Brusli e la puşcărie

in Polemici, controverse

Cînd am auzit ştirea, cu ani în urmă, că Brusli a fost arestat, nu ştiam ce să fac, să rîd sau să plîng? O aşa ştire nu poţi auzi decît la televiziunile noastre, la Breaking-News. Nu ştiu dacă a făcut senzaţie sau nu, dar, după felul cum a fost prezentat acest nefericit personaj, mie, personal, mi-a lăsat un gust amar, de parcă individul respectiv ar fi cîştigat cine ştie ce premiu… Am avut impresia că aflu de succesul vreunei vedete, cînd colo, era vorba de un infractor urmărit de poliţie şi găsit în canal, de unde a fost săltat şi dat pe mîna justiţiei… Individul nu era ceea ce credeam, ci un fel de aurolac-şef peste toţi aurolacii din canalele de la Gara de Nord.

Am văzut, în schimb, la un post de televiziune, o emisiune despre acest canalagiu, unde era prezentat în formula deja cunoscută a clasicului reportaj, în care pe peliculă erau înregistrate doar acele imagini menite să dea bine în cadru şi să-i impresioneze pe privitorii naivi. Acest nefericit Brusli nici nu merita băgat în seamă, necum să i se acorde o aşa mare importanţă. Nu era altceva decît o haimana, un delincvent care, în loc să-şi vadă de viaţa lui, să-şi găsească un loc de muncă să trăiască cinstit, a coborît la marginea societăţii şi s-a pus, cu de la sine putere, stăpînul sărmanilor din canal, mulţi dintre ei copii, adolescenţi fără adăpost, oameni ai străzii.

Cei care au trecut prin acea zonă nu au cum să nu-şi aducă aminte de fiorii temerii şi ai transpiraţiei de pe şira spinării, pe care i-au resimţit în mod sigur la vederea nefericitului personaj, înconjurat de o haită de cîini, şi a mulţimii de aurolaci… Eu l-am văzut de multe ori şi mi-a lăsat o senzaţie de silă şi, totodată, de milă, pentru felul în care arăta… Hainele îi erau pline de capse şi pioneze, iar lanţurile ce-i zornăiau la mîini şi la gît îţi dădeau impresia că te afli în faţa unui om din perioada preistorică.

Ceea ce trebuie să ştie cei care citesc aceste rînduri este faptul că ,,faimosul” Brusli îşi îndemna aurolacii la furat şi tîlhărit, la acostat oameni pe stradă… Din păcate, unul ca el a ajuns să fie televizat în direct, compătimit de unii trecători, fără ca ei să ştie de nenorocirile pe care le făcuse. Şi iată că organele în drept i-au venit de hac şi au luat măsurile de rigoare… Să sperăm că bucureştenii nu vor mai avea ghinionul să vadă pe străzi, în gări, în mijloacele de transport în comun, oameni de felul celui care face subiectul acestui articol. Atunci vom putea spune şi noi că trăim în „siguranţă şi încredere”, conform sloganului de pe maşinile Poliţiei Române, şi că ne putem deplasa în linişte pe stradă. Altminteri, trebuie să fim cu ochii în patru, ca nu cumva să ne pomenim cu un ghiont în coaste de la vreun aurolac, pentru un leu, doi, sau cu lănţişorul de la gît furat, şi, după o astfel de agresiune, să ne trezim pe masa de operaţie la Spitalul de Urgenţă, ori chiar pe lumea ailaltă. S-au întîmplat şi astfel de cazuri, atacatorii fiind, în mare parte, vagabozi de-ai lui Brusli.

Lichidarea muşuroiului cu astfel de specimene umane, din zona Gării de Nord, este un semn bun pentru omul paşnic, dar nu este suficient. Credem că organele abilitate trebuie să acorde o mai mare atenţie la supravegherea liniştii publice, iar cei care nu-şi văd de treabă, să meargă acolo unde le este locul, şi nu să fie prezentaţi ca eroi ai unor emisiuni de televiziune.

Deunăzi, trecînd prin zona Gării de Nord, am văzut oarece linişte, dar nu cum mi-aş fi dorit, fiindcă, pe ici-colo, încă mai mişună grupuri de cîte doi-trei aurolaci care cerşesc şi se iau la harţă cu vreun trecător… Să sperăm că lucrurile sînt sub control şi că bucureştenii nu vor mai avea parte de un nou Brusli, mai fioros şi mai viclean decît cel care, acum, se află în puşcărie.

ION MACHIDON,

preşedintele Cenaclului ,,Amurg sentimental”

COMENTARII DE LA CITITORI