BREXIT 2016

in Lecturi la lumina ceaiului

Decizia Germaniei, Uniunea Europeană a doamnei Angela Merkel, cancelar federal, de a incita la o invazie nelimitată a milioane de musulmani şi idolatri afro-asiatici şi de a renunţa la paza graniţelor a fost argumentul determinant pentru electoratul englez de a părăsi Europa germanică. Deficitul de democraţie al trio-ului teuton Merkel-Junker-Schultz, subvenţionarea ilegală a greco-ortodocşilor, criza euro şi terorismul islamic au jucat un rol secundar. După Brexit, UE pierde 10% soldaţi, 13% salariaţi şi 20% din economie.
Care dintre cele 27 de state mai intenţionează să părăsească UE? În 2015, şi greco-ortodocşii s-au pronunţat printr-un referendum pentru părăsirea Zonei Euro, dar neocomuniştii (Syriza) s-au lăsat corupţi de subvenţii, la fel de nelimitate ca invazia actuală islamică afro-asiatică. În atmosfera de ilegalitate şi de deficit de democraţie, în numele idealismului clasic al cancelarilor germani, nu-i de mirare că frontul celor care pun la îndoială proiectul european în Franţa, Italia, Olanda, Ungaria, Polonia etc. este în creştere. Părăsirea Europei de către anglicani are loc, în mod paradoxal, simultan cu Sfîntul şi Marele Sinod Ortodox din Grecia, care se confruntă, ca şi UE, cu dificultăţi similare. După patriarhatele din Antiohia, Bulgaria, Georgia, şi cel al Moscovei şi al Întregii Rusii a anunţat, în ultimul moment, că nu participă la Sinod. Ucraina, în război cu Rusia, vrea un patriarhat autocefal, ceea ce contravine intereselor Moscovei. Crearea unitătii greco-ortodoxe, în dialog şi comuniune cu fraţii lor occidentali, se lasă aşteptată, în condiţiile actuale incerte din estul şi vestul european. Cine cîştigă, cine pierde?
Rusia profită de Brexit şi de dificultăţile Sinodului din Grecia. NATO şi curentul panortodox trebuie să ţină seama, mai mult decît au făcut-o pînă acum, de interesele Moscovei. Şansele lui Donald Trump de a ajunge preşedintele SUA cresc. Pierd adepţii unei Uniuni Europene, ai unei Europe fără graniţe, unită spiritual şi socio-politic, de la Atlantic la Ural.

Prof. dr. VIOREL ROMAN,
consilier academic al Universităţii din Bremen

COMENTARII DE LA CITITORI