Beizadeaua „Doi şi-un sfert“, asasin liber timp de 18 ani (2)

in Război corupției

Cine era victima Mihai Ionescu
Mihai Ionescu, victima asasinatului din iulie 1998, era unul dintre afaceriştii de succes din România acelor ani. Deţinea mai multe cluburi şi era cunoscut şi pentru că dădea bani cu camătă. Potrivit unor informaţii apărute în presa vremii, la un moment dat, Ionescu şi-ar fi oferit serviciile de agent electoral pentru Frontul Salvării Naţionale şi ar fi candidat pentru o funcţie de senator.
Faptele de omor sînt imprescriptibile
În prezent, Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei mai are de rezolvat 87 de omoruri cu autori necunoscuţi, dosare ce au fost înregistrate din 1990 şi pînă la începutul anului 2016. „Pînă în 2013, omorurile mai vechi de 15 ani se prescriau şi erau scăzute din statistici. După 2013 însă, omorurile au devenit imprescriptibile şi automat numărul lor a crescut. Aşa am ajuns să rezolvăm acum cazuri foarte vechi. Conform regulilor, din şase în şase luni, împreună cu procurorii criminalişti, discutăm aceste dosare, le analizăm şi stabilim anumite priorităţi. Dosarele sînt complicate, sînt unele care au cîte 20 de volume”, declara pentru „Adevărul” comisarul-şef Radu Gavriş, şeful Serviciului Omoruri, în urmă cu cîteva săptămîni.
Acuzat de viol, furt, fugă de la locului accidentului
Alexandru Găină a fost acuzat, printre altele, şi de viol. În luna mai a anului 2000, pe cînd avea doar 26 de ani, Găină a fost acuzat că a ademenit o tînără din discoteca Karma, la o plimbare cu maşina, iar aceasta ar fi fost dusă, împotriva voinţei ei, în Pădurea Snagov, unde a fost violată. „Întrucît nu a acceptat să întreţină raport sexual normal cu el în maşină, victima a fost trasă cu forţa jos din maşină, după care a fost lovită cu pumnii şi picioarele peste faţă şi corp, fapt ce a făcut să cadă la sol pe pămîntul reavăn care s-a impregnat în hainele victimei, pe pantaloni în zona genunchilor şi bluza în zona spatelui. Găină a profitat de imposibilitatea victimei de a se mai apăra, a reuşit să o dezbrace de pantaloni, după care, continuînd să o lovească cu pumnii şi picioarele şi imobilizîndu-i ambele mîini, ducîndu-i-le la spate, a întreţinut raport sexual normal incomplet cu aceasta, fără să ejaculeze”, se arăta la vremea respectivă în referatul anchetatorilor. Deşi iniţial Alexandru Găină a fost prezentat de poliţişti procurorilor cu propunerea de arestare, Parchetul a refuzat să emită mandat de arestare. A fost ignorat chiar şi mandatul de arestare emis de judecătorii de la Buftea.
Accidentul din Constanţa
Un alt dosar în care a fost cercetat Găină este legat de producerea unui grav accident rutier în Constanţa, în care a fost acuzat de vătămare corporală gravă a iubitei lui, Despina Panait, precum şi de părăsirea locului accidentului. Concret, după producerea accidentului, tînărul a scos plăcuţele de înmatriculare ale maşinii care era furată, şi-a abandonat prietena care era în stare de inconştienţă în maşină şi a fugit de la faţa locului. Cazul a ajuns cu greu pe rolul instanţei, mai ales după ce un raport al Corpului de Control al Ministerului de Interne a stabilit alte concluzii decît cele puse în urma investigaţiilor de către Poliţia Rutieră Constanţa. Aceste concluzii au fost însă desfiinţate prin materialul probator strîns de către procurorii criminalişti care au dispus trimiterea beizadelei în judecată.
Prieten cu celebrul Robocop
Alexandru Găină a fost văzut deseori în compania unui hoţ celebru de maşini, Radu Bolgiu, zis Robocop. La un moment dat, a şi fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani de închisoare pentru furt calificat, însă după ce a executat jumătate din pedeapsă a fost eliberat. Ulterior, în martie 2001, Găină a scăpat de o nouă condamnare pentru implicare în furtul a 18 spargeri de maşini şi de locuinţe, fapte datînd din perioada 1991-1994, pentru că, aşa cum a constatat instanţa Judecătoriei Sectorului 2, intervenise prescripţia faptelor.

Sfîrşit
(„Adevărul“)

COMENTARII DE LA CITITORI