Bogaţii care vor să ajungă primari (2)

in Război corupției

La capitolul datorii, Drăgulin are o întreagă colecţie: 57.046 de euro, împrumutaţi în 2011 de la BT, 24.013 lei de la BRD Finance IFN SA, două carduri de credit făcute în 2009 şi 2010 de 11.600, respectiv 18.134 lei şi un alt credit de 36.218 lei, scadent în 2017 la Banca Transilvania.
Cel mai avut candidat la funcţia de primar al Clujului este Octavian Buzoianu, om de afaceri şi unul dintre milionarii oraşului. Are 61 de ani, este căsătorit cu Anca Dana Buzoianu, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Cluj. A fost vicepreşedinte la Ursus, fost consilier local (1998-2002), project manager la Opera Plaza (primul hotel de 5 stele al oraşului; 2007-2012), iar din 2012 şi în prezent e project manager la Cluj Business Center. Candidează ca independent, dar au anunţat oficial că-l susţin filialele clujene ale PSD, ALDE ŞI UNPR.
Claudiu Palaz (PMP), fost prefect, a cerut descretizarea declaraţiilor de avere ale candidaţilor la alegerile locale, depunînd în acest sens, pe site-ul său, documente din anii în care era secretar general al prefecturii sau chiar prefect (din anii `90 pînă în 2012). Acestea arată, prin decizii de instanţă şi prin parafa ANI din 2015, că averea sa (jumătate de clădire la Tîrgovişte, două maşini de teren, acţiuni la SIF-uri, credite la bănci) este justificată şi este obţinută prin salarizarea de funcţionar public.
După ce a condus timp de trei mandate primăria, Marin Dragnea e gata să lase destinele administraţiei locale pe mîinile fiului său, Gabriel Cezar Dragnea. Fiul va candida din partea PNL. Averea familiei este una impresionantă. Potrivit ultimei declaraţii de avere care există pe Internet, Marin Dragnea deţine 3 case (în Luciana, Butimanu şi Buftea), un apartament, două spaţii de producţie şi mai multe terenuri, un Aro, un Mercedes şi un VW Passat, o combină, tractoare, pluguri şi conturi de 600.000 euro şi 600.000 lei, precum şi bijuterii în valoare de 15.000 de euro.
„Baronul” Eugen Durbacă (ALDE, dar fost în PDSR, PSD, PD, APR, PAR, PUR, PC) este cel mai bogat dintre cei 13 candidaţi anunţaţi la Primăria Galaţi, deşi, paradoxal, pare destul de sărac pentru neavizaţii care-i citesc declaraţia de avere. Secretul stă în faptul că actualul senator în vîrstă de 73 de ani a ales să nu-şi ţină averea (evaluată la peste 6,5 milioane de euro) pe persoană fizică, ci are proprietăţile pe numele soţiei şi copiilor, precum şi în patrimoniul a trei firme unde este acţionar majoritar: Deltarom SA, Delta COM 93 SRL şi Agro Decvrm SRL.
Cristian Resmeriţă are 36 de ani, e deputat PSD din 2008 şi candidează la Primăria Lupeni pe locul care va fi lăsat liber de tatăl său, Cornel Resmeriţă, omul care a condus administraţia locală din anul 2004. Dacă în declaraţia sa de avere din anul 2008, Cristian Resmeriţă trecea doar un apartament şi o Dacia Logan, în cea mai recentă declaraţie de avere a parlamentarului, din ianuarie 2016, sînt înregistrate: un teren intravilan de 432 mp în Lupeni, cumpărat, un apartament în Lupeni, cumpărat, un apartament în Vulcan, primit cadou de la părinţi, o vilă de 243 de metri pătraţi construită în Lupeni, trei maşini (Skoda, Peugeot şi Mazda), un Atv, depozite bancare de peste 300.000 de lei, un cadou de botez de 6.200 de euro.
În top, detaşat, se situează deputatul independent Viorel Blăjuţ, cel care a intrat în Parlament în 2012, din partea PP-DD. Blăjuţ deţine una dintre cele mai importante firme de prevenire şi securitatea a incendiilor, Iaşisting, una dintre cele mai vechi societăţi cu acest profil din Iaşi. Potrivit declaraţiei de avere depuse în 2015, deputatul deţine 5,7 hectare de teren agricol şi 19 hectare de pădure la Miroslava. Mai deţine un apartament, o casă şi o casă de vacanţă, două maşini – o Dacia Duster şi un Bentley Continental. Viorel Blăjuţ are datorii la bănci de aproximativ 400.000 de lei şi 50.000 de euro şi a cîştigat, potrivit declaraţiei din 2015, aproape 60.000 de lei din salariul de parlamentar.
Potrivit declaraţiei de avere publicată pe site-ul primăriei, Cătălin Cherecheş deţine trei terenuri intravilan, în suprafaţă de 367, 2.000 şi respectiv 74 metri pătraţi. Potrivit documentului, pe primele două le deţine împreună cu mama sa, Viorica Cherecheş. Mai are în proprietate trei clădiri în Baia Mare, în suprafaţă de 373,5; 281,1 şi 16,57 mp. Primele două sînt proprietate comună cu mama sa, ca şi terenurile, dobîndite în 2002, iar cel de-al treilea, ca şi terenul, este dobîndit în 2016, prin „distribuire active din lichidare societate“ şi este vorba despre parcare subterană. Mai are un autoturism marca Porche Cayene.
Gabriela Dobrotă a condus şi coordonat activitatea unor coloşi ai industriei grele din România, printre care „Laminorul” Focşani, „Sometra” Copşa Mică sau „Cuprom” Bucureşti, iar acum este unul din puţinii manageri de criză din România. A absolvit Facultatea de Prelucrări Metalurgice din Galaţi la începutul anilor ’80 şi se pare că acest domeniu profesional i s-a potrivit ca o mănuşă. A reuşit într-un domeniu în care cei mai mulţi dintre angajaţi sînt bărbaţi. „Eu am un simţ tehnic foarte bun, am inima deschisă şi sînt curajoasă. Sînt foarte
puţini oameni în branşa asta, de aceea nu am avut mai puţin de două proiecte o dată. Cred că sîntem vreo şase astfel de manageri“, spune Gabriela Dobrotă.
Deputatul de Neamţ Liviu Harbuz (53 de ani) este candidatul susţinut de PSD la alegerile locale din iunie pentru funcţia de primar la Piatra Neamţ. Liviu Harbuz este proprietarul unei case în Bucureşti (360 mp), cumpărată în 1996, iar în 2012 a achiziţionat un teren de 373 mp şi trei apartamente în Mallnitz, o staţiune din Austria căutată de turişti pentru domeniul schiabil de pe muntele Ankogel (12,5 km de pîrtii). Harbuz deţine o maşină Volvo, a moştenit bijuterii de 6.000 de euro şi are două ceasuri care valorează 7.000 de euro. În conturi bancare a economisit 257.906 lei şi 56.619 euro, bani care provin din veniturile aduse de diferitele calităţi deţinute.
Ion Dinoiu, 65 de ani, în prezent directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Metale şi Resurse Radioactive din Măgurele, este, oficial, cel mai înstărit candidat înscris în competiţia electorală din iunie, din judeţul Olt. Vrea postul de primar al Caracalului, candidînd din partea UNPR. Numai din salariu a cîştigat anul trecut peste 125.000 lei. Soţia sa este director general al fabricii de confecţii Romaniţa Caracal (firma familiei soţiei), funcţie din care, spre exemplu în 2010 (conform declaraţiei din 2011 a lui Ion Dinoiu, pe atunci consilier judeţean din partea PDL), a încasat peste 300.000 lei.

(va urma)
(„Adevărul“)

COMENTARII DE LA CITITORI