„Bacalaureat“, un examen reuşit la Cannes

in Polemici, controverse

Nu sînt singurul care afirmă că România este un izvor de talente, şi susţin în continuare că sînt nenumărate valori care dovedesc capacitatea creatoare deosebită a neamului românesc. Este de ajuns să aduc în discuţie succesul filmului ,,Bacalaureat”, la ediţia din acest an al prestigiosului Festival de la Cannes. Ne mîndrim cu cinematografia noastră, care a avut selectate 2 filme (,,Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, şi ,,Bacalaureat”), iar pelicula regizată de Cristian Mungiu a triumfat, la categoria amintită, în competiţia finală a celor 21 de producţii, selectate dintr-un total de 4.000, din întreaga lume. Performanţa românească e cu atît mai valoroasă cu cît, aşa cum remarcau criticii de film, au lipsit din finală cinematografii cu istorie îndelungată, precum Italia şi Rusia.
Am salutat şi faptul că a fost organizată premiera mondială simultană a filmului ,,Bacalaureat”: Bucureşti – Cannes. Pelicula a fost prezentată la Sala Palatului şi a fost vizionată în direct cu echipa premiată, de pe covorul roşu.
Noul film al regizorului peliculei ,,4 luni, 3 săptămîni, 2 zile”, laureat al Palme d’Or în 2007, prezintă povestea lui Romeo, medic într-un mic sat din Transilvania şi un tată dispus să facă orice pentru ca fiica lui să poată intra la o universitate britanică. Este aproape de realizarea proiectului, Eliza, fata lui, trebuind doar să ia, la Bacalaureat, o notă bună pentru a reuşi.
Pe noi, iată, ne bucură reuşita regizorului Cristian Mungiu. Îl felicităm şi îi urăm s-o ţină tot aşa, ca să arătăm tuturor celor care ne ponegresc ţara că, şi în cinematografie, sîntem ,,fruncea”, vorba ardeleanului.

ANTON VOICU

COMENTARII DE LA CITITORI