Basarabia şi Bucovina – două lacrimi pe obrazul Europei

in Lecturi la lumina ceaiului

Fraţii de peste Prut

 

La amplele manifestări prilejuite de aniversarea a 555 de ani de la prima atestare documentară a Bucureştilor, în vremea domniei lui Vlad Ţepeş, au fost prezenţi şi fraţii noştri de peste Prut, cu un important program cultural-artistic, desfăşurat, sub genericul ,,Chişinău şi Bucureşti“, la Teatrul Odeon. În perioada 1-5 octombrie a.c., publicul a avut prilejul să vizioneze un repertoriu diversificat, cuprinzînd un spectacol de dans modern, al coregrafului din Republica Moldova Arcadie Rusu, intitulat ,,Nesomn“, concerte de muzică instrumentală şi cîteva piese de teatru remarcabile, producţii ale artiştilor de peste Prut, sau bazate pe creaţii ale acestora. Sala Majestic a găzduit reprezentaţiile Teatrului „Eugen Ionescu“, din Chişnău, din rîndul cărora ne-a reţinut atenţia, în mod deosebit, piesa „Iosif şi amanta sa“. Subiectul se referă la drama unei familii ce se confruntă cu probleme de ordin social, alcoolismul devenind un mod de a trăi al soţului, prin care acesta să-şi justifice nerealizarea în viaţă şi în familie.

În programul celor 5 zile de spectacole s-a detaşat piesa de teatru „Oscar şi Tanti Roz“, în care interpreţii celor două personaje au oferit spectatorilor un adevărat regal. Au impresionat, în egală măsură, atît subiectul piesei – drama băieţelului Oscar, care se luptă cu o boală necruţătoare şi care îşi găseşte alinarea în poveştile spuse de bătrîna infirmieră Tanti Roz -, cît şi mesajul ei: credinţa în Dumnezeu şi încrederea în puterea rugăciunii adresate Lui. Se cuvine să amintesc faptul că, în program, a fost inclusă, în interpretarea actorilor de la Odeon, şi piesa „În container“, din repertoriul Teatrului „Eugen Ionescu“, din Chişinău, în care sînt prezentate peripeţiile unor tineri ce doresc să muncească în străinătate. Ei se lasă amăgiţi de iluzia unei vieţi mai bune şi, în naivitatea lor, sînt dispuşi să îndure orice, pentru ca visul lor să devină realitate. Aceasta este drama pe care o provoacă sistemul dur, al economiei de piaţă, căreia i se spune capitalism.

Ca o concluzie la cele prezentate, merită să apreciem eforturile fraţilor noştri basarabeni, abnegaţia lor şi dorinţa de a fi alături de noi, pentru a sărbători aniversarea a 555 de ani de la prima atestare documentară a Capitalei noastre dragi, Bucureşti.

ANTON VOICU

COMENTARII DE LA CITITORI