Brăileanca Aurora Simionescu, printre cei mai importanţi 100 de inovatori din Europa Centrală şi de Est

in Lecturi la lumina ceaiului

Google a anunţat, la sfîrşitul anului 2015, publicarea listei celor 100 de lideri ai inovaţiei din Europa Centrală şi de Est, în cadrul ediţiei a II-a a proiectului New Europe 100 (NE100). Proiectul este organizat de Res Publica, împreună cu Visegrad Fund, Google şi „Financial Times“. Domeniile în care s-au remarcat reprezentanţii României sînt variate, de la educaţie şi creatori de conţinut la dezvoltare de aplicaţii, astrofizică şi robotică. Inovatorii din lista NE100 au fost selectaţi de organizatori pe baza propunerilor şi sugestiilor venite de la organizaţiile partenere în acest proiect. Categoriile nominalizărilor sînt: afaceri, ştiinţă, mass-media şi cultură, societate şi politică. „Lista New Europe 100 de anul trecut arată că, în multe domenii, inclusiv educaţie, sănătate, transport, agricultură, inovatorii din această regiune utilizează cele mai recente tehnologii pentru a adresa probleme sociale şi de afaceri. Diversitatea acestei liste evidenţiază că inovaţia economică şi socială în Europa Centrală şi de Est are un potenţial considerabil de creştere, generînd proiecte solide de afaceri, locuri de muncă şi creştere economică“, a precizat Agata Waclawik-Wejman, directorul Public Policy, Google CEE (Europa Centrală şi de Est).

Aurora Simionescu, în vîrstă de 32 de ani, a urmat cursurile Colegiului „Murgoci“, iar în clasa a IX-a a fost selectată pentru o bursă de studii de un an în SUA, la Deerfield Academy, din Massachusetts, unde a obţinut 90 de puncte din 100 posibile.

În intervalul 2002-2005, tînăra şi-a făcut studiile de licenţă în geoştiinţe şi astrofizică, la Jacobs University Bremen din Germania, absolvite cu calificativul magna cum laude. Din 2005, a început un doctorat la Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik (în română: Institutul „Max Planck“ pentru fizica extraterestră) din Garching (Germania). Aurora Simionescu a făcut parte dintr-o echipă de cercetători care au putut, pentru prima dată, observa unul din filamentele de gaz care leagă roiurile de galaxii, filamente a căror existenţă fusese dedusă teoretic cu circa 10 ani înainte ca echipa formată în jurul lui Alexis Finoguenov să le poată observa prin măsurători cu telescopul spaţial (pe bază de raze Röntgen) XMM-Newton.

COMENTARII DE LA CITITORI