Bogaţii care vor să ajungă primari (3)

in Război corupției

Adrian Bălănescu, actualul primar, din 2012, al comunei prahovene Plopu, şi candidat, din partea PNL, la un nou mandat, are atît de multe proprietăţi încît rubricile standard din declaraţia de avere nu sînt suficiente pentru a trece toate proprietăţile. Bălănescu are 11 terenuri, în intravilan şi extravilan, dobîndite în perioada 2006-2013, trei garsoniere în Ploieşti, trei case de locuit, în Plopu şi Bucov, o comună învecinată, şi trei spaţii comerciale în Ploieşti. Edilul are şi un garaj impresionat, un BMW cu an de fabricaţie 2004, un SEAT din 2006, un Audi din 2010 şi o remorcă din 2007, toate cumpărate. Gheorghe Stanciu, un om de afaceri sălăjean ce şi-a depus deja candidatura pentru funcţia de primar al Municipiului Zalău, este, la o primă analiză, cel mai înstărit dintre candidaţii înscrişi în cursa electorală. El a obţinut anul trecut, numai din dividende, aproximativ 350.000 de lei. Potrivit propriilor declaraţii, Gheorghe Stanciu deţine cîteva terenuri, o casă de locuit în Zalău, în suprafaţă de 224 de metri pătraţi, bijuterii în valoare de 5.000 de euro şi conduce un Volkswagen fabricat în 2008. Spectaculoase sînt veniturile omului de afaceri. „În 2015, spre exemplu, din dividende am obţinut 340.000 – 350.000 de lei“, ne-a declarat candidatul.
Cel mai înstărit competitor anunţat pînă acum în cursa electorală de la Sibiu este fostul prefect al oraşului, Ovidiu Sitterli, care candidează din partea PSD. Fostul prefect al Sibiului, Ovidiu Sitterli, candidat PSD la Primăria Sibiu deţine, potrivit ultimei declaraţii de avere, un apartament, cotă parte dintr-un altul dobîndit prin moştenire şi un autoturism Ford Focus fabricat în 2007. În anul 2014 a cîştigat 75.720 de lei din salariul de prefect şi 7.302 lei din închirierea unui imobil. Deputatul Alexandru Băişanu, candidatul ALDE la Primăria Suceava deţine o avere impresionantă. Conform ultimei sale declaraţii de avere, Băişanu are 1,6 hectare de teren în comuna Suceviţa, 0,5 hectare în comuna Horodnic de Sus şi 664 de metri pătraţi de teren intravilan în Municipiul Suceava. Mai deţine o casă de vacanţă de 400 mp la Suceviţa, o casă de locuit de 460 mp la Suceava şi spaţii comerciale de 327 mp tot în Suceava. Pe numele său sînt două maşini, un BMW şi un Audi, bijuterii în valoare de 50.000 de euro, precum şi obiecte de artă tot în valoare de 50.000 de euro. Nicolae Robu (PNL), Florică Bârsăşteanu (PSD), Adrian Orza (independent), Marius Dugulescu (PMP), Adrian Borugă (M10) şi Petrică Folică (PND) se bat la alegerile locale din acest an pentru funcţia de primar al Timişoarei. Actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, înscris în cursă pentru un nou mandat, a declarat în repetate rînduri că salariul de primar este prea mic raportat la responsabilităţile pe care le are. Robu face un titlu de glorie din faptul că, după o carieră universitară în care a fost şi rector, încă locuieşte la bloc şi deţine o maşină Renault Laguna din anul 2001. Principalul contracandidat al primarului, Florin Titirişcă (PNL), vine din mediul privat. Manager de firmă privată, Titirişcă deţine în Alexandria trei apartamente, toate dobîndite prin vînzare-cumpărare în perioada 1997-2005. Pe numele său, în prezent consilier local, nu apare în declaraţia de avere nici o maşină. Titirişcă are bijuterii şi colecţii de artă în valoare de 20.000 de euro, peste 73.000 de lei în conturi. Omul de afaceri are un împrumut la bancă, contractat în 2008, în valoare de 113.300 euro. Din funcţia de general manager al firmei sale, SC Cronos Distribuţie SRL, Florin Titirişcă a cîştigat 21.467 lei, iar din indemnizaţia de consilier local 7.096 lei.
Considerat ca fiind unul dintre cei mai titraţi chirurgi din judeţul Vaslui, Nelu Tătaru este, aparent, un bugetar sărac-lipit. În realitate, e unul dintre cei mai înstăriţi candidaţi bugetari pentru funcţia de primar. Potrivit declaraţiei de avere, Nelu Tătaru nu deţine casă, nu deţine maşini sau alte bunuri de valoare. Nu are depozite în bănci, dar nici datorii. Nelu Tătaru a intrat în Parlamentul României, fiind chiriaş într-un apartament ANL, la care însă a renunţat după ce presa locală a scris că, în realitate, medicul locuieşte într-o vilă impozantă, cu piscină interioară, la intrarea în Municipiul Huşi, evaluată la peste 500.000 de euro.
Mircia Gutău a fost şi rămîne unul dintre cei mai bogaţi rîmniceni, deşi, de cînd şi-a anunţat candidatura pentru al treilea mandat de primar în Rîmnicu Vîlcea susţine că a sărăcit brusc şi singura care aduce bani în casă ar fi soţia, notar de profesie. Potrivit declaraţiei de avere, în 2008, familia Gutău deţinea bijuterii în valoare de 30.000 de euro şi realiza un venit anual de peste 900.000 de lei, din care 856.000 de lei venituri realizate de soţia acestuia, al cărui cabinet notarial a „înflorit“ din anul în care Mircia Gutău a intrat în administraţia publică locală. În 2010, Mircia Gutău a fost condamnat la închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, fiind eliberat condiţionat doi ani mai tîrziu.
Candidatul PNL la Primăria Focşani este puţin cunoscut în mediul politic, dar respectat în zona afacerilor. Ion Ştefan (47 de ani) este patronul grupului de firme Balcanic Prod, cea mai mare societate din România cu profil de producţie şi export de mase plastice. De profesie inginer electromecanic, n-a lucrat niciodată la stat şi, potrivit spuselor sale, n-a avut prin firmele sale nici contracte cu statul. Cele patru firme Balcanic, pe care le conduce împreună cu fratele său, au avut în 2015 o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro şi un profit de 3 milioane de euro, bani pe care Ion Ştefan spune că-i reinvesteşte în firma în care lucrează 135 de angajaţi. „Nu am conturi în străinătate, conturi secrete, nu am firme off-shore şi sînt asociat în patru firme ale Balcanic. Firma a fost declarată în 2014 campioană în business în zona Moldovei. În 2015 am plătit la bugetul statului 18 milioane de lei“, a declarat Ion Ştefan.

Sfîrşit
(„Adevărul“)

COMENTARII DE LA CITITORI