Bucureşti – 555

in Lecturi la lumina ceaiului

555 reprezintă cifra-monument, instalată în Piaţa Obor, la intersecţia a 4 mari artere ale Capitalei, Şos. Ştefan cel Mare, Şos. Mihai Bravu, Calea Moşilor şi Şos. Colentina.

Monumentul instalat aici are un simplu soclu, pe care tronează 3 cifre de 5, fiecare simbol grafic fiind acoperit de una dintre culorile Tricolorului. Construcţia arhitecturală este destinată perpetuării amintirii unui eveniment – prima atestare documentară a cetăţii lui Bucur, ce datează de acum 555 de ani, din anul 1459, şi care îi aparţine lui Vlad Ţepeş – şi a fost instalată de Consiliul Local al Sectorului 2, la iniţiativa primarului Neculai Onţanu.

Ca locuitor al acestui sector, mă simt dator să spun că mă mîndresc cu multiplele realizări de ordin edilitar, care ne fac viaţa mai plăcută, menţionînd, aici, fîntînile arteziene, parcurile şi terenurile de sport. Parcul Florilor găzduieşte, maiestuos, monumentul de artă „Ţăranul răsculat”, inaugurat de Gheorghe Gheorghiu-Dej, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la marea Răscoală din 1907, despre care Nicolae Iorga a precizat că evidenţa miilor de ţărani ucişi în această revoltă a fost ţinută de către preoţi şi organele locale. Se ştie că în Vlaşca şi Teleorman s-a tras cu tunurile, din porunca Regelui Carol I şi a Generalului Averescu, fiindcă le era teamă să nu vină răsculaţii, peste ei, la Bucureşti. Statuia care descrie Răscoala de la 1907 a fost mutată din faţa actualei Primării a Sectorului 2, de către Traian Băsescu, pe vremea cînd era primar general al Capitalei, dorindu-se distrugerea ei, însă, graţie pensionarilor şi unor edili de bună credinţă, a fost pusă, din nou, în valoare, în Parcul Florilor, unde tronează maiestuos.

ANTON VOICU

COMENTARII DE LA CITITORI