostească pe români în faţă.

  1. Afirmaţii fără acoperire

Gabriela Firea Pandele spune că „majoritatea bunurilor soţilor Ponta au fost dobîndite înainte de căsătorie, sînt proprietăţi individuale şi din această cauză apar doar în Declaraţiile de Avere ale deţinătorilor“. Sîntem în faţa unei mistificări a realităţii. Victor Ponta şi Daciana Sîrbu s-au căsătorit în 2007. După această dată, iată ce apare în Declaraţia de Avere a Dacianei Sîrbu şi NU APARE în Declaraţia de Avere a lui Victor Ponta:

* 1 casă de vacanţă în jud. Prahova (202 m.p.) – cumpărată în 2010

* 1 autoturism Range Rover – achiziţionat în 2011

* 1 cont curent: 74.973 de euro – deschis în 2009 la BRD Parlament

* 1 cont/depozit: 95.440 de euro – deschis în 2010 la BRD Parlament

* 1 cont curent: 1.790 lei – deschis în 2012 la BRD Parlament

* 1 cont curent: 683 lei – deschis în 2013 la BRD Floreasca

* 1 cont/depozit: 50.000 de euro – deschis în 2014 la BRD Floreasca

* 1 donaţie: 50.000 de euro – ?

* 1 datorie/Leasing: 34.500 de euro – contractat în 2013

Ce are după 2007 Victor Ponta şi nu apare în Declaraţia de Avere a Dacianei Sîrbu:

* 1 apartament în Bucureşti (coproprietate cu Daciana Sîrbu) – 2012

* 2 apartamente în Bucureşti – 2013

* 2 autoturisme – ani de fabricaţie 2010 şi 2012

* 1 credit la BCR Leasing: 30.370 de euro – contractat în 2012

Toate aceste bunuri sînt deci obţinute DUPĂ căsătorie. Ele există şi pot fi consultate în Declaraţiile de Avere ale celor doi. Cum îşi permite, în acest caz, purtătoarea de cuvînt a campaniei lui Victor Ponta să dezinformeze, susţinînd că premierul şi Daciana Sîrbu au doar bunuri dinaintea căsătoriei?

  1. Afirmaţii contrare Legii 176/2010

Purtătoarea de cuvînt a candidatului PSD la Preşedinţie mai spune că Victor Ponta şi Daciana Sîrbu „şi-au făcut publice declaraţiile de avere conform legii”. Iată însă ce spune Legea 176/2010, la art.3, alin.3: „Declaraţiile de Avere se fac în scris, pe propria răspundere, şi cuprind drepturile şi obligaţiile declarantului, ale soţului/ soţiei, precum şi ale copiilor aflaţi în întreţinere”. Rezultă clar, din acest articol, că o Declaraţie de Avere TREBUIE să conţină şi TOATE proprietăţile, activele şi pasivele CELUILALT membru al familiei, soţia, sau soţul (după caz), indiferent de perioada dobîndirii, adică înainte de căsătorie şi după căsătorie. Şi în acest caz, ne întrebăm: cum îşi poate permite să dezinformeze Gabriela Firea, purtătoare de cuvînt a campaniei lui Victor Ponta? Chiar îi crede pe români atît de naivi? Crede cumva că românii nu ştiu să acceseze o lege pe Internet?

  1. Gabriela Firea Pandele CUNOAŞTE legea şi o aplică.

Dovada cea mai clară că Gabriela Firea Pandele dezinformează din greu şi îi crede naivi pe români o reprezintă faptul că ea cunoaşte prevederile Legii 176/2010 şi chiar le şi aplică în ceea ce o priveşte, nevrînd să rişte vreo complicaţie cu Agenţia Naţională de Integritate. Vă prezentăm Declaraţiile de Avere ale Gabrielei Firea Pandele (în calitatea ei de senator PSD) şi ale soţului ei, Florentin Pandele (în calitate de primar al localităţii Voluntari). Veţi vedea că apar în Declaraţia de Avere a Gabrielei Firea Pandele terenuri achiziţionate de soţul ei în 1991 (cei doi sînt căsătoriţi din septembrie 2010), sau la „bijuterii”, în AMBELE Declaraţii de Avere, apar menţiuni dobîndite „înainte de căsătorie” şi „după căsătorie”. Cele două declaraţii de avere, din 2014, ale Gabrielei Firea, din 2013, şi ale lui Florentin Pandele sînt identice, sînt perfect legale. Deci cum a putut declara Gabriela Firea Pandele ce a declarat din moment ce ştie perfect ce spune legea şi chiar a şi aplicat, în ceea ce o priveşte, prevederile legii? Sau pentru familia Ponta există o lege specială? Sîntem deci în faţa unei cascade absurde şi penibile de dezinformări din partea purtătoarei de cuvînt a campaniei candidatului PSD la Preşedinţie.

Lucian Gheorghiu

COMENTARII DE LA CITITORI